Blog: Tiener in de lantarenpaal!
De eerst is uit wetenschappelijke hoek. Martin van Dijk (open universiteit) promoveerde op onderzoek waaruit blijkt dat bewegelijke tieners beter presteren op concentratie taken (link = persbericht). Grappig resultaat als je bedenkt dat concentratie vaak verstilder en gefocust is. Het blijkt dus goed te zijn als de pauze intensief gebruikt wordt, of als er meer gym gegeven wordt.
Eerder was al gebleken dat pauzes op groene of grijze schoolpleinen verschillende effecten hebben op concentratietaken na de pauze. Na ontspanning kun je je beter concentreren; je hoofd is leeg en dus is de focus makkelijker. Onderzoek wijst er dus op dat beweging voor tieners goed is; voor hun lichaam, maar ook voor hun schoolprestaties.
Uit huiselijke kring twee anekdotes. Allereerst werden in de eerste weken op de basisschool de jongens die druk deden gestraft met (in mijn ogen) wel een heel bijzonder soort straf. De straffen waren namelijk: "je mag niet gymmen" en "je mag niet naar buiten in de pauze".
In beide gevallen moesten de jongens blijven werken. Schoolwerk als straf geven vind ik toch al slecht: leren hoort leuk te zijn. Het is niet voor niets een (kinder-)recht. Zoiets hoort dus niet als straf gegeven te worden. Maar bovendien als een juf zich stoort aan het drukke gedrag en dan zorgt dat de jongens hun energie niet kwijt kunnen bij gym of buitenspelend, worden ze dan rustiger? Het onderzoek geeft juist aan dat het concentratie-schoolwerk van bewegelijke tieners beter is!
Gelukkig als tweede een positief verhaal. De gymleraar op een middelbare school nam de leerlingen (3e klas) mee naar buiten voor de gym. Niet naar het school-sportveld, maar naar een speelplek in het park. De trend van parcours of urban sports kan natuurlijk prima aan veertien jarigen worden bijgebracht. In plaats van softbal, gingen ze sporten met het klimtoestel en rennen in het park. Prachtig. Wie weet leren ze klimmen in de lantarenpalen.
En zie je zelf een tiener in een lantarenpaal; denk dan niet: die moet als straf maar eens stil zitten werken, maar hoop dat het een beginnende urban sporter is. Buiten spelen en bewegen is belangrijk, gezond en leuk dat verdienen alle tieners!

Verveling of freerunning?
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Apeldoorn, Utrecht en Breda genomineerd voor Jantje Beton Prijs
13 mrt om 08:17 uurDrie gemeenten maken kans op de titel ‘meest speelvriendelijke gemeente van Nederland’. Apeldoorn, Utrecht en…
Betere samenwerking voor efficiënter gebruik van sportaccommodaties
12 mrt om 08:01 uurSportpark- en verenigingsmanagers werken steeds vaker samen om sportaccommodaties…
Cursus Bewegen in de Openbare Ruimte 2025
3 mrt om 12:19 uurBen jij buurtsportcoach of als professional (bijv. beleidsambtenaar) werkzaam in de wijk en wil jij een…
Een leefomgeving die uitnodigt tot bewegen begint bij goed beleid
26 feb om 09:26 uurBewegen is essentieel voor een gezonde samenleving, maar gebeurt nog te weinig. Ruimtelijke inrichting speelt…
Bewegen in de openbare ruimte krijgt eigen leerlijn
22 jan om 10:23 uurDe openbare ruimte is veel meer dan alleen een plek om te wonen, te werken of te ontspannen. Het is een…
Jongeren willen meer beweegvriendelijke wijken
16 jan om 10:44 uurIn een manifest roepen 44 jongerenorganisaties het kabinet op om meer ruimte te maken voor sport en bewegen.…
Van betonnen jungles en stedelijke labyrinten naar speelwaardige buitenruimten
16 dec 2024Wat zijn de voorwaarden van kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar die bijdragen aan de creatie van een…
Mulier Instituut: 'Bredere kijk op beweegarmoede nodig'
15 nov 2024De ambitie van de Nederlandse overheid dat in 2040 75 procent van de Nederlanders de beweegrichtlijnen haalt is…
Reactie toevoegen