Boekje: ‘De schoolplein make-over’
Meer voor minder
Tegenwoordig is er steeds minder budget beschikbaar om van het schoolplein een echt speelplein te maken. Terwijl kinderen veel behoefte hebben aan een uitdagend plein. Uit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Jantje Beton in 2010, bleek dat veel kinderen hun schoolplein te saai en te klein vinden. Daarom heeft Speelplan het boekje ‘De schoolplein make-over!’ uitgebracht. Het bevat tal van tips en bruikbare handvatten om met weinig geld veel te doen.
Een goed ontwerp is het halve werk
Een eerste tip is goed te kijken naar het schoolplein en de behoeftes van kinderen en leerkrachten. Vaak kiezen scholen ervoor om na een sponsorloop een speeltoestelbedrijf in te schakelen om een speeltoestel neer te zetten. Natuurlijk zijn er heel veel leuke en goede speeltoestellen maar meestal is zo in één klap het budget op en gebeurt er verder niets met het plein. Met een goed ontwerp blijkt veel meer te kunnen, voor hetzelfde budget. Als ook het inschakelen van een ontwerpbureau een te grote aanslag op het budget is, biedt ‘De schoolplein make-over!’ een uitkomst. Dit handzame boekje biedt naast budgetvriendelijke oplossingen voor een leuker schoolplein, goed inzicht in het proces
van de totstandkoming van het verbeterde schoolplein.
Van bladzijde naar praktijk
In het boek vinden leerkrachten en bestuursleden niet alleen ontwerpideeën maar ook handige plaatjes, een goede uitleg voor maximale benutting van de spelruimte op het schoolplein en tips die belangrijk zijn bij het in de praktijk brengen van de ontwerpideeën. Bij al deze elementen houdt Speelplan slim ruimtegebruik, spelopties, de mogelijkheden voor integratie van het onderwijs in het buitenspel en de praktische beperkingen voor goed beheer in het oog. ‘De schoolplein make-over!’ is overigens niet alleen nuttig voor scholen, ook speeltuinen of buurtcomités kunnen het boekje goed gebruiken.
Via www.speelplan.nl kan het boekje gratis besteld worden.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Van betonnen jungles en stedelijke labyrinten naar speelwaardige buitenruimten
16 dec om 09:58 uurWat zijn de voorwaarden van kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar die bijdragen aan de creatie van een…
Mulier Instituut: 'Bredere kijk op beweegarmoede nodig'
15 nov om 14:30 uurDe ambitie van de Nederlandse overheid dat in 2040 75 procent van de Nederlanders de beweegrichtlijnen haalt is…
Onderzoek brengt bevindingen over speelvriendelijke steden in kaart
21 okt om 10:10 uurOp 16 oktober jl. hebben onderzoekers van De Haagse Hogeschool en de Hogeschool van Amsterdam hun…
Dordrecht Sportgemeente van het Jaar 2024, ook prijs voor Maastricht
3 okt om 17:37 uurDordrecht is afgelopen week op het jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in ’s-Hertogenbosch…
35 jaar Speelplan: kinderen van jongs af aan naar buiten krijgen
12 sep om 14:42 uurSpeelplan bestaat 35 jaar. We spraken directeur Walid Rahman en keken terug en…
'Doe niets, de kinderen kunnen het zelf': avontuurlijk spelen in Utrecht
30 mei om 09:59 uur“Doe niets, de kinderen kunnen het zelf.” Dat is de eerste en uitdagende tip aan speeltuinmedewerkers die…
Speel-, sport- en beweegbeleid moet iedere inwoner in Vught laten bewegen
15 mei om 11:24 uurDe gemeente Vught heeft voor het eerst een beleid opgesteld waarin de componenten spelen, bewegen en sport…
Hoe AI de veiligheid van kinderen in speeltuinen kan bevorderen
7 mei om 08:59 uurKinderen kunnen veilig spelen in speeltuinen dankzij goed onderhouden speelobjecten. Om te kijken na hoeveel…
Reactie toevoegen