Interactief spelen: best of both worlds
Wij vroegen het aan Rob Tuitert en Thomas Hartong, beide werkzaam als productontwerper bij Yalp en geestelijk vaders van een hele serie interactieve speeltoestellen. 'Gamen in het echt', noemen ze de digitale speeltoestellen ook wel.
Ideale mix
"De gamewereld brengt uitdaging, afwisseling, vernieuwing in spellen en de mogelijkheid om spelniveaus dynamisch aan te passen aan de speler," vertellen de ontwerpers. "De fysieke wereld brengt onder meer lichaamsbeweging, sociale interactie en gezond buiten zijn. Best of both worlds dus."
"Een vaak gehoord misverstand is dat interactief spelen gelijk staat aan elektronisch spelen. Ook al maken we gebruik van de mogelijkheden van elektronica, dit is nooit een doel op zich. Het moet wel spelwaarde toevoegen. Met bijvoorbeeld simpelweg wat lichtjes en geluidjes toevoegen aan een schommel sla je de plank mis.”
Voor- en nadelen
"Interactief spelen spreekt een nieuwe generatie kinderen (maar ook volwassenen en ouderen!) aan. De ontwikkelingen gaan snel, er ontstaan veel mogelijkheden. Ik weet nog dat we met de Sona bijvoorbeeld konden inspelen op de jumpstyle rage in 2007. Daarnaast is het mogelijk om op afstand nieuwe spellen te uploaden. Tot slot is het mogelijk om de statistieken te bekijken
van het spel. Dat is interessant voor ons als ontwerpers (welk spel is nou het meest populair?) en ook voor de beheerders en gebruikers."
"Nadeel is wel dat er vaak stroomvoorziening nodig is, maar dat is in de praktijk nooit een probleem geweest. Tot slot nog: ik hoor vaak de discussie over interactief spelen vs. traditioneel spelen. Dat is in onze ogen een misvatting: het is geen OF maar EN. Die twee gaan prima samen.”
Lees verder in BuitenSpelen
Dit artikel verschijnt in de nieuwste editie van BuitenSpelen, thema Interactief Spelen, maar kunt u nu al gratis lezen! Download onderstaande pdf voor het hele artikel.
Het hele nummer kunt u vanaf 21 september downloaden in onze bibliotheek. Of bestel het nummer los na; mail daarvoor naar klantenservice@acquirepublishing.nl.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Van betonnen jungles en stedelijke labyrinten naar speelwaardige buitenruimten
16 dec om 09:58 uurWat zijn de voorwaarden van kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar die bijdragen aan de creatie van een…
Mulier Instituut: 'Bredere kijk op beweegarmoede nodig'
15 nov om 14:30 uurDe ambitie van de Nederlandse overheid dat in 2040 75 procent van de Nederlanders de beweegrichtlijnen haalt is…
Gemeente Rotterdam lanceert Urban Sports Agenda
15 nov om 14:22 uurGemeente Rotterdam gaat aan de slag met 32 acties om urban sports in de stad te versterken. De gemeente doet…
Rotterdam wil urban sports voor breder publiek toegankelijk maken
14 nov om 18:20 uurDe gemeente Rotterdam heeft aangekondigd te gaan investeren in urban sports, met als doel deze sporten tussen…
Onderzoek brengt bevindingen over speelvriendelijke steden in kaart
21 okt om 10:10 uurOp 16 oktober jl. hebben onderzoekers van De Haagse Hogeschool en de Hogeschool van Amsterdam hun…
Dordrecht Sportgemeente van het Jaar 2024, ook prijs voor Maastricht
3 okt om 17:37 uurDordrecht is afgelopen week op het jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in ’s-Hertogenbosch…
35 jaar Speelplan: kinderen van jongs af aan naar buiten krijgen
12 sep om 14:42 uurSpeelplan bestaat 35 jaar. We spraken directeur Walid Rahman en keken terug en…
3D-geprint straatmeubilair biedt veel voordelen
17 jun om 16:20 uurHet 3D-printen van betonnen straatmeubilair en skate-objecten blijkt veel voordelen te bieden. “Je hebt een…
Reactie toevoegen