The Outdoor Generation, zo heet het project grootschalige project waarmee de Krajicek Foundation tien verouderde Playgrounds een transformatie heeft laten ondergaan. Directeur Gerlinde van Raalte vertelt hoe hierbij het aanbod in sport en spel op de behoeften en wensen van de buurten zijn afgestemd. “Je ziet ook echt dat de Playgrounds op deze manier een nog sterkere verbindende rol krijgen.”
Getransformeerde Krajicek Playgrounds laten kinderen en jongeren in aandachtswijken weer volop sporten, spelen en bewegen
Tekst: Laura Vliek
Op 4 oktober jl. is de getransformeerde Krajicek Playground aan het Oranjeplein in Den Haag opnieuw geopend. Deze heropening maakt deel uit van het grootschalige renovatietraject, The Outdoor Generation, dat de Krajicek Foundation dankzij de Nationale Postcode Loterij in 2020 kon opstarten. De goededoelenloterij stelde een bedrag van 2,5 miljoen euro beschikbaar om tien bestaande, maar verouderde Playgrounds een grondige opknapbeurt te geven. Gemeenten waar een Krajicek Playground gevestigd is konden een projectaanvraag indienen, waarop 21 aanvragen binnenkwamen. Hier zijn er uiteindelijk tien van uitgekozen.
Veilig sporten, spelen en bewegen
Meer ruimte, meer groen en meer sport- en spelmogelijkheden: dat waren de wensen voor de Playgrounds, met als doel om meer kinderen een veilige plek in de buurt te geven waar ze gratis kunnen bewegen. En zo kinderen en jongeren te ondersteunen de beste versie van zichzelf te worden.
De bewegingsarmoede onder kinderen en jongeren neemt immers enorm toe (57procent haalt de beweegnorm niet) en dat onderstreept het belang van voldoende goede beweegplekken in de buurt, vindt Gerlinde van Raalte, directeur van de Krajicek Foundation. “Te weinig bewegen is niet alleen heel slecht voor je lijf, maar ook voor de mentale gezondheid, het zelfvertrouwen en de sociale ontwikkeling.”
Hogere kwaliteit en meer aanbod in sport en spel
Bij de transformatie van de tien Playgrounds, is niet alleen gekeken naar de kwaliteit, maar ook naar het aanbod in sport en spel. “De drie hoofdsporten op de Playgrounds zijn voetbal, tennis en basketbal”, legt Van Raalte uit. ”Wat we zien is dat dit vaak de jongere jongens aantrekt. We merken dat er behoefte is aan meer mogelijkheden, bijvoorbeeld om te freerunnen of om calisthenics te beoefenen.”
Per buurt of wijk verschilt de wens nogal eens, legt Van Raalte uit. “Dus er is echt met de desbetreffende buurtbewoners gekeken naar de specifieke wensen. Daarnaast proberen we ook meer meiden te stimuleren om op de Playgrounds te komen sporten en bewegen. We dragen 'fempowerment' een warm hart toe, door Playgrounds ook aantrekkelijker te maken voor meiden. Bijvoorbeeld door een interactieve beweegboog met muziek, of door het Postcodeloterij Bankje, waarop je kunt schommelen en waaraan je je telefoon op kunt laden. Meiden zijn over het algemeen heel sociaal en maken daar dan gebruik van.”
Studiebeurs voor rolmodellen
Verder is het belangrijk dat meiden een rolmodel hebben, een vrouwelijke begeleider, stelt Van Raalte. “Dit doen wij door middel van Krajicek Scholarshippers. Dit zijn jongeren die positief opvallen in de wijk. Zij krijgen een studiebeurs, in ruil voor honderd uur begeleide activiteiten gedurende dat schooljaar. We willen graag twee tot drie Scholarshippers per Playground.”
“We zien dat deze personen vaak echt het rolmodel van de wijk worden. Ze krijgen echte Krajicek-kleding, bedenken activiteiten en worden daarmee een soort nieuwe idolen. Het is erg belangrijk dat deze jongeren echt uit de wijk komen, zodat zij bekende gezichten zijn voor de buurtbewoners. Een vrouwelijke Scholarshipper kan (de ouders van) deze meiden stimuleren en het vertrouwen geven om toch regelmatig lekker naar buiten te gaan.”
Elke Playground een unieke touch
Het unieke aan Krajicek Playgrounds is dat ze allemaal anders zijn, en een persoonlijke touch hebben vanuit de wensen in de wijk. “Je ziet ook echt dat de Playgrounds op deze manier een nog sterkere verbindende rol krijgen. Iedereen zorgt ervoor dat de Playgrounds netjes blijven en dat iedereen mee kan doen. Dat vinden we heel mooi om te zien en daar doen we het ook echt voor. Tevens is het mogelijk om een Playground te adopteren. Met het adopteren van een Playground, dat voor het eerst is gedaan door woningcorporatie Staedion uit Den Haag, maakt een partner alle activiteiten en programmering voor minimaal drie jaar mogelijk.”
Stand van zaken
Inmiddels zijn zeven playgrounds van The Outdoor Generation al volledig getransformeerd en officieel heropend. Playground Hondius in Den Haag en Playground Reigersbos in Amsterdam heropenden in 2022. Playground Meerzicht in Zoetermeer, Playground De Poppe in Coevorden en Playground Seedorf in Almere stonden in juni 2023 in de spotlights. Op 4 oktober 2023 heropende Krajicek Playground Oranjeplein in Den Haag en op 12 oktober 2023 heropende Krajicek Playground Van Gentplein in Eindhoven. De laatste drie Krajicek Playgrounds vanuit The Outdoor Generation, in Groningen, Tilburg en Rotterdam, zullen in de loop van 2024 worden heropend.
Over Krajicek Playgrounds
Krajicek Playgrounds zijn multifunctionele sportpleinen in aandachtswijken waar kinderen op een sociaal veilige plek, dicht bij huis, onbezorgd kunnen sporten en spelen. Op de Playgrounds worden de kinderen minimaal twee keer per week begeleid door professionele sportleiders en door de Krajicek Scholarshippers. Op deze manier wil de Krajicek Foundation, samen met haar partners, bijdragen aan de positieve ontwikkeling van de Nederlandse jeugd en daarmee aan een sportieve, sociale en verbonden samenleving.
Benieuwd naar de mogelijkheden om bij te dragen? Bel/ mail naar Mariëlle Arendse, relatiemanager op marielle@krajicek.nl