Natuurlijk spelen in het Broekbos
Natuurlijkere spelmogelijkheden, meer aanbod voor een bredere doelgroep én een vriendelijkere uitstraling: dat zijn enkele uitgangspunten die centraal stonden bij de nieuwe speeltuin aan de Anna Pauwlonalaan in Waalre.Tijdens de openingwerd duidelijk dat de nieuwe speelplek in de smaak viel. De kinderen hadden al snel hun plek gevonden.
"In de gemeente Waalre investeren wij permanent in de kwaliteit van openbare speelplekken”, vertelt René van den Kerkhof, Beleidsadviseur Ruimtelijke Ontwikkeling van de gemeente Waalre.“De voormalige speelplaats stamde uit begin 2000 en had een traditionele inrichting met een glijbaan, veerwippen en een duikelrek. Gecombineerd met het hekwerk rondom,bood de plek weinig ruimte voor ontdekking en vooral voor oudere kinderen weiniguitdaging. Van den Kerkhof: “De hoogste tijd dus om de speelplaats aan te passen aan de wensen en eigen van deze tijd.”
Aansluiting omgeving
Op uitnodiging van de gemeente gingen drie partijen aan de slag met de uitwerking van drie ontwerpen. De ouders en kinderen uit de buurt mochten in september hieruit kiezen. Monique Kuijstermans, Tuin- en Landschapsontwerper bij BTL Advies ontwierp het Beekdal, Broekbos en de Weide. Kuijstermans:“Alle ontwerpen staan in directe relatie met het aangrenzende beekdal van rivier de Tongelreep. Zo is de speelplaats geen losstaand element, maar vormt deze een geheel met de omgeving.”Het uiteindelijk gekozen ontwerp werd het Broekbos.
Ontmoeting in een duurzame speelplek
Het ontwerp is gericht op kinderen van 0 tot 9 jaar: zij ontdekken samen de speeltuin door te struinen door de wilgenteenbosjes, onder de speelheuvel door te kruipen (tunnel) of juist eroverheen te rennen en daar te spelen met water in de speelgoot. Balanceerboomstammen, een kraaiennest (klimtoren en uitkijkpunt) en een vogelnestschommel maken het geheel af.
In een broekbos staan bomen en planten in een lager deel van een beekdal (zoals de Tongelreep) dat regelmatig onderstroomt. “Om dit in de speeltuin tot uitdrukking te laten komen hebben we de wilgentenen in een laagte geplant”, aldus Kuijstermans.“De lage ligging en het type beplanting zorgen voor een verbeelding van het Broekbos.“ De speeltuin is in februari 2018 opgeleverd door BTL Realisatie. Van den Kerkhof : “Verschillende thema’s die centraal staan in ons speelruimtebeleidsplan 2017-2025: natuurlijk spelen, samenwerking tussen lokale partners én met bewoners, duurzaamheid en speelplekken voor een brede doelgroep, zijn in dit project gerealiseerd. Een mooie start voor bestuurders en bewoners van de gemeente!”

Het was de hoogste tijd om deze speelplek aan te passen aan de hedendaagse eisen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Apeldoorn, Utrecht en Breda genomineerd voor Jantje Beton Prijs
13 mrt om 08:17 uurDrie gemeenten maken kans op de titel ‘meest speelvriendelijke gemeente van Nederland’. Apeldoorn, Utrecht en…
Hoe effectief zijn groene schoolpleinen?
24 jan om 16:25 uurBasisschoolkinderen spelen dagelijks buiten op het schoolplein. Dit benadrukt het belang van een doordachte…
Onderzoek brengt bevindingen over speelvriendelijke steden in kaart
21 okt 2024Op 16 oktober jl. hebben onderzoekers van De Haagse Hogeschool en de Hogeschool van Amsterdam hun…
'Doe niets, de kinderen kunnen het zelf': avontuurlijk spelen in Utrecht
30 mei 2024“Doe niets, de kinderen kunnen het zelf.” Dat is de eerste en uitdagende tip aan speeltuinmedewerkers die…
Hoe AI de veiligheid van kinderen in speeltuinen kan bevorderen
7 mei 2024Kinderen kunnen veilig spelen in speeltuinen dankzij goed onderhouden speelobjecten. Om te kijken na hoeveel…
De week van de rechtvaardige straat: de straat is voor iedereen
10 apr 2024Jantje Beton slaat alarm
3 apr 2024Jantje Beton is op 3 april jl. de campagne Het Buitenspeelalarm gestart. Ze wil hiermee een krachtig signaal…
Buitenspelen met 'oude troep' pedagogisch verantwoord
26 mrt 2024Een rommelspeeltuin: een speeltuin waar niet alleen speeltoestellen staan, maar ook 'oude troep' zoals tonnen…
Reactie toevoegen