Veilig klauterbos in Gaanderen Achterhoek

Veilig klauterbos in Gaanderen Achterhoek
De gemeente Gaanderen investeert in een uniek natuurlijk speel- en klimpark voor de jeugd. Daar heeft Active Construction een natuurspeelplek ontwikkeld, met een duidelijke zonering voor de verschillende doelgroepen en een klimparcours tussen de bomen waarbij het niet nodig is de kinderen te zekeren.
Unieke speelnatuur
In bomen klimmen, hutten bouwen, kliederen met water; het kan op de nieuwe natuurspeelplaats in Gaanderen. Met Hoornstra Infrabouw als opdrachtgever, heeft Active Constructions (ACS) unieke speelnatuur ontwikkeld, die de jeugd uitdaagt om lekker buiten te spelen. Deze natuurspeelplek in de gemeente Gaanderen is zo ingericht dat kinderen zich kunnen uitleven en spelenderwijs de geheimen van de natuur kunnen ontdekken.
Klimparcours zonder zekering
De grote attractie van de natuurspeeltuin is het klauter- en klimbos wat tussen de aanwezige bomen op de locatie is geconstrueerd. De hindernissen in het klauterbos zijn zo gemaakt dat ze gebruikt kunnen worden door kinderen, zonder dat daarbij valbeveiliging noodzakelijk is.
Ewoud van Voorst (ACS): “Dat is nieuw, een klimparcours tussen de bomen zonder dat hierbij een vorm van zekeren benodigd is. Dit is door velen geprobeerd en afgebroken, gezien de ontzettend specifieke eisen met betrekking tot valafstanden, valondergrond en veiligheid in zijn algemeenheid.”
Robiniahouten speeltoestellen
Het natuurlijke speelterrein kent een duidelijke zonering voor de diverse doelgroepen, die door middel van het ontwerp en de gebiedsinrichting tot stand is gebracht. Zo zijn er diverse speelaanleidingen voor de allerkleinsten en zitplekken voor de ouders, maar ook meerdere, in duurzaam Robinia hout uitgevoerde, natuurlijke speeltoestellen.
Volledig gekeurd en veilig
Bij het aanleggen van een natuurlijke speelplek zijn nog steeds veel misverstanden over de veiligheid. Ook al is in deze natuur speelplaats niets standaard, is het geheel succesvol gekeurd en volledig veilig bevonden door de onafhankelijke keuringsinstantie TUV.
Door het succesvol laten keuren van de natuurspeeltuin in Gaanderen, zijn de risico’s voor de beheerder goed afgedekt. Daarnaast leverde ACS een uitgebreid onderhouds-, beheers- en veiligheidsplan, waardoor juist ook de veiligheid gewaarborgd blijft.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Apeldoorn, Utrecht en Breda genomineerd voor Jantje Beton Prijs
13 mrt om 08:17 uurDrie gemeenten maken kans op de titel ‘meest speelvriendelijke gemeente van Nederland’. Apeldoorn, Utrecht en…
Hoe effectief zijn groene schoolpleinen?
24 jan om 16:25 uurBasisschoolkinderen spelen dagelijks buiten op het schoolplein. Dit benadrukt het belang van een doordachte…
Onderzoek brengt bevindingen over speelvriendelijke steden in kaart
21 okt 2024Op 16 oktober jl. hebben onderzoekers van De Haagse Hogeschool en de Hogeschool van Amsterdam hun…
'Doe niets, de kinderen kunnen het zelf': avontuurlijk spelen in Utrecht
30 mei 2024“Doe niets, de kinderen kunnen het zelf.” Dat is de eerste en uitdagende tip aan speeltuinmedewerkers die…
Hoe AI de veiligheid van kinderen in speeltuinen kan bevorderen
7 mei 2024Kinderen kunnen veilig spelen in speeltuinen dankzij goed onderhouden speelobjecten. Om te kijken na hoeveel…
De week van de rechtvaardige straat: de straat is voor iedereen
10 apr 2024Jantje Beton slaat alarm
3 apr 2024Jantje Beton is op 3 april jl. de campagne Het Buitenspeelalarm gestart. Ze wil hiermee een krachtig signaal…
Buitenspelen met 'oude troep' pedagogisch verantwoord
26 mrt 2024Een rommelspeeltuin: een speeltuin waar niet alleen speeltoestellen staan, maar ook 'oude troep' zoals tonnen…
Reactie toevoegen