Pedagogie van de HOOP kijkt verder
Auteurs: Froukje Hajer en Marian Schouten
Het zijn woorden waar elke opvoeder warm van zal worden. Iets anders is hoe je dat dan doet in de praktijk. Want hoe bieden we onze jeugd handelingsperspectieven als we ons als volwassenen zelf geen raad weten met de problemen die ons omringen: klimaat, afval, grondstoffen, armoede, veiligheid, voedsel, gezondheid, biodiversiteit...
We schuiven het door: bij elk probleem zeggen we al snel dat er een project moet komen met voorlichting en lesmateriaal voor het onderwijs. Want de jeugd heeft de toekomst en onze kinderen moeten leren om het beter te doen dan wijzelf. En dan krijg je dus een milieuproject op school waar kleuters knutselen met plastic, een toneelstuk maken over de plastic soep en thuiskomen met bezorgde verhalen over vissen die doodgaan. Of dat vlees eten slecht is voor het milieu, dat je van suiker dik wordt, dat bewegen moet ... Allemaal waar, maar of we daarmee onze kinderen ook hoop geven?
Hoe dan wel? De Winter wijst op het belang om kinderen te laten ervaren dat ze zelf problemen kunnen oplossen. En dan niet de wereldproblemen, maar de problemen waar zij zelf mee te maken hebben. Voor het werkterrein van de lezers van BuitenSpelen betekent dat bijvoorbeeld: kinderen serieus nemen als ze zorgen hebben over hun woonomgeving. Kinderen hebben vaak een scherp oog voor onrechtvaardigheid en ongerijmdheden van volwassen gedrag en volwassen keuzen: waarom mogen de auto’s overal parkeren en waarom mogen wij nergens spelen?
We geven kinderen hoop als we als volwassenen (bestuurders, ambtenaren, buurtbewoners) eens écht naar kinderen luisteren en hun beleving serieus nemen. Ze ruimte bieden om het leven te ontdekken, in hun spel grenzen op te zoeken en ze invloed te geven op hun omgeving. Daarmee activeren we de startmotor van hun bestaan.
Deze column is verschenen in BuitenSpelen nummer 2, juni 2018.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Van betonnen jungles en stedelijke labyrinten naar speelwaardige buitenruimten
16 dec om 09:58 uurWat zijn de voorwaarden van kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar die bijdragen aan de creatie van een…
Mulier Instituut: 'Bredere kijk op beweegarmoede nodig'
15 nov om 14:30 uurDe ambitie van de Nederlandse overheid dat in 2040 75 procent van de Nederlanders de beweegrichtlijnen haalt is…
Dordrecht Sportgemeente van het Jaar 2024, ook prijs voor Maastricht
3 okt om 17:37 uurDordrecht is afgelopen week op het jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in ’s-Hertogenbosch…
35 jaar Speelplan: kinderen van jongs af aan naar buiten krijgen
12 sep om 14:42 uurSpeelplan bestaat 35 jaar. We spraken directeur Walid Rahman en keken terug en…
Speel-, sport- en beweegbeleid moet iedere inwoner in Vught laten bewegen
15 mei om 11:24 uurDe gemeente Vught heeft voor het eerst een beleid opgesteld waarin de componenten spelen, bewegen en sport…
Toolbox helpt gemeenten bij monitoren en evaluatie buitenspeelbeleid
16 feb om 12:34 uurOm inzicht te krijgen in de voortgang van beleidsdoelstellingen is monitoring en evaluatie van dat beleid van…
Reactie toevoegen