Speeltuinbende ontwikkelt urban pop-up speeltuin
Eind mei bouwt de Speeltuinbende samen met de Jaarbeurs, ontwerpers Suzanne van Ginneken en Jan Ooms, Earth Games en oud-paralympisch zitskiër Kees-Jan van der Klooster een interactieve urban samenspeeltuin die vier dagen blijft staan en onderdeel is van Support. Dit is een evenement die mensen met een fysieke beperking en zorgprofessionals zicht geeft op de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van onder andere hulpmiddelen, mobiliteit en vrijetijdsbesteding.
Samen spelen stimuleren
Bij het ontwerp van de urban pop-up samenspeeltuin is gezocht naar interactieve en stoere speelaanleidingen die samen spelen stimuleren en bevorderen. Bendeleider Ilse van der Put vertelt: “We kunnen dit honderd keer vertellen, maar de boodschap komt pas echt over als we volwassenen samen met de kinderen de kans geven het zelf te ervaren. Met eigen ogen zien dat íéder kind wil en kan spelen. Zelf ervaren dat je als volwassenen samenspel kunt stimuleren.” De samenspeelplek van pallets, interactieve speeltoestellen en een speelwaterkussen geeft alle aanleiding om te gaan samen spelen op de beursvloer.
Onderdeel van de speelplek is ook een rolstoelparcours, ontwikkeld door oud-paralympisch zitskiër Kees-Jan van der Klooster. Voor Kees-Jan geldt: “Als er geen uitdaging in zit, dan leer je niks” Verder worden coöperatieve spellen van Earth Games gespeeld, waarbij je mét elkaar speelt in plaats van tegen elkaar. Een samenspeeldokter is aanwezig om preventief op te treden tegen een grootschalig samenspeeltekort en spelen in de stad te promoten.
Toegankelijkheid
De Speeltuinbende wil dat alle kinderen, met en zonder handicap, kunnen samen spelen in hun wijk. Om hiervoor te zorgen test de Speeltuinbende samen met kinderen en hun ouders, speelplekken op toegankelijkheid en bespeelbaarheid. De Speeltuinbende is een initiatief van NSGK.
De urban pop-up samenspeeltuin is te bewonderen van 30 mei tot en met 2 juni op Support in de Jaarbeurs in Utrecht.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Van betonnen jungles en stedelijke labyrinten naar speelwaardige buitenruimten
16 dec om 09:58 uurWat zijn de voorwaarden van kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar die bijdragen aan de creatie van een…
Mulier Instituut: 'Bredere kijk op beweegarmoede nodig'
15 nov om 14:30 uurDe ambitie van de Nederlandse overheid dat in 2040 75 procent van de Nederlanders de beweegrichtlijnen haalt is…
Dordrecht Sportgemeente van het Jaar 2024, ook prijs voor Maastricht
3 okt om 17:37 uurDordrecht is afgelopen week op het jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in ’s-Hertogenbosch…
35 jaar Speelplan: kinderen van jongs af aan naar buiten krijgen
12 sep om 14:42 uurSpeelplan bestaat 35 jaar. We spraken directeur Walid Rahman en keken terug en…
Speel-, sport- en beweegbeleid moet iedere inwoner in Vught laten bewegen
15 mei om 11:24 uurDe gemeente Vught heeft voor het eerst een beleid opgesteld waarin de componenten spelen, bewegen en sport…
Hoe AI de veiligheid van kinderen in speeltuinen kan bevorderen
7 mei om 08:59 uurKinderen kunnen veilig spelen in speeltuinen dankzij goed onderhouden speelobjecten. Om te kijken na hoeveel…
Het voortgezet onderwijs: de vergeten doelgroep
1 mei om 14:53 uurLeerlingen gaan na de overgang van primair naar voortgezet onderwijs maar liefst 80 procent minder naar buiten…
Hoe krijg je kinderen tijdens de schooldag aan het bewegen?
9 apr om 09:09 uurHoewel er tijdens een schooldag voldoende mogelijkheden zijn om kinderen te laten bewegen, is het voor scholen…
Reactie toevoegen