Inspectie van speeltoestellen noodzakelijk?
Hoe kan een ongekeurd springkussen toch geplaatst worden? Wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor deze ongevallen? Moeten deze toestellen ook geïnspecteerd worden? Vaak kregen we de vraag voorgelegd: “Had dit voorkomen kunnen worden, en zo ja, op welke manier dan?”
Welke norm geldt voor springkussens?
Springkussens vallen onder de WAS (Warenwet Attractie en Speeltoestellen). Deze wet zegt dat elk speeltoestel vanaf ‘de in gebruik name’ tot het verwijderen van het toestel veilig moet zijn. Om ervoor te zorgen dat toestellen veilig gemaakt worden én veilig blijven zijn er normen opgesteld. De ‘basisnorm’ is de NEN-EN 1176-1. Daarnaast zijn er toestelspecifieke normen. Voor opblaasbare toestellen geldt de NEN-EN 14960 (1). Dit betekent overigens ook dat elk type toestel gekeurd moet zijn door een AKI en voorzien moet zijn van een geldig keuringscertificaat.
Inspecties opblaasbare speeltoestellen
Het antwoord op de vraag: Zijn inspecties echt noodzakelijk en hoe vaak moet dit dan gedaan worden? - een vraag die overigens ook geldt voor ‘gewone speeltoestellen’ die in het openbaar groen, op schoolpleinen en/of recreatieparken geplaatst worden - is terug te vinden in de normen. Alle speeltoestellen, en dus ook opblaasbare speeltoestellen, dienen volgens de NEN 1176-1 en 1176-7 regelmatig te worden geïnspecteerd. Dat kan op verschillende manieren.
Welke inspecties zijn er?
Allereerst is er de routinematige visuele inspectie. Deze dient ter identificatie van gevaren als gevolg van vandalisme, gebruik of weersomstandigheden. Bij intensief gebruikte toestellen of bij vandalisme kan deze visuele inspectie oplopen tot een dagelijkse ritueel (denk bijvoorbeeld aan speeltoestellen in een pretpark in het hoogseizoen of een luchtkussen dat dagelijks opgeblazen wordt).
Daarnaast is er de operationele inspectie. Deze meer gedetailleerde controle is bedoeld om de functionaliteit en stabiliteit van een toestel te inspecteren, in het bijzonder de slijtage. Tevens moet er gecontroleerd worden op ontbrekende onderdelen. De operationele inspectie moet elke 1 tot 3 maanden uitgevoerd worden, afhankelijk van de gebruikersintensiteit van het toestel.
Bij zowel de visuele-, als operationele inspectie dient ook de ondergrond aandacht te krijgen. Denk hierbij aan blootliggende funderingen, reinheid, bodemvrijheid en afwerking. Tenslotte is er de algehele inspectie, in de volksmond ook wel de jaarlijkse veiligheidsinspectie genoemd. Deze inspectie wordt uitgevoerd om het algehele veiligheidsniveau van een toestel, de fundering en de oppervlakte vast te stellen. Gecontrolleerd wordt de naleving van NEN-EN 1176, met inbegrip van eventueel aangebrachte wijzigingen, weersinvloeden, houtrot, corrosie, reparaties of toegevoegde of vervangen onderdelen.
Dit artikel komt uit BuitenSpelen 04/2018. Lees meer van BuitenSpelen in onze bibliotheek.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
De speelzijdige stad: hoe we onze steden speelser en beweegvriendelijker maken
6 mrt om 09:26 uurIn een tijd waarin kinderen minder buitenspelen en steden steeds drukker worden, is het belangrijker dan ooit…
Innovatief plein stimuleert beweging en verbinding in de wijk
27 mrt om 09:10 uurEen recent ontwikkeld plein in het Driehoekspark in Rotterdam heeft een wijk nieuw leven ingeblazen door…
Apeldoorn, Utrecht en Breda genomineerd voor Jantje Beton Prijs
13 mrt om 08:17 uurDrie gemeenten maken kans op de titel ‘meest speelvriendelijke gemeente van Nederland’. Apeldoorn, Utrecht en…
Betere samenwerking voor efficiënter gebruik van sportaccommodaties
12 mrt om 08:01 uurSportpark- en verenigingsmanagers werken steeds vaker samen om sportaccommodaties…
Cursus Bewegen in de Openbare Ruimte 2025
3 mrt om 12:19 uurBen jij buurtsportcoach of als professional (bijv. beleidsambtenaar) werkzaam in de wijk en wil jij een…
Een leefomgeving die uitnodigt tot bewegen begint bij goed beleid
26 feb om 09:26 uurBewegen is essentieel voor een gezonde samenleving, maar gebeurt nog te weinig. Ruimtelijke inrichting speelt…
SchoolpleinenCheck biedt kansen voor gemeenten
28 jan om 08:49 uurGrijze, versteende schoolpleinen transformeren naar groene, speelse omgevingen: dat is de ambitie van IVN…
Hoe effectief zijn groene schoolpleinen?
24 jan om 16:25 uurBasisschoolkinderen spelen dagelijks buiten op het schoolplein. Dit benadrukt het belang van een doordachte…
Reactie toevoegen