Spelend leren
Speelhuisjes
Houten speelhuisjes zijn populair bij vele kinderen. De huisjes zijn te verkrijgen in standaard en luxe uitvoering: een houten speelhuis, speelkasteel of speeltoren. Speelsystemen worden veelal als bouwpakket geleverd. Dankzij het modulaire systeem zijn de speelhuisjes en speeltorens altijd uit te breiden met een schommel, glijbaan of ander speelelement. De basis van de speeltoestellen is hout. Meestal een geïmpregneerd houtpakket of van hardhout met een hoge duurzaamheid en sterkte.
Ontwikkeling
Kinderen spelen veel en graag. Gelukkig maar, want spelen is niet alleen leuk, het is ook belangrijk voor de ontwikkeling en gezondheid van kinderen. De plek waar kinderen spelen is in belangrijke mate bepalend voor het soort activiteiten dat ze ondernemen. Buiten kunnen kinderen gevarieerder en intensiever bewegen dan binnen. Natuurlijk en avontuurlijk spelen is van fundamenteel belang voor de gezonde psychische, motorische, emotionele en cognitieve ontwikkeling van kinderen in alle leeftijden.
Kinderen spelen graag in een klimtoestel met bijvoorbeeld een huisje, deze zijn kant en klaar te koop maar er zijn er ook die zelf gebouwd moeten worden. Ook vinden kinderen een boomhut een fantastische plek om in te spelen. Voor een klimtoestel in de tuin is het belangrijk dat deze voldoet aan de veiligheidsnorm. Toestellen mogen maximaal drie meter hoog zijn en voorzien zijn van een stevige constructie. Het toestel mag geen splinters of scherpe randen bevatten, maar dienen glad en afgerond te zijn. Openingen en gaten mogen niet kleiner zijn dan tien centimeters of groter dan 23 centimeter.
Zorg voor voldoende vrije ruimte rondom het klimtoestel. Zit er een schommel aan het toestel, dan is er extra ruimte nodig voor de zwaairichting. Als ondergrond kun je het beste gras of los zand gebruiken. Houtsnippers of rubber tegels kan natuurlijk ook.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Apeldoorn, Utrecht en Breda genomineerd voor Jantje Beton Prijs
13 mrt om 08:17 uurDrie gemeenten maken kans op de titel ‘meest speelvriendelijke gemeente van Nederland’. Apeldoorn, Utrecht en…
Jongerenwerk scoort met sport en bewegen
25 feb om 10:32 uurJongerenwerk gebruikt sport en bewegen als middel om jongeren te bereiken en te ondersteunen in hun…
Haarlem investeert in sport en beweging voor iedereen
18 feb om 08:33 uurDe gemeente Haarlem zet zich in voor het bevorderen van sport, beweging en sociale interactie door de aanleg…
MOVE24, hét event voor de beweegvriendelijke leefomgeving, kondigt tweede editie aan
10 feb om 11:00 uurNoteer donderdag 9 oktober 2025 in je agenda, want dan vindt de tweede editie van MOVE24 plaats: hét event voor…
Hoe effectief zijn groene schoolpleinen?
24 jan om 16:25 uurBasisschoolkinderen spelen dagelijks buiten op het schoolplein. Dit benadrukt het belang van een doordachte…
Gemeente Zwolle introduceert subsidieregeling voor schadeherstel op open sportparken
14 jan om 08:47 uurSinds 1 januari 2025 kunnen sportverenigingen in Zwolle gebruikmaken van de subsidieregeling ‘Schade open…
Toegankelijkheid sportaccommodaties onder de maat
11 dec 2024Bijna de helft van de Nederlandse gemeenten heeft geen beleidsdoelstellingen voor de toegankelijkheid van…
Trends in buitensporten in de openbare ruimte en hoe gemeentes hierop inspelen
18 nov 2024De groeiende focus op een gezonde levensstijl en het toenemende bewustzijn van de voordelen van buitensporten…
Reactie toevoegen