Kinderparticipatie in Hoorn: ‘Kinderen zijn de baas’
Blaak heeft het zo vaak zien gebeuren. “Kinderen mogen meepraten over de inrichting van een speelplek. Ze krijgen twee ontwerptekeningen van een extern bureau voorgelegd en daar mogen ze in wegstrepen wat ze niet leuk vinden, en ze krijgen ruimte om wat toe te voegen. Ik noem dat consultatie. Dat is geen participatie. Je moet kinderen van begin af aan meenemen. Ga met ze naar het braakliggende terrein waar de gemeente wat mee wil qua spelen, en zet ze aan het werk. En je geeft ze de opdracht mee: jullie bepalen hoe het eruit komt te zien. Laat ze tekeningen maken over hoe het eruit moet zien.” Die aanpak werkt uitstekend, heeft Blaak ervaren. Hij pakt er een voorbeeld bij: natuurspeeltuin het Boezelbos op de grens van Hoorn en Blokker.
“We zijn met drie BSO-klassen gaan kijken op het terrein. Er was nog niks. We hebben ze schilderspullen gegeven, daar zijn hele mooie ontworpen uit voortgekomen. De rest van de school is toen gevraagd om de beste ideeën eruit te halen en het mooiste ontwerp te kiezen. Alles samen met de kinderen was ook nadien steeds het uitgangspunt. Dat betekent dat we ook naar de uitvoering en het beheer en onderhoud zijn gaan kijken, met de kinderen. Dat geeft een enorm betrokkenheid en kinderen voelen zicht verantwoordelijk voor wat er met hun natuurspeeltuin gebeurt. Ze hebben meegeholpen met planten en hun ouders hebben een muurtje gemetseld. Door kinderen op deze manier te betrekken bij de inrichting van de leefomgeving – daar komen de mooiste dingen uit voert. En wat misschien nog wel belangrijker is: die betrokkenheid bij de eigen leefomgeving gaat een leven lang mee.”
10.000 euro cheque
Voor het ontwerp en uitvoering van een natuurspeelplaats elders in hoogbouwwijk de Grote Waal in Hoorn pakte Blaak het anders aan. “De kinderen van de Jules Verne School kregen een cheque van 10.000 euro in handen. Te besteden aan de inrichting van een natuurspeelplaats. Wij hebben verder onze mond gehouden. De kinderen benoemden een bestuur met voorzitter, secretaris en penningmeester. Ze zetten allerlei procedures uit. Alle kinderen maakten een ontwerp. Ze bedachten zelf een naam en ontwierpen een logo. En samen met hun ouders hebben ze het uiteindelijke ontwerp ook daadwerkelijk uitgevoerd. De hele buurt kwam in beweging, iedereen deed mee. De winst van deze aanpak is niet alleen dat de buurt er een prachtige plek bij heeft gekregen maar ook dat niemand, met slechte bedoelingen, er met z’n tengels aan durft te komen. Het vandalisme is nihil.”
Gemeente
“Als jeugdwerker zet je jezelf, zoals bij de Jules Verne School, aan de zijkant. Je staat echt aan de zijlijn want de kinderen willen dat. Dat is best spannend. Maar bij onze participatieprojecten in Hoorn is dat altijd heel goed gegaan. Ook bij de Jules Verne School. Wat helpt is dat de gemeente vierkant achter onze aanpak staat. Het speelbeleid van de gemeente maakt ruim baan voor natuur op speelplaatsen. Daar is budget voor vrijgehouden. Voorafgaand aan een participatieproject staat het te besteden bedrag vast. Dat is een van de voorwaarden om een participatieproject te laten slagen. Je moet heel goed weten wat je kunt besteden. Maar het allerbelangrijkste voor het welslagen zijn natuurlijk de kinderen. Blijf met ze in gesprek en luister goed naar wat ze willen. De kinderen zijn de baas!”
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Positieve energie in de buurt
23 dec om 11:51 uurPauline van der Loo, hoofd impact bij Jantje Beton, deelt in haar column voor het magazine BuitenSpelen haar…
Van betonnen jungles en stedelijke labyrinten naar speelwaardige buitenruimten
16 dec om 09:58 uurWat zijn de voorwaarden van kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar die bijdragen aan de creatie van een…
Mulier Instituut: 'Bredere kijk op beweegarmoede nodig'
15 nov om 14:30 uurDe ambitie van de Nederlandse overheid dat in 2040 75 procent van de Nederlanders de beweegrichtlijnen haalt is…
Dordrecht Sportgemeente van het Jaar 2024, ook prijs voor Maastricht
3 okt om 17:37 uurDordrecht is afgelopen week op het jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in ’s-Hertogenbosch…
35 jaar Speelplan: kinderen van jongs af aan naar buiten krijgen
12 sep om 14:42 uurSpeelplan bestaat 35 jaar. We spraken directeur Walid Rahman en keken terug en…
Inclusieve speeltuin in Apeldoorn is een feit
21 aug om 15:45 uurNa drie jaar wachten kan Naomi eindelijk samen met leeftijdsgenootjes spelen in de speeltuin. De 9-jarige Naomi…
Ensberg-Kleijkers over vijf jaar Jantje Beton: ‘Als het met de kinderen goed gaat, gaat het met ons goed’
7 jun om 09:34 uurOp 21 maart nam Dave Ensberg-Kleijkers na vijf jaar afscheid van Jantje Beton. Hij gaat ‘terug naar het front’…
Speel-, sport- en beweegbeleid moet iedere inwoner in Vught laten bewegen
15 mei om 11:24 uurDe gemeente Vught heeft voor het eerst een beleid opgesteld waarin de componenten spelen, bewegen en sport…
Reactie toevoegen