Amsterdam en haar stadsdelen besloot in 2008 verspreid over de stad meerdere postzegelparkjes aan te leggen. Sindsdien zijn al bijna twintig plekken gerealiseerd. Bijna de helft van de postzegelparkjes wordt uitgevoerd met een speelfunctie voor de kleintjes.
Postzegel-speelparkjes in Amsterdam
woensdag 22 december 2010
4 min
Postzegel-speelparkjes in Amsterdam
Amsterdam en haar stadsdelen besloot in 2008 verspreid over de stad meerdere postzegel-parkjes aan te leggen. Sindsdien zijn al bijna twintig plekken gerealiseerd. De parkjes zijn met name van groot belang voor spelende kinderen. Bijna de helft van de postzegelparkjes wordt daarom uitgevoerd met een speelfunctie voor de kleintjes.
Het fenomeen postzegelpark
Het fenomeen ‘postzegelpark’ is zeker niet nieuw, maar is over komen waaien vanuit Ameri-ka en Japan. Met name in dicht bebouwde stedelijke gebieden zoals Manhattan in New York, zijn ‘pocketparcs’ in de meest verrassende uitvoeringen en afmetingen terug te vinden. “Zo’n tien jaar geleden kwamen de eerste ideeën op om ook in Amsterdam dergelijke kleine parkjes te realiseren\", zegt Geertje Wijten van de Dienst Ruimtelijke Ordening in Amsterdam. “In die tijd ging er een onderzoek van start naar plekken in de verschillende stadsdelen, die geschikt zouden kunnen zijn voor de realisatie van een postzegelpark.”
Legio mogelijkheden
Postzegelparkjes zijn kleine recreatieve buiten- en binnenruimten, die zich onderscheiden door hun geringe omvang en hoge verblijfskwaliteit. Ze zijn voor omwonenden, kinderen en passanten gemakkelijk toegankelijk, grenzen vaak aan een voetgangersroute en zijn fiets- en autovrij. De term ‘postzegelpark’ is een verzamelbegrip. De stad biedt legio mogelijkheden om een klein parkje te huisvesten waar kinderen kunnen spelen. Mogelijke lokaties zijn rest-ruimten, atria, reststroken, onderdoorgangen, binnenplaatsen, entreezones, etc. Amsterdam is zich in eerste instantie in de stad gaan concentreren op plekken in de openbare ruimte waar zoveel mogelijk mensen gebruik van kunnen maken.
Beleid en kosten
De toenmalige wethouder van openbare ruimte en groen – Marijke Vos – trok in 2008 voor een periode van enkele jaren, 3 miljoen euro uit om een flink aantal van die parkjes te realiseren. Besloten werd dat de centrale stad over dit onderwerp een verkiezing uitschrijft waarin samen met de stadsdelen wordt bekeken welke plekken in aanmerking komen om een postze-gelpark aan te leggen. De kosten van aanleg zouden voor rekening van de centrale stad ko-men, maar uiteindelijk heeft het ministerie van LNV vanuit het budget voor Krachtwijken ook meebetaald.
De verkiezing
Naarmate de stad compacter en groter wordt, is de kwaliteit van de beperkte openbare ruimte van groot belang. Beschutte (speel)plekken in de stad, rustig gelegen en waar geen last wordt ervaren van het hectische verkeer, zijn zeer in trek. Bovendien vervullen dergelijke kleinschalige parkjes, door hun ligging in verblijfsgebieden, een nuttige sociale buurtfunctie. De stad en de stadsdelen kwamen in 2008 tot de gezamenlijke conclusie dat op twintig plek-ken verspreid over de stad, een postzegelpark snel zou kunnen worden aangelegd. Om de burgers nauw bij het project te betrekken, werd hen via een webverkiezing gevraagd welke plekken van die twintig ze het liefst vlug zagen gerealiseerd. Uiteindelijk werden zes lokaties geselecteerd, die van de burgers de meeste stemmen kregen en waar op korte termijn postzegel-parken gecreëerd zouden worden. Naast de realisatie van deze zes plekken in de stad werden ook nog veetien andere toekomstige parkjes verder ontwikkeld. Na veel voorbereiding, inspraak uit de buurt en overleg over het ontwerp, werd het eerste postzegelpark begin 2010 opgeleverd aan de Van Beuningenstraat.
Inrichting en locaties
De stad heeft een beperkt aantal criteria opgesteld waaraan lokatie en inrichting van een post-zegelpark dienen te voldoen. Het belangrijkste argument voor de totstandkoming is: wat kan deze plek in deze omgeving voor de buurt betekenen ? Dus er is geen vaste omschrijving qua inrichting, zoals er ook geen richtlijnen zijn voor de afmetingen. De parkjes in de stad zijn met name van groot belang voor spelende kinderen. Bijna de helft van alle postzegelparkjes wordt daarom uitgevoerd met een speelfunctie voor de kleintjes. \"Alle ontwerpen van de parkjes zijn tot stand gekomen onder dezelfde supervisor Ruwan Aluvihare, maar ze hebben allemaal een eigen karakter dat past bij de plek en de omwonenden”, benadrukt Wijten. De Amsterdamse postzegelparkjes liggen mooi verspreid over de stad. Er wordt zelfs een parkje midden in het centrum aangelegd, bij de Nes achter het Rokinm en op het dak van het bekende Nemo.
Het hele artikel leest u in Straatbeeld magazine # 6 van 2010.
Reactie toevoegen