Samen buiten spelen - heel belangrijk!
In het Preventieakkoord is daarom afgesproken ook het spelen te stimuleren, opdat we in 2040 in een gezonder Nederland leven. Toch spelen lang niet alle kinderen elke dag buiten. En een groep kinderen voor wie buiten en samen spelen al helemaal niet vanzelfsprekend is, dat zijn de kinderen met lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen.
En samen (buiten) spelen is juist wel heel belangrijk. Met vriendjes en vriendinnetjes, of leeftijdgenootjes uit de buurt of op school. Ongemerkt leer je al spelende je grenzen te verleggen, risico’s te nemen. Je bouwt zelfvertrouwen op en ontwikkelt je fantasie en je creativiteit. Buiten zijn is goed voor je ogen en spelen en bewegen is goed voor je motoriek, de ontwikkeling van je botten en spieren en niet in de laatste plaats voor je hersenen.
De week waarin ik dit schrijf, is de Week van het Gehandicapte Kind. Bij het verschijnen van deze column is dat alweer even geleden. Maar ik vraag er toch graag uw aandacht voor. In de media was de afgelopen dagen geregeld Jan Willem Laan te zien, voorzitter van stichting Het Gehandicapte Kind. Hij vertelde hoe belangrijk contact met leeftijdsgenoten is voor alle kinderen, dus ook voor kinderen met een handicap, ofwel met een beperking.
Dat is ook de gedachte achter het SamenSpeelAkkoord, dat wij als branchevereniging Spelen & Bewegen mede hebben ondertekend in november vorig jaar. Als je samen speelt, leer je elkaar kennen en kun je vrienden worden. Als branchevereniging willen wij bevorderen dat álle kinderen meer buiten gaan spelen en meer buiten gaan bewegen. Daarvoor zijn ook aantrekkelijke en uitdagende speelvoorzieningen nodig. Hoe mooi zou het zijn, als nog meer speelplekken geschikt zouden zijn om met een diversiteit aan kinderen samen te spelen!
Daar is lang niet altijd aandacht voor. En niet iedereen weet hoe het aan te pakken, een speelplek op die manier in te richten. En tóch kan het. Op onze website publiceren we van tijd tot tijd een interview over een speelplek die in de praktijk goed werkt. Om te inspireren.
Als er één speelplek is voor kinderen met en zonder beperkingen die inspireert, dan is het wel De Kleine Molen in Smilde. Dit was eerst een heel gewone buurtspeelplek. In een heel gewone wijk in een gemeente met een beperkt budget voor spelen. Nu is het een heel bijzondere speelplek, waar iederéén kan spelen. Dit dankzij een actieve betrokkenheid van vrijwilligers en van de buurt, waaronder de naastgelegen woonvoorziening voor kinderen met een handicap. En aan een gedreven beheerder, die heel veel heeft uitgezocht en gecombineerd en zelf een speeltoestel heeft bedacht! Hij komt aan het woord in het interview op onze website: Henk Suurd, gemeente Midden-Drenthe. Een inspirerend voorbeeld dat navolging verdient op heel veel plekken in het land. Want samen spelen is leuk en gezond en goed voor álle kinderen!

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
De speelzijdige stad: hoe we onze steden speelser en beweegvriendelijker maken
6 mrt om 09:26 uurIn een tijd waarin kinderen minder buitenspelen en steden steeds drukker worden, is het belangrijker dan ooit…
Innovatief plein stimuleert beweging en verbinding in de wijk
27 mrt om 09:10 uurEen recent ontwikkeld plein in het Driehoekspark in Rotterdam heeft een wijk nieuw leven ingeblazen door…
Apeldoorn, Utrecht en Breda genomineerd voor Jantje Beton Prijs
13 mrt om 08:17 uurDrie gemeenten maken kans op de titel ‘meest speelvriendelijke gemeente van Nederland’. Apeldoorn, Utrecht en…
Betere samenwerking voor efficiënter gebruik van sportaccommodaties
12 mrt om 08:01 uurSportpark- en verenigingsmanagers werken steeds vaker samen om sportaccommodaties…
Cursus Bewegen in de Openbare Ruimte 2025
3 mrt om 12:19 uurBen jij buurtsportcoach of als professional (bijv. beleidsambtenaar) werkzaam in de wijk en wil jij een…
Naar een beweegvriendelijke leefomgeving: verbind ruimtelijk en sociaal domein
3 mrt om 08:41 uurOnze leefomgeving heeft grote invloed op onze gezondheid. Het realiseren van een beweegvriendelijke…
Een leefomgeving die uitnodigt tot bewegen begint bij goed beleid
26 feb om 09:26 uurBewegen is essentieel voor een gezonde samenleving, maar gebeurt nog te weinig. Ruimtelijke inrichting speelt…
Subsidieoproep uitvoeren wijkscan bewegen en ontmoeten
25 feb om 15:22 uurGemeenten kunnen vanaf vandaag t/m 16 oktober subsidie aanvragen voor het uitvoeren van een wijkscan gericht op…
Reactie toevoegen