Met ruimte voor spelen en bewegen valt een wereld te winnen!
Al doe ik dat natuurlijk vaak binnen en zonder zelf in beweging te zijn: bellend, mailend, lezend aan een bureau achter de computer. Of luisterend naar een spreker, in een vergaderzaal, zoals tijdens onze ledenvergadering dit najaar. Een beetje tegenstrijdig – stil zittend luisteren naar een inspirerende lezing over het belang van bewegen! Onvoorstelbaar goed voor je hersenen, bewegen. Toen begon het te kriebelen; dit is heel interessant; dat wil ik onthouden – en ik zou het waarschijnlijk nog veel beter onthouden als ik net voor de lezing een eindje had kunnen fietsen, buiten! Maar zo hebben we – zelfs als Branchevereniging Spelen & Bewegen – onze vergaderingen niet ingericht…
Eigenlijk zijn we als maatschappij ook niet (meer) goed ingericht op spelen en bewegen. Met de tijd is ook onze leefstijl veranderd. Vroeger was echt niet alles beter, maar hadden kinderen wel meer ruimte en meer tijd en vrijheid om te spelen. En - in de tijd waarin de huidige opa’s en oma’s klein waren - was het vanzelfsprekend dat ze altijd overal lopend of met de fiets naartoe gingen. Nu hangt dat voor veel kinderen af van een bewuste keuze van hun ouders. En vraagt het ook bewuste aandacht van de partijen die de openbare ruimte vorm geven.
Daarom is het goed wanneer onderzoeken wijzen op zaken die aandacht verdienen. Zo publiceerde het Mulier instituut eerder dit jaar het rapport ‘Sport en bewegen in de openbare ruimte’. Uit het rapport blijkt, dat de beweegvriendelijkheid van de openbare ruimte in Nederland nog kan verbeteren. De verwachting is dat de openbare ruimte steeds meer gebruikt zal worden om te sporten en bewegen; door spelende kinderen, skatende jongeren, bootcampende volwassenen en wandelende ouderen. Het is heel belangrijk dat iedereen dat in zijn eigen leefomgeving kan doen: buiten sporten, spelen, ontspannen en mensen ontmoeten.
Bij de inrichting van de buitenruimte is juist voor spelen extra aandacht nodig. En dan niet alleen in de openbare buitenruimte, ook in die bij scholen en kinderdagverblijven. Want juist spelen stimuleert de hersenontwikkeling van kinderen het best. Wetenschapsjournalist Mark Mieras liet ons dat overtuigend zien in onze najaarsvergadering. Een echt goede hersenontwikkeling krijg je alleen als je als kind genoeg en gevarieerd speelt, zeker ook buiten waar je de ruimte hebt. In een omgeving die niet saai is, maar die je uitdaagt. Uitdaagt om je grenzen te verkennen en risico’s te nemen. Je wordt daar niet alleen gezonder van, maar ook slimmer. Met ruimte voor buiten spelen valt een wereld te winnen. Wat willen we nog meer?
Deze column verschijnt in BuitenSpelen 04/2021. Lees deze editie vanaf 10 december gratis in onze digitale bibliotheek.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Van betonnen jungles en stedelijke labyrinten naar speelwaardige buitenruimten
16 dec om 09:58 uurWat zijn de voorwaarden van kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar die bijdragen aan de creatie van een…
Mulier Instituut: 'Bredere kijk op beweegarmoede nodig'
15 nov om 14:30 uurDe ambitie van de Nederlandse overheid dat in 2040 75 procent van de Nederlanders de beweegrichtlijnen haalt is…
Dordrecht Sportgemeente van het Jaar 2024, ook prijs voor Maastricht
3 okt om 17:37 uurDordrecht is afgelopen week op het jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in ’s-Hertogenbosch…
35 jaar Speelplan: kinderen van jongs af aan naar buiten krijgen
12 sep om 14:42 uurSpeelplan bestaat 35 jaar. We spraken directeur Walid Rahman en keken terug en…
Speel-, sport- en beweegbeleid moet iedere inwoner in Vught laten bewegen
15 mei om 11:24 uurDe gemeente Vught heeft voor het eerst een beleid opgesteld waarin de componenten spelen, bewegen en sport…
Hoe AI de veiligheid van kinderen in speeltuinen kan bevorderen
7 mei om 08:59 uurKinderen kunnen veilig spelen in speeltuinen dankzij goed onderhouden speelobjecten. Om te kijken na hoeveel…
Toolbox helpt gemeenten bij monitoren en evaluatie buitenspeelbeleid
16 feb om 12:34 uurOm inzicht te krijgen in de voortgang van beleidsdoelstellingen is monitoring en evaluatie van dat beleid van…
Reactie toevoegen