Sportief speelplein Columbusschool Almere

Sportief speelplein voor Columbusschool Almere
De Columbusschool in Almere Poort is een zogenoemde ‘sportactieve’ school. Wiebe Faber (vakleerkracht bewegingsonderwijs): “We besteden hier veel aandacht aan beweging want samen sporten en spelen, is letterlijk een gezonde basis voor hoe je met elkaar omgaat”. De school koos daarom voor een KOMPAN Freegame veld met een apart kleuterpleintje op het schoolplein.
KOMPAN Freegame
Aan het einde van het eerste schooljaar telt de school nog slechts 65 leerlingen, maar dat zullen er snel meer worden, vertelt Wiebe. Volgend jaar zijn er al 130 pupillen ingeschreven. De populariteit van de school heeft veel te maken met de sfeer en de nadruk op sportiviteit. Op de Columbusschool hoeven de leerlingen zich niet te behelpen met geïmproviseerde voetbaldoeltjes van opgestapelde jassen en met de hand getrokken krijtlijnen. De kinderen van deze nog maar een jaar oude school kunnen zich helemaal uitleven op een KOMPAN Freegame veld met échte doelen en baskets, of op de tennisbanen achteraan op het plein.
Sociale vaardigheden
“Sport en spel zijn niet alleen gezond, maar kinderen ontwikkelen spelenderwijs ook sociale vaardigheden”, vertelt Wiebe over de beginselen van sportactief onderwijs. Daarom neemt sport in het lesprogramma een belangrijke plek in en krijgen alle leerlingen ‘kanjertraining’. “Dat is een beproefd middel om pesten tegen te gaan en de onderlinge band tussen kinderen te versterken”, legt Wiebe uit. Het speelplein moest dus een sportief karakter hebben én kinderen stimuleren om samen te spelen. Dat gold ook voor het aparte kleuterpleintje. “Daar staat een zandbak waarin de kleuters samen kunnen graven en bouwen, plus een groot speeltoestel waarop je van alles kunt doen. Hoe je er ook opklimt, je komt altijd andere kindjes tegen.”
Rust door inrichting en afbakening
Op het grote speelplein is het voetbal- annex basketbalveld de grote blikvanger. Toch blijft er genoeg ruimte over voor andere activiteiten. “We hebben het veld express verdiept aangelegd,
zodat er als vanzelf een kadering ontstaat: hier voetbal je en buiten het veld niet”, vertelt KOMPAN adviseur Sjili Franken. Het zorgt ervoor dat er automatisch rust ontstaat op het plein en daar hebben de kinderen volgens Wiebe veel baat bij. “Het schoolplein kan voor kinderen een grote jungle zijn. Er gebeurt heel veel op het plein en er is niet altijd controle. Daarom is een overzichtelijke indeling zo belangrijk. Net als afwisseling. Als je een keer geen zin hebt om te voetballen maar gewoon wat wilt rondhangen, moet daar ook plek voor zijn”.
Bewuste en natuurlijke keuzes
In overleg met adviseur Franken is het plein zo ingericht dat iedereen er een veilig plekje kan vinden. “We hebben veel adviezen gehad om de inrichting nog beter te maken”, vertelt Wiebe. “De scheiding tussen het voetbalveld en de tennisvelden is een voorbeeld, maar ook de keuze voor veilige ondergronden”. Sommige elementen van het plein ontstonden als vanzelf, zoals de hangplekken bij de doorgang naar het plein. Deze worden gewoon gevormd door de betonnen dragers van de appartementen erboven. Andere keuzes zijn heel bewust gemaakt. “Veel ouders die hier voor het eerst komen, vragen naar het waarom van de tennisvelden. Die hebben we aangelegd om de filosofie van onze school te onderstrepen”.
Creatief sporten en spelen
Het speelplein van de Columbusschool is zo ingericht dat er sámen gespeeld kan worden. Wiebe: “Wij hanteren de basisfilosofie van het bewegingsonderwijs dat er zoveel mogelijk bewegingsmomenten moeten zijn die kinderen uitdagen om samen te overleggen, te ontdekken wat je leuk of juist niet en waar je goed in bent”. Dat leidt niet zelden tot verrassende nieuwe spelvormen. “Laatst hebben de kinderen zelf een nieuwe vorm van hockey bedacht, op waveboards nota bene”.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Slimme aanpassingen voor een actieve leefomgeving
3 apr om 09:32 uurHet slim benutten van de leefomgeving kan bewoners stimuleren om meer te bewegen. Dit artikel verkent hoe we…
Apeldoorn, Utrecht en Breda genomineerd voor Jantje Beton Prijs
13 mrt om 08:17 uurDrie gemeenten maken kans op de titel ‘meest speelvriendelijke gemeente van Nederland’. Apeldoorn, Utrecht en…
Jongerenwerk scoort met sport en bewegen
25 feb om 10:32 uurJongerenwerk gebruikt sport en bewegen als middel om jongeren te bereiken en te ondersteunen in hun…
Haarlem investeert in sport en beweging voor iedereen
18 feb om 08:33 uurDe gemeente Haarlem zet zich in voor het bevorderen van sport, beweging en sociale interactie door de aanleg…
MOVE24, hét event voor de beweegvriendelijke leefomgeving, kondigt tweede editie aan
10 feb om 11:00 uurNoteer donderdag 9 oktober 2025 in je agenda, want dan vindt de tweede editie van MOVE24 plaats: hét event voor…
Hoe effectief zijn groene schoolpleinen?
24 jan om 16:25 uurBasisschoolkinderen spelen dagelijks buiten op het schoolplein. Dit benadrukt het belang van een doordachte…
Gemeente Zwolle introduceert subsidieregeling voor schadeherstel op open sportparken
14 jan om 08:47 uurSinds 1 januari 2025 kunnen sportverenigingen in Zwolle gebruikmaken van de subsidieregeling ‘Schade open…
Toegankelijkheid sportaccommodaties onder de maat
11 dec 2024Bijna de helft van de Nederlandse gemeenten heeft geen beleidsdoelstellingen voor de toegankelijkheid van…
Reactie toevoegen