voor duurzame leefomgeving
Partijen die betrokken zijn bij de ruimtelijke inrichting moeten in het belang van een duurzame samenleving beter gaan samenwerken. Pas dan krijgen kinderen de plek die zij verdienen. Dat was de conclusie van het debat ter gelegenheid van het veertigjarige bestaan van KOMPAN.
‘Playful Living’
maandag 29 maart 2010
2 min
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Acht deskundigen uit verschillende vakgebieden discussieerden onder leiding van Peter Faber in de Haagse krachtwijk Transvaal. Centraal stond het thema maatschappelijk verantwoord ondernemen. Naast de bekende thema's Planet, People en Profit, lag de focus op een vierde P, van 'Playful Living'.
Noodzaak
In het gevecht om de vierkante meter is het niet altijd eenvoudig om een samenhangende speel- en ontmoetingsplek vorm te geven. Een plek met ruimte voor meerdere generaties en met een nadrukkelijke meerwaarde voor de buurt en de maatschappij. Alle deelnemers waren het eens over de noodzaak om bij nieuwbouwplannen en renovatieprojecten aandacht te vragen voor 'Playful Living' omdat dat bijdraagt aan een duurzame leefomgeving.
Maatschappij grote winnaar
De deskundigen stelden dat ‘een omgeving die aanzet tot beweging en ruimte biedt voor ontmoeting, vraagt om creatieve en flexibele oplossingen en een herpositionering en bewustwording van ieders rol en positie. De leefbaarheid van openbare ruimte is een verantwoordelijkheid die we samen dragen en dient als een vierde P toegevoegd te worden aan de reeds bestaande pijlers van duurzaam en verantwoordelijk ondernemen. Want als kinderen de ruimte krijgen om te spelen is onze maatschappij de grote winnaar; sociaal, maatschappelijk en economisch.’
Aanwezigen
Het ontbijt werd afgesloten met de overhandiging van een cheque aan de Peter Faber Stichting die met acteerworkshops kansen biedt aan zogenaamde hangjongeren. Aanwezigen waren: Marjone Steketee, onderzoeker bij het Verwey-Jonker Instituut, Radboud Engbersen, programmaregisseur bij de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV), Omgevingstechnologe Karin Mulder, Antropoloog Leeke Reinders (TU Delft); Liliane Geerling, adviseur BVR; Bart van der Linden, directeur FSC-Nederland; Omgevingspsycholoog Camilla Meijer en Willem van Veenendaal, directeur KOMPAN Benelux/Duitsland.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ondersteuningsaanbod voor gemeenten moet buiten spelen stimuleren
14 feb om 14:08 uurDe ambitie van het demissionaire kabinet is dat in 2024 75 procent van de Nederlanders voldoet aan de…
Lees verder »
Hoe kunnen vuistregels de gezonde leefomgeving bevorderen?
14 feb om 09:12 uurNeem je deel aan het inrichten van de openbare ruimte en heb je interesse in het integreren van…
Lees verder »
Sport en preventie hoger op agenda in lokale sportakkoorden
7 feb om 11:00 uurBij de herijking van de lokale sportakkoorden is meer aandacht voor sport en preventie aangebracht. Ook de thema's…
Lees verder »
Advies NLsportraad: 'Maak dagelijks bewegen vanzelfsprekend'
2 feb om 09:25 uurDe Nederlandse Sportraad adviseert om bewegen integraal op te nemen in het dagelijks leven. Zowel op scholen,…
Lees verder »
iGym Outdoor: innovatief, intuïtief en inclusief trainen
1 feb om 09:00 uuriGym Outdoor is een serie recreatieve fitnesstoestellen voor training in de buitenlucht, voor elke leeftijdsgroep…
Lees verder »
Platform BuitenSpelen wordt Buiten Spelen & Bewegen, stap naar online
25 jan om 13:41 uurHet platform BuitenSpelen gaat verder als Buiten Spelen & Bewegen. Daarnaast verruilen we het papier…
Lees verder »
Sporten in de natuur
19 jan om 12:21 uurTijdens de covidperiode moesten we voor onze ontspanning noodgedwongen meer naar buiten, ook om te sporten. De…
Lees verder »
De locatie als leidraad voor het inrichten van de speelplek
16 jan om 09:43 uurOntwerpen vanuit een ideaalbeeld. Met als uitgangspunt een speellandschap in de bestaande situatie, waarbij de…
Lees verder »
Reactie toevoegen