Knikkergek!?
Nee, blijkbaar begint iemand ermee en vinden andere kinderen het opeens ook leuk. Ondanks de concurrentie van veelal door een willekeurige supermarktketen opgedrongen rage, is knikkeren een blijvertje. En het bestaat al zo lang! Vroeger maakte men de knikkers zelf van marmer, steen, lood, klei en zelfs hout. Al voor de jaartelling hadden de Romeinse en Egyptische kinderen zo hun eigen knikkerspel.
De spelregels zijn streekgebonden, per wijk en soms zelfs per school verschillend en bij elke generatie veranderen ze ook weer. In mijn jeugd speelde ik bij voorkeur het traditionele knikkerspel. Aan het eind van zo'n knikkermiddag kwam ik zo nu en dan met een overvol washandje - mijn knikkerzak - thuis.
Nu hoeven kinderen niet altijd meer zelf een putje aan te wijzen of te maken. Er bestaan tegels met ingebouwde knikkerput die in veel wijken in de bestrating zijn opgenomen, hoewel niet altijd op de beste plek. Dat is handig, maar verdringt wel een belangrijk deel van het knikkerspel: het samen de juiste locatie bepalen voor de put. Het op het oog zo simpele spel heeft veel facetten die allemaal leerzaam zijn. Onderhandelen over de speelplek, afspreken wat de spelregels zijn, de waarden van de verschillende maten knikkers bepalen, motorische vaardigheden om de knikker met de juiste snelheid in de goede richting te krijgen, winnen en verliezen.
Het is de Stichting KnikkerGek gelukt om door middel van het stokoude spel kinderen te interesseren voor techniek en wetenschap. Het met elkaar bouwen en bespeelbaar maken van een potentiële knikkerarena blijkt een regelrechte knikkerhype te veroorzaken en zeker niet alleen binnen Rotterdam. Het door de commerciële tv zender uitgezonden Marble Mania past daar bij. Alleen lijkt mij dat hooguit als deelnemer interessant. Nee, volgens mij is het knikkerspel geen kijksport. Knikkeren moet je vooral zelf doen.
Deze column van Peter Steenbergen (Thuis Op Straat) is verschenen in BuitenSpelen 01/2021. Lees meer van BuitenSpelen in onze digitale bibliotheek.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Apeldoorn, Utrecht en Breda genomineerd voor Jantje Beton Prijs
13 mrt om 08:17 uurDrie gemeenten maken kans op de titel ‘meest speelvriendelijke gemeente van Nederland’. Apeldoorn, Utrecht en…
Betere samenwerking voor efficiënter gebruik van sportaccommodaties
12 mrt om 08:01 uurSportpark- en verenigingsmanagers werken steeds vaker samen om sportaccommodaties…
Cursus Bewegen in de Openbare Ruimte 2025
3 mrt om 12:19 uurBen jij buurtsportcoach of als professional (bijv. beleidsambtenaar) werkzaam in de wijk en wil jij een…
Een leefomgeving die uitnodigt tot bewegen begint bij goed beleid
26 feb om 09:26 uurBewegen is essentieel voor een gezonde samenleving, maar gebeurt nog te weinig. Ruimtelijke inrichting speelt…
Bewegen in de openbare ruimte krijgt eigen leerlijn
22 jan om 10:23 uurDe openbare ruimte is veel meer dan alleen een plek om te wonen, te werken of te ontspannen. Het is een…
Jongeren willen meer beweegvriendelijke wijken
16 jan om 10:44 uurIn een manifest roepen 44 jongerenorganisaties het kabinet op om meer ruimte te maken voor sport en bewegen.…
Van betonnen jungles en stedelijke labyrinten naar speelwaardige buitenruimten
16 dec 2024Wat zijn de voorwaarden van kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar die bijdragen aan de creatie van een…
Mulier Instituut: 'Bredere kijk op beweegarmoede nodig'
15 nov 2024De ambitie van de Nederlandse overheid dat in 2040 75 procent van de Nederlanders de beweegrichtlijnen haalt is…
Reactie toevoegen