‘Kinderen tot 8 jaar moeten leren door spel,’ aldus LEGO
Onwetendheid
Ouders houden geen rekening met het belang van spel, volgens LEGO. Ze willen hun kinderen zo snel mogelijk voorbereiden op de wereld en beginnen steeds eerder met het aanleren van bijvoorbeeld rekenen en literatuur. Hierdoor lopen kinderen de voordelen van het leren van spel op jonge leeftijd mis, terwijl dat spel juist helpt met het ontwikkelen van creativiteit, inzicht en empathie.
Het grootste probleem is de onwetendheid van ouders, zegt directeur van LEGO Foundation Hanne Rasmussen. In het laatste decennium is er veel bewijs van het nut van leren door spel opgedoken, maar ouders zijn zich hier niet bewust van. Dit weerhoudt ouders ervan het als een prioriteit te zien. Ook overbezorgde ouders en regelzucht dragen hieraan bij.
Het beste voor het kind
“De focus op het belang van spel is nogal gelimiteerd, zowel in educatie als thuis,” aldus Rasmussen. “Daar moeten we echt wat aan doen, om het begrip van wat spelen kan doen te bevorderen, vooral nu er wordt gehamerd op het steeds vroeger beginnen met leren door rekenen en literatuur. We zien ouders over de hele wereld energie steken in wat het beste is voor hun kind. Spel staat niet op dat lijstje omdat ze niet de voorkennis hebben van wat het voor kinderen betekent.”
“Globale competitie, economische ontwikkeling – door deze dingen is er een angst bij ouders en overheden ontstaan over hoe we over vijftien jaar, of zelfs nu, nog relevant kunnen zijn. Daardoor denken ouders: ‘Ik wil dat mijn kind een baan krijgt, want zonder baan heeft hij geen goed leven, dus hoe bereid ik hem daar op voor?’ Het antwoord ligt vaker dan niet in een focus op specifieke vaardigheden, in een steeds vroeger stadium.”
Spelen tot 8 jaar
Volgens Rasmussen in vroeg starten met school niet per definitie verkeerd, zolang het leren maar gebeurt op basis van een algehele ontwikkeling en niet enkel ‘aan een bureau’. Zo is zij voorstander van een op spel gebaseerde methode van leren ‘tot achtjarige leeftijd’. Dit baseert ze op een Nieuw-Zeelands onderzoek waaruit blijkt dat kinderen tot elf jaar niet beter leren lezen door ze voor die tijd meer taallessen te geven, en dat ze hierdoor zelfs minder gemotiveerd worden om te lezen.
Lees het volledige artikel op The Guardian.
Lego professoraat
De LEGO Foundation, opgericht in 1986, is gestart met een grootschalige campagne om lesgeven wereldwijd aan te pakken. “Onze bijdrage aan deze wereld is om de status quo aan te vechten door spel te herdefiniëren en leren opnieuw uit te vinden,” aldus de missie van de LEGO Foundation.
Onderdeel van deze missie is een investering van 4 miljoen pond in een nieuwe ‘Lego professorship’ bij de Universiteit van Cambridge. Dit professoraat moet leiden tot een academische onderbouwing van de educatieve waarde van spel, waaronder helder definiëren wat wel of niet werkt en hoe we dat kunnen meten.
Het belang van spel
Diverse onderzoeken van de afgelopen jaren bewijzen het nu van (buiten) spelen. Zo heeft professor Louk Vanderschuren door middel van onderzoek aangetoond dat spel een positieve werking op de ontwikkeling van ons brein heeft, en wijst een recent onderzoek uit dat beweging voor betere leerprestaties zorgt.

LEGO zet zich in voor een herdefiniëring van spel en leren.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Breda uitgeroepen tot meest speelvriendelijke gemeente van Nederland
11 apr om 13:21 uurGemeente Breda heeft de Jantje Beton Prijs 2025 gewonnen en mag zich de komende twee jaar de meest…
Apeldoorn, Utrecht en Breda genomineerd voor Jantje Beton Prijs
13 mrt om 08:17 uurDrie gemeenten maken kans op de titel ‘meest speelvriendelijke gemeente van Nederland’. Apeldoorn, Utrecht en…
Betere samenwerking voor efficiënter gebruik van sportaccommodaties
12 mrt om 08:01 uurSportpark- en verenigingsmanagers werken steeds vaker samen om sportaccommodaties…
Cursus Bewegen in de Openbare Ruimte 2025
3 mrt om 12:19 uurBen jij buurtsportcoach of als professional (bijv. beleidsambtenaar) werkzaam in de wijk en wil jij een…
Een leefomgeving die uitnodigt tot bewegen begint bij goed beleid
26 feb om 09:26 uurBewegen is essentieel voor een gezonde samenleving, maar gebeurt nog te weinig. Ruimtelijke inrichting speelt…
Hoe effectief zijn groene schoolpleinen?
24 jan om 16:25 uurBasisschoolkinderen spelen dagelijks buiten op het schoolplein. Dit benadrukt het belang van een doordachte…
Bewegen in de openbare ruimte krijgt eigen leerlijn
22 jan om 10:23 uurDe openbare ruimte is veel meer dan alleen een plek om te wonen, te werken of te ontspannen. Het is een…
Jongeren willen meer beweegvriendelijke wijken
16 jan om 10:44 uurIn een manifest roepen 44 jongerenorganisaties het kabinet op om meer ruimte te maken voor sport en bewegen.…
Reactie toevoegen