Beheer met beleid
Van het beheer van de speelruimte valt veel te leren. Niet alleen wordt het inzichtelijk hoe intensief een speelplek gebruikt wordt, ook het draagvlak vanuit de buurt laat zijn sporen na. Een speelplek waar nadrukkelijk op gelet wordt blijft lang schoon, heel en veilig. Bewoners zijn er vaak zuinig op zodat hun kinderen veilig kunnen spelen. Anderzijds worden speelplekken steeds minder aantrekkelijk voor kinderen. In een bezuinigingsronde van de gemeente worden vaak de afschrijftermijnen van speeltoestellen opgerekt wat weer invloed heeft op de staat van onderhoud en beeldkwaliteit van de speelobjecten. Er vindt daardoor nauwelijks meer afstemming plaats tussen speelfunkties en leeftijdsgroepen zodat speelterreinen steeds vaker als saai worden gewaardeerd.
Integrale aanpak
Met de ervaringsgegevens vanuit het beheer van speelruimte kan het beleid omtrent functie, inrichting en spreiding geschreven worden. Niet alleen de afdeling beheer en onderhoud van de desbetreffende gemeente kan daar iets zinnigs over zeggen. Ook het betrekken van de bewoners en gebruikers in dit proces kan bijzonder waardevol zijn. Het is vooral de integrale aanpak die kan leiden tot een weloverwogen speelruimtebeleidsplan. Het gevolg is dat het niet meer vanzelfsprekend is dat een veelheid aan 'speelpostzegels' in stand worden gehouden. Het wordt zinniger om de speelplekken veel meer te gaan beoordelen in een ruimtelijke context. Er bestaat dan de mogelijkheid dat er veel meer volwaardige ontmoetingsplekken ontstaan waardoor de leefbaarheid in de buurt sterk wordt verbeterd.
Schijf van vijf
Op de vakgebieden beheer en beleid is veel kennis beschikbaar. Het is van belang deze kennis te verzamelen en waar mogelijk in de praktijk ter realiseren. Speelplan schrijft de speelruimteplannen op basis van de schijf van vijf en gaat zich verbreden in de richting van een integrale aanpak. Daarmee wordt een brug geslagen tussen de verschillende beleidsterreinen. Dit betekent geen vuistdikke rapporten waarin alles beschreven wordt maar veel eerder heldere visiestukken met bondige analyses .

Een integrale aanpak leidt tot heldere speelruimtebeleidsplannen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
De speelzijdige stad: hoe we onze steden speelser en beweegvriendelijker maken
6 mrt om 09:26 uurIn een tijd waarin kinderen minder buitenspelen en steden steeds drukker worden, is het belangrijker dan ooit…
Innovatief plein stimuleert beweging en verbinding in de wijk
27 mrt om 09:10 uurEen recent ontwikkeld plein in het Driehoekspark in Rotterdam heeft een wijk nieuw leven ingeblazen door…
Apeldoorn, Utrecht en Breda genomineerd voor Jantje Beton Prijs
13 mrt om 08:17 uurDrie gemeenten maken kans op de titel ‘meest speelvriendelijke gemeente van Nederland’. Apeldoorn, Utrecht en…
Betere samenwerking voor efficiënter gebruik van sportaccommodaties
12 mrt om 08:01 uurSportpark- en verenigingsmanagers werken steeds vaker samen om sportaccommodaties…
Cursus Bewegen in de Openbare Ruimte 2025
3 mrt om 12:19 uurBen jij buurtsportcoach of als professional (bijv. beleidsambtenaar) werkzaam in de wijk en wil jij een…
Naar een beweegvriendelijke leefomgeving: verbind ruimtelijk en sociaal domein
3 mrt om 08:41 uurOnze leefomgeving heeft grote invloed op onze gezondheid. Het realiseren van een beweegvriendelijke…
Een leefomgeving die uitnodigt tot bewegen begint bij goed beleid
26 feb om 09:26 uurBewegen is essentieel voor een gezonde samenleving, maar gebeurt nog te weinig. Ruimtelijke inrichting speelt…
Jongerenwerk scoort met sport en bewegen
25 feb om 10:32 uurJongerenwerk gebruikt sport en bewegen als middel om jongeren te bereiken en te ondersteunen in hun…
Reactie toevoegen