Herinneringen aan 2020
Tekst: Marian Schouten en Froukje Hajer
Nooit beleef je de natuur zo intensief dan als kind. Je bent nog zo dicht bij de grond, alles is onder handbereik. Je ziet alles voor het eerst, de wereld is nieuw. En je weet het nog niet, maar later, als je groot bent, vormen deze herinneringen de basis van je bestaan.
Eén ding is duidelijk: de ervaringen die ons het meest bijblijven en vormen, zijn de eerstehands ervaringen in de echte, fysieke wereld. Waar de wind door je haren waait, de natte aarde aan je handen kleeft en je samen om het hardst door de losse bladeren rent. Zulke ervaringen verbinden ons met de planten, de dieren en de mensen waarmee wij de wereld delen.
Met enige zorg vragen wij ons af: welke herinneringen zullen de kinderen van nu hebben aan het jaar 2020, straks als zij volwassen zijn? Het jaar waarin we noodgedwongen thuis bleven en digitaal leven de norm werd? Wat doet het met je als je opgroeit in een wereld waar het makkelijker is om met virtuele herfstbladeren te spelen dan met echte?
Hoe handig, efficiënt en onmisbaar de digitale hulpmiddelen ook zijn, we ervaren intussen ook dat die de fysieke wereld niet kunnen vervangen. Na maandenlang afstand houden, zoomen en facetimen snakken de meesten van ons naar de echte wereld, met echte mensen en echte ervaringen. Kinderen mogen gelukkig veel meer dan volwassenen. Maar ook voor hen is de zuigkracht van bits en bytes dit jaar sterker dan ooit.
Dus stop die beeldschermen in een diepe kast, verzamel alle kinderen die je kunt vinden en stap de deur uit. Op naar de speelbossen, schooltuinen, bouwspeelplaatsen, natuurspeelplekken of gewoon een bosje in de buurt. En lieve gemeenten: zorgen jullie er dan voor dat die groene speelplekken er zijn en blijven? Dat die bomen blijven staan? Zodat ook de kinderen van 2020 zich later kunnen herinneren hoe ze een duik namen in een berg herfstbladeren.
Dit artikel is verschenen in BuitenSpelen 04/2020. Dit nummer is gratis te lezen in onze digitale bibliotheek.
Tweewekelijks onze gratis nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in >>

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Apeldoorn, Utrecht en Breda genomineerd voor Jantje Beton Prijs
13 mrt om 08:17 uurDrie gemeenten maken kans op de titel ‘meest speelvriendelijke gemeente van Nederland’. Apeldoorn, Utrecht en…
Betere samenwerking voor efficiënter gebruik van sportaccommodaties
12 mrt om 08:01 uurSportpark- en verenigingsmanagers werken steeds vaker samen om sportaccommodaties…
Cursus Bewegen in de Openbare Ruimte 2025
3 mrt om 12:19 uurBen jij buurtsportcoach of als professional (bijv. beleidsambtenaar) werkzaam in de wijk en wil jij een…
Een leefomgeving die uitnodigt tot bewegen begint bij goed beleid
26 feb om 09:26 uurBewegen is essentieel voor een gezonde samenleving, maar gebeurt nog te weinig. Ruimtelijke inrichting speelt…
Bewegen in de openbare ruimte krijgt eigen leerlijn
22 jan om 10:23 uurDe openbare ruimte is veel meer dan alleen een plek om te wonen, te werken of te ontspannen. Het is een…
Jongeren willen meer beweegvriendelijke wijken
16 jan om 10:44 uurIn een manifest roepen 44 jongerenorganisaties het kabinet op om meer ruimte te maken voor sport en bewegen.…
Van betonnen jungles en stedelijke labyrinten naar speelwaardige buitenruimten
16 dec 2024Wat zijn de voorwaarden van kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar die bijdragen aan de creatie van een…
Mulier Instituut: 'Bredere kijk op beweegarmoede nodig'
15 nov 2024De ambitie van de Nederlandse overheid dat in 2040 75 procent van de Nederlanders de beweegrichtlijnen haalt is…
Reactie toevoegen