Commotie om 'religieuze' speeltoestellen Klundert
Drie kruizen van Golgotha
Zijn het onschuldige speeltoestellen in de Noorse stijl van de nieuwbouwwijk of is het een religieuze verwijzing naar de drie kruisen van Golgotha? Voor de ChristenUnie bestaat er geen twijfel, het lijkt sprekend op dat laatste. "Als je Klundert binnen rijdt vanaf het industrieterrein is het, zeker uit de verte, een gelijkenis met die vanuit Gods Woord", stelt Bert Schreuders van de Moerdijkse CU in zijn raadsvragen.
Gods Woord
In de nieuwbouwwijk Rodeborg in Klundert zijn er bij wijze van speeltoestellen, drie grote houten zwaarden geplaats op een veldje. De plaatselijke CU vindt dat het te veel lijkt op de kruisen van Golgotha, de plek waar volgens christenen Jezus is gekruisigd. Volgens Schreuder is hij inmiddels van diverse zijden hierover aangesproken en heeft hij opmerkingen gehoord. "Voor onze fractie is het dan onbegrijpelijk, dat deze, misschien wel goedbedoelde speeltoestellen zijn geplaatst", aldus Schreuder in zijn raadsvragen. "Vele inwoners van Klundert en de gemeente Moerdijk behoren tot welke geloofsgemeenschap dan ook de keuze verwerpelijk zullen vinden. Vrijheid is in onze ogen binnen grenzen toegestaan, maar de gelijkenis met die vanuit Gods Woord is wel erg sterk en voor ons dan niet acceptabel."
Noorse stijl
Volgens de gemeente passen deze bij de stijl waarin de wijk is gebouwd. "Rodeborg is een wijk in de Noorse stijl. Met net als in Noorwegen veel gekleurde huizen, veel hout. De drie zwaarden is een replica van een kunstwerk uit Stavanger, Noorwegen", legt een gemeentewoordvoerder uit. "Het is ook in samenspraak met de bewoners gekozen. De stijl van de huizen is doorgetrokken, de zwaarden van Stavanger zijn nagebootst in hout, om ook het duurzame karakter uit te beelden." De gemeente Moerdijk wil nog niet inhoudelijk reageren op de raadsvragen voor dat het college antwoord heeft gegeven.
Verwijderen
Schreuders wil weten wie er verantwoordelijk is voor de keuze van de toestellen, of er een vergunning voor nodig is en of er overleg met de bewoners is geweest. Ook vraagt hij zich af wat het college van Moerdijk gaat doen om de zwaarden te verwijderen dan wel te veranderen.
Bron: Binnenlands Bestuur

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
De speelzijdige stad: hoe we onze steden speelser en beweegvriendelijker maken
6 mrt om 09:26 uurIn een tijd waarin kinderen minder buitenspelen en steden steeds drukker worden, is het belangrijker dan ooit…
Slimme aanpassingen voor een actieve leefomgeving
3 apr om 09:32 uurHet slim benutten van de leefomgeving kan bewoners stimuleren om meer te bewegen. Dit artikel verkent hoe we…
Innovatief plein stimuleert beweging en verbinding in de wijk
27 mrt om 09:10 uurEen recent ontwikkeld plein in het Driehoekspark in Rotterdam heeft een wijk nieuw leven ingeblazen door…
Apeldoorn, Utrecht en Breda genomineerd voor Jantje Beton Prijs
13 mrt om 08:17 uurDrie gemeenten maken kans op de titel ‘meest speelvriendelijke gemeente van Nederland’. Apeldoorn, Utrecht en…
Naar een beweegvriendelijke leefomgeving: verbind ruimtelijk en sociaal domein
3 mrt om 08:41 uurOnze leefomgeving heeft grote invloed op onze gezondheid. Het realiseren van een beweegvriendelijke…
Een leefomgeving die uitnodigt tot bewegen begint bij goed beleid
26 feb om 09:26 uurBewegen is essentieel voor een gezonde samenleving, maar gebeurt nog te weinig. Ruimtelijke inrichting speelt…
Jongerenwerk scoort met sport en bewegen
25 feb om 10:32 uurJongerenwerk gebruikt sport en bewegen als middel om jongeren te bereiken en te ondersteunen in hun…
Haarlem investeert in sport en beweging voor iedereen
18 feb om 08:33 uurDe gemeente Haarlem zet zich in voor het bevorderen van sport, beweging en sociale interactie door de aanleg…
Reactie toevoegen