Taalspeelhuisje voor kinderen met achterstand
Het Noplica taalspeelhuis is gemaakt om kinderen van nieuwkomers en kleuters met een taalachterstand Nederlands te leren. Het idee van het project is gebaseerd op recent onderzoek naar taalverwerving door spelen en bewegen te combineren. Taalwetenschapper Paula Fikkert van de Radboud Universiteit is als onderzoeker betrokken bij dit project.
Korte spanningboog
Jonge kinderen zijn speels en nieuwsgierig en beschikken over een zeer korte spanningsboog. Ze willen het liefst veel spelen en de hele wereld om zich heen ontdekken. Extra beweging zorgt ervoor dat kinderen minder ongeduldig zijn en een betere concentratie kunnen opbrengen. In het taalhuis worden kinderen gestimuleerd te dansen, springen en rennen. Dit leidt tot een betere balans tussen lichaam en geest.
Paula Fikkert legt uit waarom het taalhuis zo'n goed concept is: "Uniek is dat games worden gebruikt om kinderen aan te sporen om te spelen in een huisje dat buiten op het schoolplein staat. Op deze manier kunnen kinderen spelend en bewegend leren, wat in positieve zin bijdraagt aan het leervermogen. Er is bovendien geen instructie van een ouder nodig. De kinderen kunnen alles zelf ontdekken."
Het taalhuis helpt en ondersteunt leerkrachten bij het aanleren van een nieuwe taal aan kinderen. Het ontneemt daarbij de werkdruk doordat het herhalen van woorden leren in de klas, liedjes zingen en zinnen oefenen veel minder nodig zijn. Dit doen kinderen nu zelf spelenderwijs in het speelhuisje. In het huisje leren kinderen weer van elkaar doordat ze elkaar moeten helpen of tegen elkaar moeten spelen.
Het Noplica Taalhuisje is in eerste instantie ontwikkeld door Stichting Child Tuition om arme kinderen in India te helpen de Engelse taal aan te leren. Het eerste prototype van het taalhuisje staat sinds enige tijd in Rotterdam en helpt Nederlandse kinderen Engels leren.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Slimme aanpassingen voor een actieve leefomgeving
3 apr om 09:32 uurHet slim benutten van de leefomgeving kan bewoners stimuleren om meer te bewegen. Dit artikel verkent hoe we…
Apeldoorn, Utrecht en Breda genomineerd voor Jantje Beton Prijs
13 mrt om 08:17 uurDrie gemeenten maken kans op de titel ‘meest speelvriendelijke gemeente van Nederland’. Apeldoorn, Utrecht en…
Jongerenwerk scoort met sport en bewegen
25 feb om 10:32 uurJongerenwerk gebruikt sport en bewegen als middel om jongeren te bereiken en te ondersteunen in hun…
Haarlem investeert in sport en beweging voor iedereen
18 feb om 08:33 uurDe gemeente Haarlem zet zich in voor het bevorderen van sport, beweging en sociale interactie door de aanleg…
MOVE24, hét event voor de beweegvriendelijke leefomgeving, kondigt tweede editie aan
10 feb om 11:00 uurNoteer donderdag 9 oktober 2025 in je agenda, want dan vindt de tweede editie van MOVE24 plaats: hét event voor…
Hoe effectief zijn groene schoolpleinen?
24 jan om 16:25 uurBasisschoolkinderen spelen dagelijks buiten op het schoolplein. Dit benadrukt het belang van een doordachte…
Gemeente Zwolle introduceert subsidieregeling voor schadeherstel op open sportparken
14 jan om 08:47 uurSinds 1 januari 2025 kunnen sportverenigingen in Zwolle gebruikmaken van de subsidieregeling ‘Schade open…
Toegankelijkheid sportaccommodaties onder de maat
11 dec 2024Bijna de helft van de Nederlandse gemeenten heeft geen beleidsdoelstellingen voor de toegankelijkheid van…
Reactie toevoegen