Samenspel tussen generaties in de buurt
Samen aan de slag
De wijk Nieuwland staat met het samenspel tussen generaties niet alleen. Op veel plekken in het land initiëren organisaties, verenigingen en buurtbewoners projecten die intergenerationeel sporten, spelen en bewegen faciliteren. Mensen van verschillende generaties gaan met elkaar aan de slag om te kijken hoe verschillende leeftijden elkaar kunnen ontmoeten en optimaal gebruik kunnen maken van de aanwezige voorzieningen en activiteiten. Vaak is een aanpassing nodig om de inclusieve ontmoetingskwaliteit te verhogen. Soms gaat het alleen maar om een goede match te maken.
Op verschillende momenten van de dag gebruiken verschillende leeftijdsgroepen speel- en ontmoetingsplekken. Hoe kun je die verschillende gebruikersgroepen verbinden? Zonder te forceren, want met eigen leeftijdsgenoten samenkomen is ook prettig. Soms zijn trim- of speelplekken bij bewoners onbekend. Een betere communicatie op wijkniveau met social media en apps helpt om bewoners op weg te helpen. Via die media kun je natuurlijk veel meer: een uitgezette route aankondigen, of een wandeltocht, of speurtocht langs verschillende mogelijkheden in de buurt agenderen.
Ontmoetingen versterken
Gemeenten passen groenstroken aan voor wijkbewoners en (thuis)werkenden om bewegen en ontmoeting te stimuleren. Een speeltuin wordt getransformeerd tot ontmoetingsplek voor alle generaties. In de wijk komt een buurt(huis)kamer voor en van de bewoners, er worden tabletlessen geagendeerd, met daaraan gekoppeld zuilen waar iedereen zijn berichten en (levens)verhalen kwijt kan en waar je in kunt schrijven op sessies voor buurtactiviteiten zoals samen koken/eten.
Scholen verbinden kinderen en jongeren met ouderen, door bijvoorbeeld schooltuinen open te stellen, een kinder-kook-café te organiseren, of een oudere buurtbewoner uit te nodigen om schaaklessen te geven. Samenwerking met scholen, maar ook met welzijnsorganisaties en verenigingen kan ook leiden tot spreekbeurten, interviews met (oudere) buurtbewoners over projecten met geschiedenis, en dan niet alleen eenmaal per jaar rond de herdenking van de Tweede Wereldoorlog, maar structureel ingebouwd in de programmering en het lesprogramma.
Ook sportverenigingen doen mee met samenspel rond generaties, door hun kernactiviteiten te verbreden naar andere doelgroepen en leeftijden. Gemeenten gaan JOP’s (Jongeren Ontmoetingsplaatsen) herinrichten om ze geschikt te maken voor meervoudig generatiegebruik. Soms is het al voldoende om op strategische plekken bankjes neer te zetten, zodat ouderen kunnen kijken naar spelende kinderen en tegelijk bijdragen aan de sociale controle.
Beleidsdoelstellingen
Het faciliteren van intergenerationeel sporten, spelen en bewegen helpt gemeenten om uiteenlopende beleidsdoelstellingen te realiseren. Want er wordt veel bereikt! Bevordering van participatie, meer sociale cohesie, een beter welzijns- en leefklimaat. En dat gaat hand in hand met reductie van zorgkosten, en uitvoering van Positief Jeugdbeleid.
Door met een generatiebril te kijken naar het sociale leven in de wijk verdwijnen als vanzelf de schotten tussen beleidsterreinen en is ook – een niet geheel onbelangrijke bijvangst - financiële winst te boeken. Immers; het combineren van speeltoestellen en speelplekken leidt tot intensiever gebruik van de ruimte gedurende de dag en meer schaalgrootte bij de inkoop. Ook gaan generaties die elkaar beter leren kennen vanuit die binding meer voor elkaar zorgen. Zo bezien is intergenerationeel werken niets anders dan het creëren van wederkerigheid en dat op allerlei niveaus; iedereen heeft er baat bij.
Dit artikel is verschenen in BuitenSpelen 03/2020. Lees deze editie gratis in onze digitale bibliotheek.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Van betonnen jungles en stedelijke labyrinten naar speelwaardige buitenruimten
16 dec om 09:58 uurWat zijn de voorwaarden van kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar die bijdragen aan de creatie van een…
Mulier Instituut: 'Bredere kijk op beweegarmoede nodig'
15 nov om 14:30 uurDe ambitie van de Nederlandse overheid dat in 2040 75 procent van de Nederlanders de beweegrichtlijnen haalt is…
Dordrecht Sportgemeente van het Jaar 2024, ook prijs voor Maastricht
3 okt om 17:37 uurDordrecht is afgelopen week op het jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in ’s-Hertogenbosch…
35 jaar Speelplan: kinderen van jongs af aan naar buiten krijgen
12 sep om 14:42 uurSpeelplan bestaat 35 jaar. We spraken directeur Walid Rahman en keken terug en…
Speel-, sport- en beweegbeleid moet iedere inwoner in Vught laten bewegen
15 mei om 11:24 uurDe gemeente Vught heeft voor het eerst een beleid opgesteld waarin de componenten spelen, bewegen en sport…
Toolbox helpt gemeenten bij monitoren en evaluatie buitenspeelbeleid
16 feb om 12:34 uurOm inzicht te krijgen in de voortgang van beleidsdoelstellingen is monitoring en evaluatie van dat beleid van…
Reactie toevoegen