Schaduwbomen verkoelen speelplekken
Schaduwbomen
Speeltoestellen worden veilig, hufterproof en toegankelijk ontworpen, maar ze zijn soms bloedheet. Er zijn legio verkoelende maatregelen te bedenken, waaronder het plaatsen van schaduwbomen. Het verkoelende bladerdak van een boom bewijst juist op hete dagen zijn meerwaarde. Er zijn een aantal factoren die bepalen hoeveel verkoeling een boom geeft. Het blad, bladerdek en de vorm van de boom. Zijn de bladeren donker en groot, dan verkoelen ze beter dan als ze licht en klein zijn. En dicht bladerdek houdt de zon uiteraard beter tegen dan een open bladerdek. Een lindeboom is een goed voorbeeld van een koele boom.
Verdamping verkoelt
Daarnaast speelt ook de verdamping een belangrijke rol. Het is juist deze verdamping die zorgt voor nét dat beetje extra verkoeling en comfort. Er zijn bomen, zoals de treurwilg, die veel water kunnen verdampen. Deze typen bomen zijn vooral aan de waterkant te vinden, met water op voorraad om te verdampen. Gewassen zoals bamboe, riet en gras zijn ook echte verdampers.
Ondergrond en ontwerp
De ondergrond speelt uiteraard ook een belangrijke rol. Gras is op zichzelf verkoelend. Zand valt dan wel prettiger, maar kan een behoorlijke hoeveelheid warmte opslaan die lang na-ijlt. Behalve schaduwbomen en coole ondergronden is het belangrijk om de speeltuin zo te ontwerpen dat er wind doorheen kan waaien. Ontwerpers van speeltuinen moeten met zeer veel factoren rekening houden. Veiligheid staat uiteraard bovenaan het lijstje. Snel gevolgd door vandalismebestendigheid, eventueel toegankelijkheid, aanschaf- en onderhoudskosten, enzovoort. Of de optelsom van dit eisenpakket ook thermisch gezien voor een goed resultaat zorgt, wordt echter meestal over het hoofd gezien. Het resultaat is vaak dat er een prachtige speeltuin staat, die op een zonnige dag helaas niet bruikbaar is.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
De speelzijdige stad: hoe we onze steden speelser en beweegvriendelijker maken
6 mrt om 09:26 uurIn een tijd waarin kinderen minder buitenspelen en steden steeds drukker worden, is het belangrijker dan ooit…
Innovatief plein stimuleert beweging en verbinding in de wijk
27 mrt om 09:10 uurEen recent ontwikkeld plein in het Driehoekspark in Rotterdam heeft een wijk nieuw leven ingeblazen door…
Apeldoorn, Utrecht en Breda genomineerd voor Jantje Beton Prijs
13 mrt om 08:17 uurDrie gemeenten maken kans op de titel ‘meest speelvriendelijke gemeente van Nederland’. Apeldoorn, Utrecht en…
Betere samenwerking voor efficiënter gebruik van sportaccommodaties
12 mrt om 08:01 uurSportpark- en verenigingsmanagers werken steeds vaker samen om sportaccommodaties…
Cursus Bewegen in de Openbare Ruimte 2025
3 mrt om 12:19 uurBen jij buurtsportcoach of als professional (bijv. beleidsambtenaar) werkzaam in de wijk en wil jij een…
Een leefomgeving die uitnodigt tot bewegen begint bij goed beleid
26 feb om 09:26 uurBewegen is essentieel voor een gezonde samenleving, maar gebeurt nog te weinig. Ruimtelijke inrichting speelt…
SchoolpleinenCheck biedt kansen voor gemeenten
28 jan om 08:49 uurGrijze, versteende schoolpleinen transformeren naar groene, speelse omgevingen: dat is de ambitie van IVN…
Hoe effectief zijn groene schoolpleinen?
24 jan om 16:25 uurBasisschoolkinderen spelen dagelijks buiten op het schoolplein. Dit benadrukt het belang van een doordachte…
Reactie toevoegen