Grotere rol voor bedrijven bij bewonersparticipatie speelplekken
Namens de Branchevereniging Spelen en Bewegen onderzocht Rosemarie Rienstra van Hogeschool Inholland casussen bij gemeenten. Uit dit onderzoek bleek dat bedrijven kunnen voorzien in de behoefte aan kennis van bewoners door hen te adviseren over het beheer en onderhoud van speeltoestellen. Ook kunnen ze een controlerende taak uitvoeren door inspecties aan speeltoestellen.
Zekerheid
Voor het onderzoek zijn zes casussen van drie gemeenten gebruikt waar bewoners speelplekken beheren en onderhouden. Er is onderzoek gedaan naar de rolverdeling tussen bewoners, gemeenten en bedrijven. Daaruit bleek dat bedrijven vaker een kennispartner en adviseur kunnen zijn bij bewonersparticipatie. Bijvoorbeeld door aan de hand van de praktijk wet- en regelgeving toe te lichten of door de jaarlijkse hoofdinspectie uit tevoeren. Dit geeft bewoners zekerheid over hun activiteiten en de veiligheid van de speelplek.
Anne Koning, voorzitter van de Branchevereniging Spelen en Bewegen, is blij met de uitkomsten van het onderzoek: "Dit laat zien dat bewonersparticipatie werkt als de rollen tussen alle betrokken partijen goed worden verdeeld. Kinderen kunnen in hun buurt terecht op leuke speelplekken als bewoners, bedrijven en gemeente daarbij samenwerken. Veel van onze leden begeleiden burgerparticipatietrajecten, en dragen zo bij aan betaalbare en veilige speelplekken die de hele buurt omarmt."
Participatie vooral in dorpse omgeving
Opvallend is dat de zes onderzochte casussen allemaal spelen in kleinstedelijke gemeenten, met minder dan 100.000 inwoners. Ondanks diverse pogingen is voor het onderzoek geen stedelijke gemeente gevonden waarbij de speeltoestellen worden beheerd en onderhouden door bewoners. Soms zijn er daar wel afspraken met bewoners over het meedoen aan het groenonderhoud, terwijl in de drie casussen in dit onderzoek het groenonderhoud juist door de gemeenten werd gedaan. Dat verschil tussen meer dorpse gemeenschappen en de stedelijke gemeenschappen zou verder onderzocht kunnen worden. Op die manier kan er gerichter op de specifieke situatie ingespeeld worden.
Een samenvatting van het onderzoek is te vinden op de website van de Branchevereniging Spelen en Bewegen, www.spelenenbewegen.nl.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Positieve energie in de buurt
23 dec om 11:51 uurPauline van der Loo, hoofd impact bij Jantje Beton, deelt in haar column voor het magazine BuitenSpelen haar…
Van betonnen jungles en stedelijke labyrinten naar speelwaardige buitenruimten
16 dec om 09:58 uurWat zijn de voorwaarden van kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar die bijdragen aan de creatie van een…
Mulier Instituut: 'Bredere kijk op beweegarmoede nodig'
15 nov om 14:30 uurDe ambitie van de Nederlandse overheid dat in 2040 75 procent van de Nederlanders de beweegrichtlijnen haalt is…
Dordrecht Sportgemeente van het Jaar 2024, ook prijs voor Maastricht
3 okt om 17:37 uurDordrecht is afgelopen week op het jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in ’s-Hertogenbosch…
35 jaar Speelplan: kinderen van jongs af aan naar buiten krijgen
12 sep om 14:42 uurSpeelplan bestaat 35 jaar. We spraken directeur Walid Rahman en keken terug en…
Inclusieve speeltuin in Apeldoorn is een feit
21 aug om 15:45 uurNa drie jaar wachten kan Naomi eindelijk samen met leeftijdsgenootjes spelen in de speeltuin. De 9-jarige Naomi…
Ensberg-Kleijkers over vijf jaar Jantje Beton: ‘Als het met de kinderen goed gaat, gaat het met ons goed’
7 jun om 09:34 uurOp 21 maart nam Dave Ensberg-Kleijkers na vijf jaar afscheid van Jantje Beton. Hij gaat ‘terug naar het front’…
Speel-, sport- en beweegbeleid moet iedere inwoner in Vught laten bewegen
15 mei om 11:24 uurDe gemeente Vught heeft voor het eerst een beleid opgesteld waarin de componenten spelen, bewegen en sport…
Reactie toevoegen