'Met bestaande materialen iets moois maken'
Met als bonus een vervolgproject. Na het schoolplein van De Achtsprong kregen de twee de opdracht, van Stichting Zonova (die beide scholen beheert) om ook het plein van de nabij gelegen BSO Het Klaverblad te transformeren. Met ook hier hergebruik en vergroening als belangrijke uitgangspunten.
Beide pleinen waren bijna geheel bestraat, met betonnen 30x30 stoeptegels. Ook de invulling was traditioneel, met enkele zandbakken en speeltoestellen op rubberen tegels. In deze ietwat grauwe speelomgeving zorgden amberbomen voor een levendig accent. Extra groen was nodig om de pleinen een extra boost te geven. Dat gebeurde met subsidie vanuit het programma Amsterdamse Impuls schoolpleinen (AIS) (1). Om in aanmerking te komen voor Impuls subsidie moest minimaal 25% van het plein worden vergroend.
Speelgroen en educatief groen
Het groen op de pleinen is volgens Jette Hannaart ruwweg te verdelen in speelgroen en educatief groen. “We hebben geveltuintjes aangelegd op het plein, die zijn vooral bestemd voor educatief groen. Speelgroen dat we hebben gekozen bestaat uit beplanting die tegen een stootje kan. Hier vind je bijvoorbeeld hazelaars en groenblijvende struiken, om achter te verstoppen. Hazelaars groeien lekker snel en kunnen goed herstellen van gebroken takken.” Een criterium was ook de mate waarin groen bijdraagt aan biodiversiteit, zegt Hannaart: “Bij de keuze van beplanting is zowel binnen het speelgroen als educatief groen gekozen voor beplanting die aantrekkelijk is voor insecten, vogels en mensen. Zo vinden vogels de bessen van de lage appelbes en krentenboom lekker. De dropplant en ijzerhard zijn aantrekkelijke planten voor insecten, en de bloemen van deze planten zijn ook als snijbloem te gebruiken in de klas. Bijna het hele jaar door kun je bloeiend groen op de pleinen vinden.”
Hergebruik tegels
Om ruimte vrij te maken voor de beplanting werden tegels verwijderd. Vrijgekomen, grijze tegels kregen een andere bestemming op het plein. Vaak met een bijzondere toepassing: “We hebben met de tegels een buitenklas en bankjes gemaakt. Nieuwe plantvakken kregen een kantopsluiting van verticaal geplaatste 30x30 tegels. In het speelgroen hebben we voorts nog struinpaadjes aangelegd van hergebruikte tegels. Van de betonnen zandbakelementen konden we een ballenvanger maken en zitranden langs plantvakken.”
Dergelijke oplossingen lukken alleen wanneer je in een team werkt met partijen die bereid zijn om mee te denken: “Ik ontwerp toekomstbewust en probeer daarom tot ontwerpen te komen met een gesloten materialen- en grondbalans. Dat kan lastig zijn en lukt niet altijd. Samenwerken met partijen die meedenken, biedt dan uitkomst. Het gaat dan niet alleen om het totstandbrenging van creatieve toepassingen, zoals gebeurde bij de twee schoolpleinen in Amsterdam Zuidoost. Maar ook om optimaal hergebruik te bewerkstelligen. Om dat voor elkaar te krijgen is het van belang al in een vroeg stadium van het project rekening te houden met hergebruik. “Een goede inventarisatie van de bestaande situatie is belangrijk, en natuurlijk ook de vraag: wat wil de opdrachtgever, wat is zijn of haar wensenlijst.”
Financieel voordeel
Peschel geeft aan dat je door hergebruik goedkoper uit bent. Je hoeft geen afvoer te betalen en als je materialen uitwisselt met andere projecten scheelt dat in de aanschaf.” Voor Hannaart wegen ook andere argumenten mee: “Door hergebruik kun je bewustwording creëren voor de eigen omgeving en hoe daarmee om te gaan. Bovendien kun je met hergebruik je verrassende elementen creëren door gebruikte materialen een nieuwe functie te geven.” Dat hebben Hannaart en KSP laten zien in Amsterdam Zuidoost. Ze hebben het stadsdeel verrijkt met twee groenblauwe schoolpleinen, waar kinderen lekker kunnen spelen, een heerlijke chillplek maar ook nog eens een inspirerende omgeving voor buitenlessen.
Dit artikel is verschenen in BuitenSpelen 04/2020. Lees meer van BuitenSpelen in onze digitale bibliotheek.
Tweewekelijks de gratis nieuwsbrief van BuitenSpelen ontvangen? Schrijf je gratis in >>
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Van betonnen jungles en stedelijke labyrinten naar speelwaardige buitenruimten
16 dec om 09:58 uurWat zijn de voorwaarden van kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar die bijdragen aan de creatie van een…
Mulier Instituut: 'Bredere kijk op beweegarmoede nodig'
15 nov om 14:30 uurDe ambitie van de Nederlandse overheid dat in 2040 75 procent van de Nederlanders de beweegrichtlijnen haalt is…
Dordrecht Sportgemeente van het Jaar 2024, ook prijs voor Maastricht
3 okt om 17:37 uurDordrecht is afgelopen week op het jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in ’s-Hertogenbosch…
35 jaar Speelplan: kinderen van jongs af aan naar buiten krijgen
12 sep om 14:42 uurSpeelplan bestaat 35 jaar. We spraken directeur Walid Rahman en keken terug en…
Speel-, sport- en beweegbeleid moet iedere inwoner in Vught laten bewegen
15 mei om 11:24 uurDe gemeente Vught heeft voor het eerst een beleid opgesteld waarin de componenten spelen, bewegen en sport…
Toolbox helpt gemeenten bij monitoren en evaluatie buitenspeelbeleid
16 feb om 12:34 uurOm inzicht te krijgen in de voortgang van beleidsdoelstellingen is monitoring en evaluatie van dat beleid van…
Reactie toevoegen