Boekje Modder aan je broek
Natuurspeelplaatsen Nederland
Natuurlijke speelplaatsen zijn het helemaal. Voorvechter van het eerste uur, Marianne van Lier, van stichting Oase en netwerk Springzaad, vertelt dat het idee uit het buitenland komt. “Daar beschikken scholen en kinderopvangplaatsen vaak over natuurtuinen, in de vorm van speel- en leerlandschappen. Dat idee zijn we gaan propageren. Met succes kan ik zeggen. Daarvan getuigen de belangstelling voor onze cursussen en excursies, de aanleg van natuurlijke speelplekken overal in het land en nu ook het project ‘Modder aan je broek’ van Landschapsbeheer Nederland.”
Altijd anders
Onder de noemer ‘Modder aan je Broek’ zijn onlangs natuurspeelplaatsen aangelegd in Lelystad, Arnhem, Tjuchem, Middelburg, Leeuwarden en Enschede. Over hoe die tot stand zijn gekomen, is nu een boekje verschenen. “Daarin wordt duidelijk dat er meer wegen naar Rome leiden. Elke speelplaats heeft zijn eigen voorgeschiedenis en zijn eigen kenmerken. Nu eens ligt hij buiten de stad, dan weer in een woonwijk, de ene in een volksbuurt, de andere in een chique wijk, maar er zijn een paar zaken die overal spelen. Zo is Landschapsbeheer Nederland in alle gevallen projectleider geweest; is er altijd samengewerkt met de gemeente en ook zijn de buurtbewoners en kinderen bij alle voorbereidingen nauw betrokken”, aldus Van Lier. De betrokkenheid van bewoners is erg belangrijk, aangezien van hen verwacht wordt dat zij helpen bij het onderhoud van de speelplaatsen.
Financiën
Vanzelfsprekend willen budgetbewaarders weten wat de aanleg van een natuurspeelplaats kost. Daarover staat beperkte informatie in het boekje, het is namelijk niet mogelijk om de aanlegkosten van de speelplaatsen te vergelijken. De ene gemeente brengt bepaalde kosten namelijk wel in rekening, de andere niet.
Meer informatie en bestellen
Het boekje is tegen betaling van de verzendkosten te bestellen of gratis te downloaden in de webwinkel van Landschapsbeheer Nederland of bij stichting Oase.
Bron: www.landschapsbeheernederland.com

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
De speelzijdige stad: hoe we onze steden speelser en beweegvriendelijker maken
6 mrt om 09:26 uurIn een tijd waarin kinderen minder buitenspelen en steden steeds drukker worden, is het belangrijker dan ooit…
Slimme aanpassingen voor een actieve leefomgeving
3 apr om 09:32 uurHet slim benutten van de leefomgeving kan bewoners stimuleren om meer te bewegen. Dit artikel verkent hoe we…
Innovatief plein stimuleert beweging en verbinding in de wijk
27 mrt om 09:10 uurEen recent ontwikkeld plein in het Driehoekspark in Rotterdam heeft een wijk nieuw leven ingeblazen door…
Apeldoorn, Utrecht en Breda genomineerd voor Jantje Beton Prijs
13 mrt om 08:17 uurDrie gemeenten maken kans op de titel ‘meest speelvriendelijke gemeente van Nederland’. Apeldoorn, Utrecht en…
Betere samenwerking voor efficiënter gebruik van sportaccommodaties
12 mrt om 08:01 uurSportpark- en verenigingsmanagers werken steeds vaker samen om sportaccommodaties…
Cursus Bewegen in de Openbare Ruimte 2025
3 mrt om 12:19 uurBen jij buurtsportcoach of als professional (bijv. beleidsambtenaar) werkzaam in de wijk en wil jij een…
Een leefomgeving die uitnodigt tot bewegen begint bij goed beleid
26 feb om 09:26 uurBewegen is essentieel voor een gezonde samenleving, maar gebeurt nog te weinig. Ruimtelijke inrichting speelt…
SchoolpleinenCheck biedt kansen voor gemeenten
28 jan om 08:49 uurGrijze, versteende schoolpleinen transformeren naar groene, speelse omgevingen: dat is de ambitie van IVN…
Reactie toevoegen