Recht op Natuur in Kinderrechtenverdrag

Recht op natuur naast recht op onderwijs en spelen
Opname van het recht op natuurbeleving en een schoon milieu in het Kinderrechtenverdrag betekent dat natuur zich op hetzelfde niveau zal bevinden als andere kinderrechten, zoals het recht op onderwijs en het recht op spelen. Op initiatief van natuurorganisaties IUCN NL, het NatuurCollege en de vereniging voor natuur- en milieueducatie IVN riepen 30 groene en maatschappelijke organisaties het kabinet vorig jaar op zich hiervoor sterk te maken.
Opgroeien zonder natuur
Onderzoek van onder andere de Gezondheidsraad en Wageningen Universiteit tonen aan dat problemen als concentratiestoornissen, depressies en overgewicht een direct verband hebben met een tekort aan de beleving van natuur. Nooit eerder in de geschiedenis groeiden zo veel kinderen zo ver weg van de natuur op. En dat terwijl natuur kinderen aanzet tot meer bewegen, de motorische ontwikkeling stimuleert en hun concentratievermogen en sociale ontwikkeling verbetert. Kinderen die op jonge leeftijd ervaringen in de natuur opdoen, staan veel positiever tegen natuur en natuurbescherming.
Jongeren in contact brengen met natuur
Prinses Irene sprak donderdag via een videoboodschap op de bijeenkomst van deskundigen over de rechten van kinderen. De prinses zit op dit moment in Zuid-Afrika waar zij een project begeleidt om jongeren uit achterstandsgebieden weer in contact te brengen met natuur. Namens haar organisatie het NatuurCollege zei de prinses dat 70% van de kinderen in Nederland niet één keer per jaar in de vrije natuur komt. “Het kind heeft alle recht om natuur te beleven. Om in aanraking te kunnen zijn met die natuur. Buiten te spelen, een mentaal en fysiek evenwicht te krijgen voor het leven, en te weten dat zij deel zijn van die natuur”, aldus de prinses. HKH prinses Irene van Lippe-Biesterfeld wil het recht op natuur daarom op het hoogste niveau laten verankeren. Dat liet zij recent weten tijdens een expertmeeting in Leiden.
Bron:
IUCN Nederland

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Apeldoorn, Utrecht en Breda genomineerd voor Jantje Beton Prijs
13 mrt om 08:17 uurDrie gemeenten maken kans op de titel ‘meest speelvriendelijke gemeente van Nederland’. Apeldoorn, Utrecht en…
Hoe effectief zijn groene schoolpleinen?
24 jan om 16:25 uurBasisschoolkinderen spelen dagelijks buiten op het schoolplein. Dit benadrukt het belang van een doordachte…
Onderzoek brengt bevindingen over speelvriendelijke steden in kaart
21 okt 2024Op 16 oktober jl. hebben onderzoekers van De Haagse Hogeschool en de Hogeschool van Amsterdam hun…
'Doe niets, de kinderen kunnen het zelf': avontuurlijk spelen in Utrecht
30 mei 2024“Doe niets, de kinderen kunnen het zelf.” Dat is de eerste en uitdagende tip aan speeltuinmedewerkers die…
Hoe AI de veiligheid van kinderen in speeltuinen kan bevorderen
7 mei 2024Kinderen kunnen veilig spelen in speeltuinen dankzij goed onderhouden speelobjecten. Om te kijken na hoeveel…
De week van de rechtvaardige straat: de straat is voor iedereen
10 apr 2024Jantje Beton slaat alarm
3 apr 2024Jantje Beton is op 3 april jl. de campagne Het Buitenspeelalarm gestart. Ze wil hiermee een krachtig signaal…
Buitenspelen met 'oude troep' pedagogisch verantwoord
26 mrt 2024Een rommelspeeltuin: een speeltuin waar niet alleen speeltoestellen staan, maar ook 'oude troep' zoals tonnen…
Reactie toevoegen