De sigaret is allang niet meer gewoon in speeltuinen
De Rookvrije Generatie, een samenwerking tussen de drie grootste gezondheidsfondsen in Nederland (Hartstichting, Longfonds en KWF Kankerbestrijding), pleit sinds vorig jaar voor een rookvrije openbare ruimte. Het concept richt zich vooral op de bewustwording van kinderen. Niet voor niets luidt het credo: op naar een rookvrije generatie.
Vizier gericht op kinderen
Daarom wordt het vizier vooral gericht op openbare ruimte waar kinderen zich veelal begeven. Dus speeltuinen, kinderboerderijen, sportvelden en schoolpleinen. “Als het over kinderen gaat, dan wil iedereen meewerken. Zelfs roken”, vertelt een woordvoerster van de Rookvrije Generatie.
“De effecten zijn positief. Zo mag er ook niet meer gerookt worden in de wachtrijen bij de Efteling. Allerlei voorbeelden van een verandering in de bewustwording.” De cijfers staven de veranderende bewustwording. Zo is 82 procent van de Nederlanders voorstander van een rookvrije speeltuin, blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van KWF (2017).
Sportverenigingen
Ook bij sportverenigingen is een kentering zichtbaar. Inmiddels hebben bijna 200 sportclubs afspraken gemaakt over roken op het terrein. En uit onderzoek van het Mulier Instituut, uitgevoerd in 2016, komt naar voren dat ruim driekwart van de schoolpleinen op basisscholen rookvrij zijn, tegenover de helft van de scholen in het voortgezet onderwijs.
Wat scholen betreft: alle schoolpleinen moeten in 2020 rookvrij zijn. “Steeds meer komen de neuzen dezelfde kant op te staan. De eerste stap is draagvlak creëren. We hopen dat steeds meer plekken rookvrij worden. Het gaat steeds sneller.”

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Apeldoorn, Utrecht en Breda genomineerd voor Jantje Beton Prijs
13 mrt om 08:17 uurDrie gemeenten maken kans op de titel ‘meest speelvriendelijke gemeente van Nederland’. Apeldoorn, Utrecht en…
Betere samenwerking voor efficiënter gebruik van sportaccommodaties
12 mrt om 08:01 uurSportpark- en verenigingsmanagers werken steeds vaker samen om sportaccommodaties…
Cursus Bewegen in de Openbare Ruimte 2025
3 mrt om 12:19 uurBen jij buurtsportcoach of als professional (bijv. beleidsambtenaar) werkzaam in de wijk en wil jij een…
Een leefomgeving die uitnodigt tot bewegen begint bij goed beleid
26 feb om 09:26 uurBewegen is essentieel voor een gezonde samenleving, maar gebeurt nog te weinig. Ruimtelijke inrichting speelt…
Bewegen in de openbare ruimte krijgt eigen leerlijn
22 jan om 10:23 uurDe openbare ruimte is veel meer dan alleen een plek om te wonen, te werken of te ontspannen. Het is een…
Jongeren willen meer beweegvriendelijke wijken
16 jan om 10:44 uurIn een manifest roepen 44 jongerenorganisaties het kabinet op om meer ruimte te maken voor sport en bewegen.…
Van betonnen jungles en stedelijke labyrinten naar speelwaardige buitenruimten
16 dec 2024Wat zijn de voorwaarden van kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar die bijdragen aan de creatie van een…
Mulier Instituut: 'Bredere kijk op beweegarmoede nodig'
15 nov 2024De ambitie van de Nederlandse overheid dat in 2040 75 procent van de Nederlanders de beweegrichtlijnen haalt is…
Reactie toevoegen