Amsterdams experiment: de leefstraat
In 2016 en 2017 was de Hugo de Grootkade onderdeel van de pilot Leefstraten. Deze locatie was bijzonder, omdat het best een lange straat is. In het midden van de straat zit een zorgcentrum waar ouderen wonen. De activiteiten die werden georganiseerd waren vaak gericht op het betrekken van de ouderen. Bijvoorbeeld met een gezamenlijk ontbijt en diner.
Maar: er waren ook tegenstanders. Zij waren vooral niet te spreken over het (tijdelijk) verdwijnen van parkeerplekken. Begrijpelijk. Een leerpunt voor de toekomst. Dus, vereiste: er is een duidelijk plan voor alternatieve plekken om te parkeren in de buurt of op andere locaties.
Spelregels
Amsterdam stelde een aantal spelregels op voor leefstraten:
- Een leefstraat kan maximaal 30 dagen bestaan.
- Uw straat wil dit. Of in ieder geval: minimaal 2/3 van de straat steunt dit initiatief. Er moeten dus handtekeningen worden verzameld.
- Het is een voorwaarde dat initiatiefnemers vanaf het begin samenwerken met andere bewoners en ondernemers. Het beste is als iedereen in de straat betrokken is en het als een gezamenlijk initiatief wordt ervaren.
- Activiteiten vinden in goed overleg met omwonenden en ondernemers plaats. De leefstraat is van iedereen. Dus: het is niet de bedoeling dat u een privéfeestje gaat houden met versterkte muziek.
- Voor een leefstraat is een evenementenvergunning nodig.
- Bij het organiseren van een leefstraat komen kosten kijken. Daarvoor kan subsidie worden aangevraagd. Per stadsdeel besluit het stadsdeelbestuur of er subsidies beschikbaar gesteld worden voor leefstraten.
- Er worden heldere afspraken gemaakt met alle bewoners in de straat over toegankelijkheid. Parkeergelegenheid voor gehandicapten moet bereikbaar en beschikbaar blijven. De leefstraat moet bereikbaar blijven voor nood- en hulpdiensten.
Initiatief indienen?
Bewoners kunnen bij hun stadsdeel een idee indienen om de straat als leefstraat te gebruiken. Het idee moet dan voldoen aan de spelregels. Samen met de handtekeningenlijst en de gevraagde documenten leveren de initiatiefnemers het idee in bij de gebiedsmakelaar. Vervolgens beoordeelt het stadsdeel of het mogelijk is om van de betreffende straat een leefstraat te maken.
Handreiking Leefstraten
Amsterdam maakt ook een Handreking voor Leefstraten, als hulpmiddel voor de stadsdelen en Amsterdammers bij het organiseren van een leefstraat.

Leefstraat in Amsterdam. Foto: Mats van Soolingen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Apeldoorn, Utrecht en Breda genomineerd voor Jantje Beton Prijs
13 mrt om 08:17 uurDrie gemeenten maken kans op de titel ‘meest speelvriendelijke gemeente van Nederland’. Apeldoorn, Utrecht en…
Naar een beweegvriendelijke leefomgeving: verbind ruimtelijk en sociaal domein
3 mrt om 08:41 uurOnze leefomgeving heeft grote invloed op onze gezondheid. Het realiseren van een beweegvriendelijke…
Jongerenwerk scoort met sport en bewegen
25 feb om 10:32 uurJongerenwerk gebruikt sport en bewegen als middel om jongeren te bereiken en te ondersteunen in hun…
Haarlem investeert in sport en beweging voor iedereen
18 feb om 08:33 uurDe gemeente Haarlem zet zich in voor het bevorderen van sport, beweging en sociale interactie door de aanleg…
MOVE24, hét event voor de beweegvriendelijke leefomgeving, kondigt tweede editie aan
10 feb om 11:00 uurNoteer donderdag 9 oktober 2025 in je agenda, want dan vindt de tweede editie van MOVE24 plaats: hét event voor…
Gemeente Zwolle introduceert subsidieregeling voor schadeherstel op open sportparken
14 jan om 08:47 uurSinds 1 januari 2025 kunnen sportverenigingen in Zwolle gebruikmaken van de subsidieregeling ‘Schade open…
Toegankelijkheid sportaccommodaties onder de maat
11 dec 2024Bijna de helft van de Nederlandse gemeenten heeft geen beleidsdoelstellingen voor de toegankelijkheid van…
Trends in buitensporten in de openbare ruimte en hoe gemeentes hierop inspelen
18 nov 2024De groeiende focus op een gezonde levensstijl en het toenemende bewustzijn van de voordelen van buitensporten…
Reactie toevoegen