337.000 euro aan... borden!!!
In totaal werden 2688 borden geplaatst. Dat is 125 euro per bord. An sich valt dat dan nog wel weer mee, maar vooral het aantal (en dus de totale hoeveelheid geld dat ermee gemoeid is) valt op. In de ranglijst per productcategorie nemen deze borden de achtste plaats in qua aantallen. Op de lijst van investeringen staan de borden wat lager, maar zijn het nog altijd middenmotors. Er wordt veel meer geld uitgegeven aan bijvoorbeeld sporttoestellen in de buitenruimte, waterspeelplekken, stapstenen, schaakborden en trimtoestellen, om maar eens een dwarsstraat te noemen. Dat er veel geld naar ondergronden gaat, is misschien nog wel te billijken. Immers, veiligheid is een groot goed.
Tegelijkertijd geven we daar echter ook weer mee aan dat veiligheid misschien wel een veel te dominante factor is in het totale uitgavenpatroon voor speeltoestellen. Zeker als je daar het woud aan ge- en verbodsborden aan toevoegt. Die zijn in negen van de tien gevallen ook weer gerelateerd aan veiligheid. Oudere jongeren niet gewenst, niet na acht uur ’s avonds spelen, alleen voor omwonenden…… Uit het onderzoek blijkt dat er in de 58 gemeenten voor meer dan drie miljoen aan schommels is neergezet. Een schommel kost gemiddeld zo’n 1800 euro. Voor al die borden hadden we dus bijvoorbeeld ook 187 nieuwe schommels neer kunnen zetten. Per inwoner in de berekende gemeenten hadden we zeven euro aan spelen uit kunnen geven. Allemaal een stuk interessanter dan borden waarop staat wat je vooral niet mag. Spelen moet overal mogen. De maatschappij is zelfregulerend genoeg om geen ge- en verbodsborden te hoeven. Iets dat tegenwoordig toch niet meer gelezen wordt.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Van betonnen jungles en stedelijke labyrinten naar speelwaardige buitenruimten
16 dec om 09:58 uurWat zijn de voorwaarden van kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar die bijdragen aan de creatie van een…
Mulier Instituut: 'Bredere kijk op beweegarmoede nodig'
15 nov om 14:30 uurDe ambitie van de Nederlandse overheid dat in 2040 75 procent van de Nederlanders de beweegrichtlijnen haalt is…
Dordrecht Sportgemeente van het Jaar 2024, ook prijs voor Maastricht
3 okt om 17:37 uurDordrecht is afgelopen week op het jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in ’s-Hertogenbosch…
35 jaar Speelplan: kinderen van jongs af aan naar buiten krijgen
12 sep om 14:42 uurSpeelplan bestaat 35 jaar. We spraken directeur Walid Rahman en keken terug en…
Speel-, sport- en beweegbeleid moet iedere inwoner in Vught laten bewegen
15 mei om 11:24 uurDe gemeente Vught heeft voor het eerst een beleid opgesteld waarin de componenten spelen, bewegen en sport…
Toolbox helpt gemeenten bij monitoren en evaluatie buitenspeelbeleid
16 feb om 12:34 uurOm inzicht te krijgen in de voortgang van beleidsdoelstellingen is monitoring en evaluatie van dat beleid van…
Reactie toevoegen