Nieuwe gemeenteraden: zet buiten spelen op agenda
Budgetten inkrimpen
Uit een aanbestedingsscan blijkt dat veel gemeenten hun budgetten op speelplekken inkrimpen. Dit gaat ten koste van de aanleg van nieuwe speelplekken en het onderhoud van bestaande speeltuinen. Dit is in elk geval het geval in Utrecht, Lelystad, Almere, Arnhem, Nijmegen, Eindhoven, Zwolle, Leeuwarden, Groningen, Amsterdam (diverse wijkcentra), Enschede en Rotterdam.
Concurreren met computer
Gemeenten zouden zich bewust moeten zijn van het economisch, sociaal en maatschappelijk belang van de buitenspeelruimte. “De buitenruimte moet concurreren met de televisie en de computer binnen. Dat is al moeilijk genoeg”, zegt Willem Veenendaal, voorzitter van SPELEN. “Als er dan bezuinigd wordt op die speelplekken en ze worden niet aantrekkelijk gemaakt, kiezen kinderen er te vaak voor om binnen te blijven. Dat tij moeten we echt keren!”
Speelrecht opeisen
Via Facebook en Twitter worden jong en oud opgeroepen hun speelrecht op te eisen. Mensen kunnen foto’s insturen van zichzelf op een mooie speelplek of juist aangeven waar in hun gemeente een speelplek verwaarloosd is. De mooiste foto of beste ingezonden post mag een speeltoestel uitzoeken ter waarde van 5000 euro. Hiermee wil de branche laten zien hoe veel mensen dagelijks willen genieten van het buiten spelen. Niet alleen kinderen, maar juist mensen van alle leeftijden.
Facts&Figures
- Landelijk haalde in 2009 slechts 22% van de jeugd (4-17 jaar) de Nederlandse Norm Gezond Bewegen.
- Uit onderzoek blijkt dat buiten spelen een belangrijke bijdrage levert aan de lichamelijke activiteit van kinderen en volwassenen en dat het hiermee een preventieve werking heeft op het ontstaan van overgewicht en chronische aandoeningen
- Onderzoek toont ook aan dat buiten spelen de ontwikkeling bevordert van de sociale, cognitieve en motorische vaardigheden van kinderen
- Daarnaast is het goed voor het samen leren spelen en vooral voor jonge kinderen is bewezen dat buiten spelen een positieve invloed heeft op de hersenontwikkeling.
- De opbrengsten van buiten spelen overtreffen ruimschoots de investeringen. Uit Engels onderzoek blijkt dat bij elke euro die men in buiten spelen stopt, 1,40 euro wordt terugverdiend.

Kinderen eisen hun recht om buiten te spelen op
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
De speelzijdige stad: hoe we onze steden speelser en beweegvriendelijker maken
6 mrt om 09:26 uurIn een tijd waarin kinderen minder buitenspelen en steden steeds drukker worden, is het belangrijker dan ooit…
Slimme aanpassingen voor een actieve leefomgeving
3 apr om 09:32 uurHet slim benutten van de leefomgeving kan bewoners stimuleren om meer te bewegen. Dit artikel verkent hoe we…
Innovatief plein stimuleert beweging en verbinding in de wijk
27 mrt om 09:10 uurEen recent ontwikkeld plein in het Driehoekspark in Rotterdam heeft een wijk nieuw leven ingeblazen door…
Apeldoorn, Utrecht en Breda genomineerd voor Jantje Beton Prijs
13 mrt om 08:17 uurDrie gemeenten maken kans op de titel ‘meest speelvriendelijke gemeente van Nederland’. Apeldoorn, Utrecht en…
Een leefomgeving die uitnodigt tot bewegen begint bij goed beleid
26 feb om 09:26 uurBewegen is essentieel voor een gezonde samenleving, maar gebeurt nog te weinig. Ruimtelijke inrichting speelt…
SchoolpleinenCheck biedt kansen voor gemeenten
28 jan om 08:49 uurGrijze, versteende schoolpleinen transformeren naar groene, speelse omgevingen: dat is de ambitie van IVN…
Hoe effectief zijn groene schoolpleinen?
24 jan om 16:25 uurBasisschoolkinderen spelen dagelijks buiten op het schoolplein. Dit benadrukt het belang van een doordachte…
Den Haag maakt bewegen makkelijker met nieuwe inrichting openbare ruimte
23 jan om 10:53 uurDe openbare ruimte in Den Haag wordt beweegvriendelijker. Nieuwe richtlijnen moeten…
Reactie toevoegen