‘Groene Route’ in De Waalsprong Nijmegen
Een bijzonder element in dit gebied is de ‘Groene Route’ ook wel het ‘Groene Lint’ genoemd, een ’Urban Fit Track’ van bijna drie kilometer lengte die bestaande en nieuwe elementen in de wijk met elkaar verbindt.
Groene, herkenbare uitstraling
Het ‘Groene Lint’ zal een groene, herkenbare uitstraling krijgen en gaat fungeren als een plek waar beweging, spel en ontmoeten worden gestimuleerd. Het ‘Groene Lint’ faciliteert ontspanning, recreatie, sport en spel dicht bij huis. Het biedt tevens een mooie en rustige doorgang door het gebied, en naar bijvoorbeeld De Waal. De aard en de omvang van het project zijn uniek in Nederland. Het ‘Groene Lint’ is een pilotproject van de provincie.
Visie en aanpak Skills Garden
Een groene route waar gezondheid, bewegen en ontmoeten centraal staan, past perfect bij de aanpak en visie van Skills Garden: een op maat gemaakte omgeving die in het teken staat van stimuleren, uitdagen en plezier hebben in veelzijdig bewegen en die onderdeel is van wonen, werken en vrije tijd. Een plek voor jong en oud waar gedurende de hele week de klok rond activiteit is. De ontworpen beweeglocaties zijn toegankelijk voor aangepaste bewegers, zoals voor de rolstoel, de rollator of de scootmobiel. Naast de aandacht voor mensen met fysieke beperkingen is er ook aandacht voor mensen met visuele beperkingen.
Vertaling Schijf van 10 in de ‘Groene Route'
Veelzijdig bewegen is belangrijk voor de fitheid, vitaliteit en gezondheid en is de basis voor een leven lang plezier in bewegen. Vanuit Het Athletic Skills Model (ASM) is hiervoor de Schijf van 10 ontwikkeld, bestaande uit tien basis-grondvormen van bewegen.
Deze grondvormen zorgen voor een optimale motorische ontwikkeling voor iedereen, van jong en oud. De Schijf van 10 geeft inzicht in ons beweeggedrag en biedt een gstructuur voor het maken van beweegprogramma’s. De Schijf van 10 vormt de basis voor het ontwerp van de ‘Groene Route’.
'Groene Route'
In de eerste fase heeft het Skills Garden-team samen met de gemeente de route vastgesteld. De twee verbindende grondvormen in de route zijn lopen/gaan en balanceren/vallen. Door verschillende type ondergronden en elementen te integreren in de infrastructuur is een route ontworpen die uitdagend en toegankelijk is voor verschillende doelgroepen.
Verschillende sferen en (beweeg)uitdagingen
Kenmerkend voor de route zijn de verschillende sferen en (beweeg)uitdagingen. Op verschillende plekken is er de mogelijkheid om van route, sfeer en uitdaging te veranderen en gebruik te maken van diverse typen bewegingen op wisselende ondergronden. Wisselende tijdsinspanning, behoefte en/of uitdaging kunnen binnen de ‘Groene Route’ onderdeel van je eigen ommetje, individueel, met het gezin of in groepsverband, worden ontdekt en gebruikt.
Integraal onderdeel
De route wordt een integraal onderdeel van de openbare ruimte en concentreert zich niet op een afgesloten terrein. Bekende aspecten als trappen, hellingen, taluds en meubilair worden ook voor ander gebruik ingezet dan het standaard verplaatsen en verblijven. In de vervolgfase van deze pilot worden de route en de verschillende plekken gedetailleerder ingevuld en vormgegeven volgens de Skills Garden methode.
Dit artikel is verschenen in BuitenSpelen 02/2020. Lees BuitenSpelen gratis in onze digitale bibliotheek.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Apeldoorn, Utrecht en Breda genomineerd voor Jantje Beton Prijs
13 mrt om 08:17 uurDrie gemeenten maken kans op de titel ‘meest speelvriendelijke gemeente van Nederland’. Apeldoorn, Utrecht en…
Betere samenwerking voor efficiënter gebruik van sportaccommodaties
12 mrt om 08:01 uurSportpark- en verenigingsmanagers werken steeds vaker samen om sportaccommodaties…
Cursus Bewegen in de Openbare Ruimte 2025
3 mrt om 12:19 uurBen jij buurtsportcoach of als professional (bijv. beleidsambtenaar) werkzaam in de wijk en wil jij een…
Een leefomgeving die uitnodigt tot bewegen begint bij goed beleid
26 feb om 09:26 uurBewegen is essentieel voor een gezonde samenleving, maar gebeurt nog te weinig. Ruimtelijke inrichting speelt…
Bewegen in de openbare ruimte krijgt eigen leerlijn
22 jan om 10:23 uurDe openbare ruimte is veel meer dan alleen een plek om te wonen, te werken of te ontspannen. Het is een…
Jongeren willen meer beweegvriendelijke wijken
16 jan om 10:44 uurIn een manifest roepen 44 jongerenorganisaties het kabinet op om meer ruimte te maken voor sport en bewegen.…
Van betonnen jungles en stedelijke labyrinten naar speelwaardige buitenruimten
16 dec 2024Wat zijn de voorwaarden van kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar die bijdragen aan de creatie van een…
Mulier Instituut: 'Bredere kijk op beweegarmoede nodig'
15 nov 2024De ambitie van de Nederlandse overheid dat in 2040 75 procent van de Nederlanders de beweegrichtlijnen haalt is…
Reactie toevoegen