Uit onderzoek van Jantje Beton blijkt dat 27 procent van de georganiseerde speeltuinen de komende jaren ernstig in de problemen komt en vreest voor permanente sluiting. Nog eens 28 procent geeft bovendien aan de toekomst als zeer onzeker te beschouwen. "Er moet een speeltuinwet komen om te voorkomen dat de speeltuinen worden opgeheven", meent Jantje Beton.
Zorgen om voortbestaan van helft van de georganiseerde speeltuinen

Jantje Beton voerde het onderzoek in september 2023 uit onder 700 speeltuinorganisaties, die op vrijwillige of professionele basis een speeltuin beheren. Als voornaamste reden voor de grote zorgen voeren de organisaties een tekort aan vrijwilligers (78 procent), hogere kosten (50 procent) en werkdruk voor vrijwilligers en bestuurders (43 procent) op.
Mogelijke sluiting van grote invloed
Jantje Beton is erg geschrokken van de cijfers. Uit eerder onderzoek kwam naar voren dat de georganiseerde speeltuin door kinderen als favoriete speelplek wordt gezien. Het verdwijnen van speeltuinen heeft directe invloed op het welzijn en de ontwikkeling van de Nederlandse kinderen, vindt Jantje Beton. Buitenspelen is essentieel voor de gezondheid en het geluk van kinderen. Ook leggen kinderen met buitenspelen een stevige basis voor een leven lang plezier in bewegen. En kinderen gaan er letterlijk beter van in hun vel zitten.
Op dit moment zijn er al 300.000 kinderen in Nederland die nooit buitenspelen. Het sluiten van speeltuinen zal ervoor zorgen dat dit aantal zelfs toe zal nemen. Jantje Beton vindt dit onacceptabel.
Vijf voor twaalf
"Het is echt vijf voor twaalf! Als we nu niet ingrijpen, dan verliezen we een generatie aan binnenzitten. De gevolgen van het verdwijnen van deze speeltuinen zijn niet te overzien. Daarom roepen we iedereen op om in actie te komen voor de speeltuin", zegt Dave Ensberg-Kleijkers, directeur van Jantje Beton.
"De speeltuin is door de belangrijke buurtfunctie van en vóór ons allemaal! Ook de overheid heeft een verantwoordelijkheid. Er moet een speeltuinwet komen om te voorkomen dat de speeltuinen worden opgeheven."
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Innovatief plein stimuleert beweging en verbinding in de wijk
27 mrt om 09:10 uurEen recent ontwikkeld plein in het Driehoekspark in Rotterdam heeft een wijk nieuw leven ingeblazen door…
Apeldoorn, Utrecht en Breda genomineerd voor Jantje Beton Prijs
13 mrt om 08:17 uurDrie gemeenten maken kans op de titel ‘meest speelvriendelijke gemeente van Nederland’. Apeldoorn, Utrecht en…
Naar een beweegvriendelijke leefomgeving: verbind ruimtelijk en sociaal domein
3 mrt om 08:41 uurOnze leefomgeving heeft grote invloed op onze gezondheid. Het realiseren van een beweegvriendelijke…
Een leefomgeving die uitnodigt tot bewegen begint bij goed beleid
26 feb om 09:26 uurBewegen is essentieel voor een gezonde samenleving, maar gebeurt nog te weinig. Ruimtelijke inrichting speelt…
Subsidieoproep uitvoeren wijkscan bewegen en ontmoeten
25 feb om 15:22 uurGemeenten kunnen vanaf vandaag t/m 16 oktober subsidie aanvragen voor het uitvoeren van een wijkscan gericht op…
Den Haag maakt bewegen makkelijker met nieuwe inrichting openbare ruimte
23 jan om 10:53 uurDe openbare ruimte in Den Haag wordt beweegvriendelijker. Nieuwe richtlijnen moeten…
Bewegen in de openbare ruimte krijgt eigen leerlijn
22 jan om 10:23 uurDe openbare ruimte is veel meer dan alleen een plek om te wonen, te werken of te ontspannen. Het is een…
Gemeente Zwolle introduceert subsidieregeling voor schadeherstel op open sportparken
14 jan om 08:47 uurSinds 1 januari 2025 kunnen sportverenigingen in Zwolle gebruikmaken van de subsidieregeling ‘Schade open…