5 conclusies die een speelonderzoekster trok in Londen
Omdat haar man voor zijn werk een half jaar naar Londen moest, besloot Talarowski mee te gaan. In plaats van haar tijd te verlummelen ging ze op onderzoek uit. Ze onderzocht de Londense speelplekken en het speelgedrag van zowel de kinderen als de ouders. Terug in Amerika vergeleek ze haar bevindingen met bekend onderzoeksmateriaal over speeltuinen in San Francisco, Los Angeles en New York, steden die qua grootte en bevolkingsdichtheid lijken op Londen. In het onderzoek focust Talarowski zich voornamelijk op speelplekken met unieke ontwerpen en diverse variëteit aan mogelijkheden.
Aantal kinderen en volwassenen is gelijk
Talarowski ontdekte dat de speelplaatsen in Londen populairder zijn dan vergelijkbare speeltuinen in de VS. De speeltuinen in de Engelse hoofdstad hebben gemiddeld 55 procent meer bezoekers, waarvan 14 procent meer volwassenen. Bovendien zijn kinderen en tieners 16 tot 18 procent actiever in de Londense speelplekken dan in de Amerikaanse.
Opvallend is ook dat de speelactiviteit zich op vier gebieden afspeelt: klimstructuren, zand, gras en schommels. Tieners zijn vooral gek op risicovolle elementen, zoals hoge boomhutten en snel ronddraaiende speeltoestellen, terwijl volwassenen voornamelijk in het gras lagen, op bankjes zaten of hun schommelende kinderen zetjes gaven. De meest opzienbarende bevindingen is dat het aantal kinderen (48 procent) en volwassenen (47 procent) in speelplaatsen vrijwel gelijk is. Dat betekent dat speelplekken bij uitstek ontmoetingsplekken zijn.
Geen grenzen
Een ander groot verschil tussen Londense en Amerikaanse speeltuinen is de grens tussen speelruimte en aangrenzende parken. In Londen zijn de mogelijkheden rondom de speeltuin eindeloos: grasvelden voor een picknick, veel zitplekken, toiletten en cafés in de buurt. “Allemaal geweldige ondersteuningsstructuren voor volwassenen”, schrijft Talarowski. De Amerikaanse speeltuinen daarentegen hebben weinig mogelijkheden voor volwassenen om te zitten, weinig tot geen planten of bomen en geen parken in de buurt. Ook het speelaanbod verschilt enorm: in Londen hebben veel speelplaatsen grote delen zand, avontuurlijke paden, bergen zand met glijbanen en grote piratenschepen. In de Amerikaanse steden zijn de spelontwerpen vrij homogeen: traditionele toestellen met een rubber vloer en een strenge omheining.
5 conclusies
Het Amerikaanse vergelijkingsmateriaal schept nieuwe inzichten. Londen blinkt op vrijwel ieder onderdeel uit. Talarowski ontwaart vijf punten waar iedere speeltuin aan zou moeten voldoen.
1. Ontwerp voor alle leeftijden
Creëer actieve en passieve ruimten. In een speeltuin moet gespeeld en uitgerust kunnen worden. Vervaag bovendien de lijnen tussen spelen en omliggende gebieden, zoals parkeerplaatsen en cafés.
2. Maak alles speelbaar
Niets is avontuurlijker dan rotsblokken, boomstammen en grote planten. Goedkoop maar zeer effectief, aldus Talarowski.
3. Durf buiten de geijkte paden te gaan
Alle speelvelden zouden de top vijf moeten hebben: gras, zand, klimmen, slingeren en glijden. Water en losse elementen zijn een ander pluspunt.
4. Speelplekken zijn om te spelen
Alles op een speelplaats moet speelbaar zijn. Dus ook parkeerplekken, wandelpaden en grote velden. Plezier gaat voor veiligheid en onderhoud.
5. Risico is goed
De beste speeltuinen zijn er een tikkeltje gevaarlijk uit, maar zijn volgens de bevindingen van Talarowski volledig veilig. Juist in een uitdagende speelplek worden kinderen uitgedaagd om hun vaardigheidsniveau, kracht en moed omhoog te krikken.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
De speelzijdige stad: hoe we onze steden speelser en beweegvriendelijker maken
6 mrt om 09:26 uurIn een tijd waarin kinderen minder buitenspelen en steden steeds drukker worden, is het belangrijker dan ooit…
Slimme aanpassingen voor een actieve leefomgeving
3 apr om 09:32 uurHet slim benutten van de leefomgeving kan bewoners stimuleren om meer te bewegen. Dit artikel verkent hoe we…
Innovatief plein stimuleert beweging en verbinding in de wijk
27 mrt om 09:10 uurEen recent ontwikkeld plein in het Driehoekspark in Rotterdam heeft een wijk nieuw leven ingeblazen door…
Apeldoorn, Utrecht en Breda genomineerd voor Jantje Beton Prijs
13 mrt om 08:17 uurDrie gemeenten maken kans op de titel ‘meest speelvriendelijke gemeente van Nederland’. Apeldoorn, Utrecht en…
Betere samenwerking voor efficiënter gebruik van sportaccommodaties
12 mrt om 08:01 uurSportpark- en verenigingsmanagers werken steeds vaker samen om sportaccommodaties…
Cursus Bewegen in de Openbare Ruimte 2025
3 mrt om 12:19 uurBen jij buurtsportcoach of als professional (bijv. beleidsambtenaar) werkzaam in de wijk en wil jij een…
Een leefomgeving die uitnodigt tot bewegen begint bij goed beleid
26 feb om 09:26 uurBewegen is essentieel voor een gezonde samenleving, maar gebeurt nog te weinig. Ruimtelijke inrichting speelt…
Jongerenwerk scoort met sport en bewegen
25 feb om 10:32 uurJongerenwerk gebruikt sport en bewegen als middel om jongeren te bereiken en te ondersteunen in hun…
Reactie toevoegen