Introductie van een ‘gevaarlijk’ speeltoestel
Gelukkig zijn er sindsdien wel enkele creatieve uitdagende nieuwe toestellen ontwikkeld naast de (familie)schommel, de hoge glijbaan en de kabelbaan. Toch blijkt dat er zowel door ouders als inkopers vaak gekozen wordt voor een laag of eenvoudig speeltoestel vanwege de prijs of het onderhoud.’
Kracht in eenvoud
Tijdens een boswandeling raakte Oost geïnspireerd door de emoties op de gezichtjes van de kinderen die aarzelend en schuifelend op omgewaaide bomen naar boven klauterden. Vanaf dat moment zocht hij naar een mogelijkheid om die ervaring mogelijk te maken in een stedelijke omgeving. Het eerste idee was om een grote boomstam uit de grond te laten steken, vanuit een ondergrondse verankering. Daar zaten haken en ogen aan, zoals beschikbaarheid en kosten van geschikte lange dikke boomstammen (>5 meter) die ook nog eens in de loop van 10 jaar stevig genoeg zouden blijven.
In een van de gesprekken met speeltoestelleveranciers viel het kwartje: Stedon kon als producent van custommade metalen toestellen die omgevallen boom eenvoudig maken van een metalen H-profiel. Dat materiaal is stevig, vandalismebestendig, duurzaam herbruikbaar, onderhoudsarm, heeft een lange levensduur en is daarnaast nog eenvoudig verplaatsbaar indien de samenstelling van een wijk verandert. Ate Zijstra van Stedon reageerde onmiddellijk enthousiast: ‘De eenvoud is de kracht ervan. Een dergelijk toestel kunnen we eenvoudig en zeer betaalbaar maken en de ontwikkelingskosten ervan passen makkelijk goed in ons potje productinnovatie.’
Zichtbare risico’s
Johan is niet bang dat er kinderen ledematen gaan breken op dit toestel: ‘Ik ga er vanuit dat er wel eens zoiets zal gebeuren, een gebroken arm of kneuzing mag ook gewoon binnen het Attractiebesluit. De Durf~Al heeft zeer zichtbare risico’s; je hoeft niet verder omhoog dan je durft – en geloof me, dat voel je. Daarnaast is er afschuiven goed mogelijk doordat je je kunt vasthouden aan het profiel. Door de opstap van 60 centimeter kunnen de hele jonge kinderen er niet op. ‘Mijn angst is dat vaders zo nodig hun kindje erop moeten tillen, waardoor het kind beroofd wordt van de beleving – ik heb het zelf overwonnen – en dan later denkt het kind dat het het alleen kan, zonder dat papa hun handje vasthoudt.’
Belangrijk is juist het ervaren van gevaar, het lichaam geeft zelf aan dat je iets aan het doen ben waar je niet aan toe bent. En de volgende keer durf je verder, net als bij een schommel waarbij als het kind groter is, deze harder en hoger zal gaan.
Valdemping
Natuurlijk voldoet de Durf~Al aan de normen (NEN-1176) waarin staat dat je een toestel van 3 meter kunt maken, als je maar zorgt voor geschikte valdemping. Aan de aankoop verbindt Stedon dan ook eisen. Het toestel moet in geschikt zand worden geplaatst met voldoende laagdikte. Omdat niet al het zand geschikt is, zal Johan de potentiële koper graag adviseren en zo nodig een monster van het zand beoordelen. Het gaat namelijk niet zozeer om de korrelgrootte, maar om de korrelvorm en de onderlinge verdeling van korrelgrootte.
Johan wil benadrukken dat OBB geen leverancier of ontwerper van speeltoestellen wordt: “Wij willen het beste onafhankelijke speelruimteadvies geven en daarbij past niet het leveren van speeltoestellen. Alle rechten en ook de opbrengsten van de Durf~Al zijn overgedragen aan de producent Stedon.”
Met dit toestel wil OBB juist ontwerpers van speeltoestellen en –omgevingen uitdagen om de grenzen van de mogelijkheden op te zoeken: ‘Als je de normen kent, kun je ze gebruiken in plaats van dat ze jou beperken.’ Niet boven de wet, maar boven de materie staan. En daarnaast roept Johan van harte de kopers van speeltoestellen op om te erkennen dat leren omgaan met gevaar niet lukt zonder de aanwezigheid van risico’s.
Meer informatie:
www.obb-ingenieurs.nl
www.stedon.nl

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
De speelzijdige stad: hoe we onze steden speelser en beweegvriendelijker maken
6 mrt om 09:26 uurIn een tijd waarin kinderen minder buitenspelen en steden steeds drukker worden, is het belangrijker dan ooit…
Innovatief plein stimuleert beweging en verbinding in de wijk
27 mrt om 09:10 uurEen recent ontwikkeld plein in het Driehoekspark in Rotterdam heeft een wijk nieuw leven ingeblazen door…
Apeldoorn, Utrecht en Breda genomineerd voor Jantje Beton Prijs
13 mrt om 08:17 uurDrie gemeenten maken kans op de titel ‘meest speelvriendelijke gemeente van Nederland’. Apeldoorn, Utrecht en…
Betere samenwerking voor efficiënter gebruik van sportaccommodaties
12 mrt om 08:01 uurSportpark- en verenigingsmanagers werken steeds vaker samen om sportaccommodaties…
Cursus Bewegen in de Openbare Ruimte 2025
3 mrt om 12:19 uurBen jij buurtsportcoach of als professional (bijv. beleidsambtenaar) werkzaam in de wijk en wil jij een…
Naar een beweegvriendelijke leefomgeving: verbind ruimtelijk en sociaal domein
3 mrt om 08:41 uurOnze leefomgeving heeft grote invloed op onze gezondheid. Het realiseren van een beweegvriendelijke…
Een leefomgeving die uitnodigt tot bewegen begint bij goed beleid
26 feb om 09:26 uurBewegen is essentieel voor een gezonde samenleving, maar gebeurt nog te weinig. Ruimtelijke inrichting speelt…
Subsidieoproep uitvoeren wijkscan bewegen en ontmoeten
25 feb om 15:22 uurGemeenten kunnen vanaf vandaag t/m 16 oktober subsidie aanvragen voor het uitvoeren van een wijkscan gericht op…
Reactie toevoegen