De locatie als leidraad voor het inrichten van de speelplek
Tekst: Laura Vliek
“We gaan hierbij uit van een aantal kernaspecten”, vertelt Tjerk Wildeman van Kinderland Speeltoestellen. “We kijken naar de mogelijkheden van de locatie en wat we kunnen toevoegen om een speellandschap te creëren. Daar hoort in ons geval (bijna) altijd zand en water bij. Qua materiaalgebruik werken wij met Robinia en bij voorkeur natuurlijke materialen, dat is een bewuste keuze. Omdat elke plek uniek is, houdt dat in dat wij veel maatwerk leveren. We gaan dus specifiek aan de slag voor de desbetreffende locatie.”
Inclusiviteit is daarbij een waarde die bij Kinderland Speeltoestellen altijd centraal staat. Wildeman: “Hierbij hebben we het in ons geval niet zozeer alleen over rolstoelvriendelijkheid, maar vooral ook het aspect om iedereen welkom te laten zijn op de speelplek. Dat bereik je door uit te gaan van generatie overschrijdende speel- en beweegvoorzieningen en de bereikbaarheid daarvan. Iedereen moet zich op zo’n plek welkom voelen. Dat is een grote uitdaging, maar wel eentje die we nog steeds graag aangaan, vooral ook omdat er veel behoefte aan is.”
Voorbeeld uit de praktijk
Een mooi voorbeeld van een geslaagd project waarbij participatie een grote rol heeft gespeeld, is de speelplek aan de Orion/Noorderkroon in Amersfoort. “Er is daar op initiatief van een aantal buurtbewoners ruim twee jaar hard gewerkt om dit project te realiseren. In overleg met de andere buurtbewoners, initiatiefnemers, belangengroepen, de gemeente en andere betrokkenen zijn de wensen en ideeën in kaart gebracht.”
Op basis hiervan is via een aantal schetsontwerpen een definitief ontwerp ontstaan. “Ook daarna, toen het uiteindelijke ontwerp klaar was om uitgevoerd te worden, konden de betrokkenen een bijdrage leveren door op de Nationale boomplantdag te helpen met planten van bomen en bollen. Zelfs de Kinderburgemeester van Amersfoort was hierbij aanwezig!”
Ook Dierenpark Amersfoort, die een aantal van de geplante bomen heeft gesponsord, was aanwezig om de opening bij te wonen. “Door het op deze manier aan te pakken, betrek je de hele buurt bij het proces en draagt de buurt het project ook echt een warm hart doe”, vervolgt Wildeman Je maakt uiteindelijk iets moois, samen met de buurt, iets dat blijvend is en waar ze zuinig en trots op zijn. Dat is mooi om te ervaren.”
Binnen het project Orion/Noorderkroon was klimaat een belangrijk uitgangspunt. “We hebben echt gekeken hoe we specifiek voor deze plek klimaatbestendig konden opereren”, legt Wildeman uit. “Door de situering tussen de gebouwen blijft er in de zomer veel warmte hangen. Er was dus behoefte aan groen en bomen om schaduw te creëren, waardoor het in de warme periodes aangenaam vertoeven wordt. Door dit te combineren met de behoefte aan een pluktuin, ontstond er een win-winsituatie. En door een variatie aan bomen en heesters toe te passen, dragen we tevens bij aan de biodiversiteit in Amersfoort.”
Verschuiving in vraag opdrachtgevers
Hoewel Wildeman aangeeft al jaren hetzelfde te doen en zich daarin steeds weer te verbeteren, ziet hij wel een verschuiving in de vraag van de opdrachtgevers. “Vroeger was het vooral onze opdracht om toestellen te leveren en te plaatsen en daarmee zat onze taak er dan op. Tegenwoordig zie je steeds vaker dat de opdrachtgever één aanspreekpunt wil hebben bij dergelijke projecten in de openbare ruimte. Omdat wij inmiddels al jaren op deze manier denken en werken, kunnen wij goed inspelen op die behoefte en meedenken in het vinden van de beste oplossingen op het gebied van grondwerk, waterhuishouding, groen, verharding en routing.”
“Daarmee wordt wel meer gevraagd van ons als leverancier, maar dit biedt tevens een mooie uitdaging om een nog betere speelplek te realiseren die ook andere vraagstukken oplost. Om dit zo goed mogelijk in te vullen hebben wij naast onze eigen expertise ook specialisten in ons netwerk waar we op kunnen terugvallen, zoals landschapsarchitecten, ecologen, groenaannemers en klimaatdeskundigen. Dat dit wordt gewaardeerd door onze klanten blijkt uit de toenemende mate waarin wij worden gevraagd om mee te denken bij het verbeteren van speelplekken. Dat belooft wat voor de toekomst!”
Kinderland
Ede
0318 – 630 372
kinderlandspeeltoestellen.nl
Dit artikel is verschenen in BuitenSpelen 04/23. Lees meer van BuitenSpelen in onze digitale bibliotheek.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
'Doe niets, de kinderen kunnen het zelf': avontuurlijk spelen in Utrecht
30 mei om 09:59 uur“Doe niets, de kinderen kunnen het zelf.” Dat is de eerste en uitdagende tip aan speeltuinmedewerkers die…
Buitenspelen met 'oude troep' pedagogisch verantwoord
26 mrt om 09:06 uurEen rommelspeeltuin: een speeltuin waar niet alleen speeltoestellen staan, maar ook 'oude troep' zoals tonnen…
Reactie toevoegen