Een aantrekkelijke inrichting van speelplekken kan bijdragen aan meer buitenspeelgedrag van kinderen. Belangrijk is dat deze plekken voldoende uitdaging bieden en aansluiten bij de wensen en behoeften van álle kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder zowel kinderen als professionals.
Hoe inrichting van speelplekken bijdraagt aan meer buitenspelen

Foto: Mulier Instituut
Er zijn verschillende elementen die speelplekken aantrekkelijk maken, zoals een gevarieerde indeling, voldoende ruimte, en mogelijkheden voor ontmoeting. Tegelijkertijd spelen ook andere factoren dan de fysieke inrichting een rol in hoe vaak en graag kinderen buiten spelen.
Behoefte aan meer uitdaging
Uit het onderzoek komt naar voren dat kinderen de huidige speeltoestellen vaak niet uitdagend genoeg vinden. Ze geven aan dat de toestellen niet hoog, moeilijk of spannend genoeg zijn. Ook professionals onderschrijven het belang van meer mogelijkheden voor avontuurlijk spel. Elementen zoals losse speelmaterialen (bijvoorbeeld takken of touwen) en grotere toestellen kunnen het buitenspelen stimuleren.
Speelvriendelijke wijk
Een van de aanbevelingen uit het onderzoek is om niet alleen te kijken naar formele speelplekken zoals speeltuinen, maar om de gehele wijk of buurt speelvriendelijk in te richten. De openbare ruimte als geheel kan kinderen uitnodigen tot buitenspelen, mits deze goed is afgestemd op hun belevingswereld.
Daarnaast blijkt dat er geen ‘ideale speelplek’ bestaat. Wat voor het ene kind aantrekkelijk is, kan voor een ander juist minder interessant zijn. Daarom is het belangrijk om bij het ontwerpen van speelplekken kinderen zelf, maar ook ouders en buurtbewoners, actief te betrekken. Zo sluiten speelvoorzieningen beter aan bij de daadwerkelijke gebruikers.
Meer weten over het onderzoek? Raadpleeg dan deze pagina op de website van Mulier Instituut
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Breda uitgeroepen tot meest speelvriendelijke gemeente van Nederland
11 apr om 13:21 uurGemeente Breda heeft de Jantje Beton Prijs 2025 gewonnen en mag zich de komende twee jaar de meest…
Beweegalliantie organiseert Actief Werkbezoek Leefomgeving
10 apr om 09:19 uurBewegen moet (weer) net zo normaal worden als ademhalen. Maar hoe realiseren we dat binnen de fysieke…
Slimme aanpassingen voor een actieve leefomgeving
3 apr om 09:32 uurHet slim benutten van de leefomgeving kan bewoners stimuleren om meer te bewegen. Dit artikel verkent hoe we…
Innovatief plein stimuleert beweging en verbinding in de wijk
27 mrt om 09:10 uurEen recent ontwikkeld plein in het Driehoekspark in Rotterdam heeft een wijk nieuw leven ingeblazen door…
Apeldoorn, Utrecht en Breda genomineerd voor Jantje Beton Prijs
13 mrt om 08:17 uurDrie gemeenten maken kans op de titel ‘meest speelvriendelijke gemeente van Nederland’. Apeldoorn, Utrecht en…
Naar een beweegvriendelijke leefomgeving: verbind ruimtelijk en sociaal domein
3 mrt om 08:41 uurOnze leefomgeving heeft grote invloed op onze gezondheid. Het realiseren van een beweegvriendelijke…
Een leefomgeving die uitnodigt tot bewegen begint bij goed beleid
26 feb om 09:26 uurBewegen is essentieel voor een gezonde samenleving, maar gebeurt nog te weinig. Ruimtelijke inrichting speelt…
Subsidieoproep uitvoeren wijkscan bewegen en ontmoeten
25 feb om 15:22 uurGemeenten kunnen vanaf vandaag t/m 16 oktober subsidie aanvragen voor het uitvoeren van een wijkscan gericht op…