Speeltoestel gecombineerd met sprookjes-app
”Dit is 's werelds eerste speelplek met een eigen app” , zegt Willem van Veenendaal, algemeen directeur van KOMPAN BV. ”Het combineert de fysieke inspanning van een speelplek met een digitale leerconcept op basis van Hans Christian Andersen sprookjes; verhalen die we allemaal kennen als De Kleine Zeemeermin, Het Lelijke Jonge Eendje en DeTondeldoos.” Naast de fysieke uitdagingen, speciaal voor kinderen in de leeftijd tot 8 jaar, wordt het fantasie- en rollenspel actief ondersteund en de mogelijkheden voor taalotnwikkeling vergroot.
Digitale mogelijkheden
Via QR-codes op het speeltoestel kunnen kinderen de Hans Christian Andersen PlayGate App downloaden. Wanneer de App wordt geopend verschijnt een wereld van ’Augmented reality’ en voegt het een extra dimensie van personages en verhalen toe aan de speeltuin. ”De speelplek kan natuurlijk ook worden gebruikt zonder een smartphone of tablet, maar biedt wel de mogelijkheid voor kinderen om echt te profiteren van de digitale mogelijkheden die hun leefwereld typeren. Met een SMART Playground wordt buiten een omgeving gecreëerd waar fysieke, sociale en intellectuele ontwikkeling plaats kan vinden", zegt Van Veenendaal. De app bevat tevens de volledige versies van de sprookjes in E-bookformaat, zodat ouders de verhaaltjes voor kunnen lezen. De app heeft nog vele andere functies zoals de mogelijkheid voor ouders of leerkrachten om samen met de kinderen actief naar de verhalen te luisteren, woorden te herkennen en speelse uitdagingen die geschikt zijn voor hun kind of groep kinderen.
Zittende levenstijl
Volgens een studie van de Amerikaanse Common Sense Mediagroup in 2013, is de gemiddelde tijd die kinderen van 8 jaar dagelijks doorbrengen op digitale apparaten sinds 2011 verdrievoudigd. ”Kinderen uit geïndustrialiseerde landen leiden steeds meer een zittend leven binnenshuis met meer interactie met technologie dan met leeftijdgenoten en volwassenen of buitenspelen”, zegt Jeanette Fich Jespersen van het KOMPAN Play Institute. ”Deze levensstijl heeft gevolgen voor kinderen in hun fysieke, sociale en niet in het minst, communicatie- en taalvaardigheden.” Volgens de aanbevelingen van de WHO (Wereld Gezondheids Organisatie) moeten kinderen ten minste 60 minuten per dag in een matige tot krachtig niveau bewegen. Dit is het beste te bereiken door buiten spelen.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
De speelzijdige stad: hoe we onze steden speelser en beweegvriendelijker maken
6 mrt om 09:26 uurIn een tijd waarin kinderen minder buitenspelen en steden steeds drukker worden, is het belangrijker dan ooit…
Innovatief plein stimuleert beweging en verbinding in de wijk
27 mrt om 09:10 uurEen recent ontwikkeld plein in het Driehoekspark in Rotterdam heeft een wijk nieuw leven ingeblazen door…
Apeldoorn, Utrecht en Breda genomineerd voor Jantje Beton Prijs
13 mrt om 08:17 uurDrie gemeenten maken kans op de titel ‘meest speelvriendelijke gemeente van Nederland’. Apeldoorn, Utrecht en…
Een leefomgeving die uitnodigt tot bewegen begint bij goed beleid
26 feb om 09:26 uurBewegen is essentieel voor een gezonde samenleving, maar gebeurt nog te weinig. Ruimtelijke inrichting speelt…
Jongerenwerk scoort met sport en bewegen
25 feb om 10:32 uurJongerenwerk gebruikt sport en bewegen als middel om jongeren te bereiken en te ondersteunen in hun…
MOVE24, hét event voor de beweegvriendelijke leefomgeving, kondigt tweede editie aan
10 feb om 11:00 uurNoteer donderdag 9 oktober 2025 in je agenda, want dan vindt de tweede editie van MOVE24 plaats: hét event voor…
SchoolpleinenCheck biedt kansen voor gemeenten
28 jan om 08:49 uurGrijze, versteende schoolpleinen transformeren naar groene, speelse omgevingen: dat is de ambitie van IVN…
Hoe effectief zijn groene schoolpleinen?
24 jan om 16:25 uurBasisschoolkinderen spelen dagelijks buiten op het schoolplein. Dit benadrukt het belang van een doordachte…
Reactie toevoegen