Meer onderhoud en inspectie op valondergronden nodig
Iedere valondergrond moet dan een nieuw laboratorium-gecertificeerd rapport hebben. Maar dat is niet voldoende om de veiligheid van de ondergronden te garanderen, vindt Theo van Orsouw van het bedrijf Speelzeker. “Er moet meer onderhoud en controle zijn op geïnstalleerde valondergronden.Dit komt de veiligheid en levensduur ten goede.”
Voor de inspectie van speeltoestellen zijn hele goede en uitgebreide cursussen. Over de inspectie van valondergronden wordt nauwelijks gesproken, vindt Van Orsouw. “Ter illustratie: de certificering of keuring van een valondergrond is geldig totdat er een nieuwe norm wordt bepaald. De laatste keer duurde dat tien jaar. De veiligheid van geïnstalleerde valondergronden wordt daarom alleen gecontroleerd als de klant daarom vraagt.
Gebrek aan kennis
Naast een gebrekkige inspectie baart ook het gebrek aan kennis over ondergronden Van Orsouw zorgen. “Het komt regelmatig voor dat bijvoorbeeld rubberen tegels op een zandbed worden aangelegd, terwijl dat volgens het desbetreffende rapport en certificaat op een verharde, verdiepte ondergrond bestaande(beton)tegels zou moeten. Dit geeft andere meetresultaten bij een HIC-meting en bij strenge vorst zal het zand hard ende demping minder worden.”
Ondanks dat een regelmatige inspectie van valondergronden niet verplicht is, weet Van Orsouwdat de kwaliteit ervan zeker achteruit gaat. “Voornamelijk door vervuiling en Uv-straling. Door het vuil kan een valondergrond dichtslibben en te hard worden. Er dient daarom regelmatig onderhoud gepleegd te worden, of het nou gaat om zand, houtsnippers,kunstgras of rubberen tegels.”
In andere Europese landen is een regelmatige inspectie van de ondergrond verplicht. Wat Van Orsouw betreft zou dat ook in Nederland moeten gebeuren. “Om de veiligheid van valondergronden te garanderen moeten ze om de drie jaar gekeurd worden. Mits het onderhoud daarop wordt aangepast zal dit de levensduur van ondergronden verlengen.”
Dit artikel komt uit BuitenSpelen 04/2018. Lees meer van BuitenSpelen in onze bibliotheek.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Van betonnen jungles en stedelijke labyrinten naar speelwaardige buitenruimten
16 dec om 09:58 uurWat zijn de voorwaarden van kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar die bijdragen aan de creatie van een…
Mulier Instituut: 'Bredere kijk op beweegarmoede nodig'
15 nov om 14:30 uurDe ambitie van de Nederlandse overheid dat in 2040 75 procent van de Nederlanders de beweegrichtlijnen haalt is…
Dordrecht Sportgemeente van het Jaar 2024, ook prijs voor Maastricht
3 okt om 17:37 uurDordrecht is afgelopen week op het jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in ’s-Hertogenbosch…
35 jaar Speelplan: kinderen van jongs af aan naar buiten krijgen
12 sep om 14:42 uurSpeelplan bestaat 35 jaar. We spraken directeur Walid Rahman en keken terug en…
Speel-, sport- en beweegbeleid moet iedere inwoner in Vught laten bewegen
15 mei om 11:24 uurDe gemeente Vught heeft voor het eerst een beleid opgesteld waarin de componenten spelen, bewegen en sport…
Hoe AI de veiligheid van kinderen in speeltuinen kan bevorderen
7 mei om 08:59 uurKinderen kunnen veilig spelen in speeltuinen dankzij goed onderhouden speelobjecten. Om te kijken na hoeveel…
Toolbox helpt gemeenten bij monitoren en evaluatie buitenspeelbeleid
16 feb om 12:34 uurOm inzicht te krijgen in de voortgang van beleidsdoelstellingen is monitoring en evaluatie van dat beleid van…
Reactie toevoegen