Pauline van der Loo, hoofd impact bij Jantje Beton, deelt in haar column voor het magazine BuitenSpelen haar visie op het belang van buitenspelen voor de gezondheid van kinderen. Ze benadrukt hoe cruciaal een beweegvriendelijke omgeving én positieve energie in de buurt zijn om kinderen weer in beweging te krijgen. Pauline roept beleidsmakers op om initiatieven zoals buurtsportcoaches en buitenspeelcoaches te ondersteunen.
Positieve energie in de buurt

‘Kinderen bewegen steeds minder en de motoriek van kinderen gaat steeds verder achteruit’. En: ‘De trend dat kinderen minder buitenspelen zet door.’ Dit zijn voorbeelden van zorgwekkende berichten die ik de laatste tijd regelmatig in de media lees en helaas ook veel zie in de praktijk. Ondanks dat gezondheid hoog op de agenda staat, lijkt de noodzaak nog niet overal door te dringen. Dagelijks zie ik voorbeelden die dit aantonen: de enorme bouwopgave beperkt de ruimte voor buitenspelen, speelruimte wordt vaak gezien als sluitpost in de begroting van nieuwbouwprojecten en vanwege geluidsoverlast worden speelplekken gesloten. Dit roept de vraag op: vinden we de gezondheid van onze toekomstige generatie echt zo belangrijk?
Een beweegvriendelijke omgeving die uitnodigt tot sporten, spelen en bewegen is essentieel om het groeiende gezondheidsprobleem van onze kinderen aan te pakken. Spelen is van nature de manier waarop kinderen bewegen en daarin investeren is cruciaal. De keuze voor voldoende ruimte en een goede inrichting is stap één, maar daarmee zijn we er nog niet.
In beleidstermen spreken we vaak over hardware, software en orgware. Naast de fysieke plekken blijft de ‘software’ vaak onderbelicht. Positieve energie in de buurt en de kracht van stimuleren zijn essentieel om kinderen te motiveren. Neem bijvoorbeeld een basisschool die ik laatst bezocht met een nieuw speels en groen schoolplein. Hier helpt de begeleiding van docenten kinderen om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Een docent vertelde me dat door een nieuw parcours door het groen de kleuters spelenderwijs stapje voor stapje meer kunnen. Het enthousiasme en de ondersteuning zorgen ervoor dat kinderen durven te experimenteren en meer zelfvertrouwen ontwikkelen.
Daarnaast spreek ik regelmatig met buurtsportcoaches die zich inzetten voor kinderen en jongeren. Hun inzet om sport en bewegen te stimuleren is bewonderenswaardig, maar gaat niet altijd zonder slag of stoot. Het vraagt om doorzettingsvermogen en samenwerking - “We hebben heel wat kopjes koffie gedronken,” zeggen ze vaak.
Om deze initiatieven te versterken, ontwikkelt Jantje Beton de training ‘Buitenspeelcoaches’. Deze coaches - van kinderwerkers tot buurtsportcoaches - zijn essentieel om kinderen te stimuleren en hen te helpen het vrije spel te herontdekken. Dit bevordert niet alleen de veiligheid, maar ook de creatieve ideeën en plezier, waardoor kinderen weer vaker buitenspelen.
Het creëren van een beweegvriendelijke leefomgeving vereist meer dan alleen speelplekken; docenten, speeltuinvrijwilligers, kinderwerkers en buurtsportcoaches brengen positieve energie die nodig is om kinderen weer aan het bewegen te krijgen. Zij hebben verstand van pedagogiek en handelen vanuit het belang van het kind. Mijn oproep aan beleidsmakers en politici: erken de waarde van hun inspanningen en ondersteun hen met tijd, experimenteerruimte en middelen! Alleen zo kunnen we de volgende generatie aanmoedigen om actief en gezond op te groeien. De tijd om te handelen is nu.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
MOVE24, hét event voor de beweegvriendelijke leefomgeving, kondigt tweede editie aan
10 feb om 11:00 uurNoteer donderdag 9 oktober 2025 in je agenda, want dan vindt de tweede editie van MOVE24 plaats: hét event voor…
Bewegen in de openbare ruimte krijgt eigen leerlijn
22 jan om 10:23 uurDe openbare ruimte is veel meer dan alleen een plek om te wonen, te werken of te ontspannen. Het is een…
Van betonnen jungles en stedelijke labyrinten naar speelwaardige buitenruimten
16 dec 2024Wat zijn de voorwaarden van kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar die bijdragen aan de creatie van een…
Onderzoek brengt bevindingen over speelvriendelijke steden in kaart
21 okt 2024Op 16 oktober jl. hebben onderzoekers van De Haagse Hogeschool en de Hogeschool van Amsterdam hun…
Inclusieve speeltuin in Apeldoorn is een feit
21 aug 2024Na drie jaar wachten kan Naomi eindelijk samen met leeftijdsgenootjes spelen in de speeltuin. De 9-jarige Naomi…
Sportakkoord II: Samenwerking voor een sterkere sportbasis
8 jul 2024Het Sportakkoord II is inmiddels een jaar van start. Gedurende dit jaar is er een begin gemaakt met de…
Met BinK daadwerkelijk meten hoeveel kinderen buitenspelen in de gemeente
17 jun 2024Het is lastig om op een meetbare manier te bepalen hoeveel kinderen buitenspelen in verschillende gemeenten.…
Ensberg-Kleijkers over vijf jaar Jantje Beton: ‘Als het met de kinderen goed gaat, gaat het met ons goed’
7 jun 2024Op 21 maart nam Dave Ensberg-Kleijkers na vijf jaar afscheid van Jantje Beton. Hij gaat ‘terug naar het front’…