Schoolpleinen krap, saai en vaak dicht

\"Het goede nieuws is dat het anders kan.\", aldus Rob van Gaal, directeur van Jantje Beton. \"Door schoolpleinen open te stellen kan het een belangrijke speelfunctie voor een buurt krijgen. Er zijn al veel goede voorbeelden, zoals het Jantje Beton SchoolSpeelPlein van de Freinetschool in Delft. Ook het betrekken van kinderen en de buurt bij ontwerp, onderhoud en beheer levert een belangrijke verbetering.\"
Kinderen ontevreden over schoolpleinen
Jantje Beton liet de Onderzoekerij een inventarisatie doen naar de stand van zaken met schoolpleinen in Nederland. Hieruit blijkt dat er geen wettelijke norm is voor de omvang van schoolpleinen. Gemeentelijke richtlijnen schrijven 3m2 per kind voor (bij nieuwe scholen). Dat zijn 2380 kinderen op een voetbalveld. Hoewel het voorzieningenniveau relatief hoog is, zijn veel kinderen ontevreden over hun schoolplein: 43 procent vindt zijn schoolplein saai en 60 procent wil meer ruimte voor sport en spel. Daarnaast wil 71 procent van de kinderen meehelpen met de inrichting en onderhoud van het schoolplein. Tenslotte is een derde van de Nederlandse schoolpleinen na schooltijd niet toegankelijk. In het zuiden van het land is dit zelfs bijna de helft van de schoolpleinen.
Freinetschool geeft goede voorbeeld
Op de Freinetschool in Delft pakten ze het anders aan. Samen met kinderen van school en uit de buurt ontwierpen ze een nieuw schoolplein dat ook na school toegankelijk is. Door creatief om te gaan met de buitenruimte loopt het schoolplein nu vloeiend over in de openbare ruimte waardoor er meer plek is om te spelen. Locatiedirecteur Els Slats:\"De kinderen zijn enorm blij met hun nieuwe schoolplein en de buurt is een speelplek rijker.\"
Jantje Beton Loterij
Op 7 september geeft kersvers Jantje Beton Ambassadeur Nicolien Sauerbreij het startsein voor de Jantje Beton Loterij op de Freinetschool in Delft. Op datzelfde moment onthullen zo'n 90.000 kinderen in heel Nederland tegelijkertijd een mysterieuze QR-code met een frisbeespel op hun schoolplein. Ruim 900 basisscholen gaan loten verkopen. Dit zijn zowel scholen met een openbaar schoolplein als scholen met een afgesloten schoolplein. De scholen die aan de loterij meedoen mogen de helft van de opbrengst zelf houden om te besteden aan buitenspelen, bijvoorbeeld aan het verbeteren van hun schoolplein. De andere helft van de opbrengst gebruikt Jantje Beton voor projecten die het vrije buitenspelen in de buurt mogelijk maken.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Slimme aanpassingen voor een actieve leefomgeving
3 apr om 09:32 uurHet slim benutten van de leefomgeving kan bewoners stimuleren om meer te bewegen. Dit artikel verkent hoe we…
Apeldoorn, Utrecht en Breda genomineerd voor Jantje Beton Prijs
13 mrt om 08:17 uurDrie gemeenten maken kans op de titel ‘meest speelvriendelijke gemeente van Nederland’. Apeldoorn, Utrecht en…
Jongerenwerk scoort met sport en bewegen
25 feb om 10:32 uurJongerenwerk gebruikt sport en bewegen als middel om jongeren te bereiken en te ondersteunen in hun…
Haarlem investeert in sport en beweging voor iedereen
18 feb om 08:33 uurDe gemeente Haarlem zet zich in voor het bevorderen van sport, beweging en sociale interactie door de aanleg…
MOVE24, hét event voor de beweegvriendelijke leefomgeving, kondigt tweede editie aan
10 feb om 11:00 uurNoteer donderdag 9 oktober 2025 in je agenda, want dan vindt de tweede editie van MOVE24 plaats: hét event voor…
Hoe effectief zijn groene schoolpleinen?
24 jan om 16:25 uurBasisschoolkinderen spelen dagelijks buiten op het schoolplein. Dit benadrukt het belang van een doordachte…
Gemeente Zwolle introduceert subsidieregeling voor schadeherstel op open sportparken
14 jan om 08:47 uurSinds 1 januari 2025 kunnen sportverenigingen in Zwolle gebruikmaken van de subsidieregeling ‘Schade open…
Toegankelijkheid sportaccommodaties onder de maat
11 dec 2024Bijna de helft van de Nederlandse gemeenten heeft geen beleidsdoelstellingen voor de toegankelijkheid van…
Reactie toevoegen