Bijeenkomst Kamer over groenere speelomgeving
Aanwezig waren wetenschappers, milieu-, natuur-, en gezondheidsorganisaties en Kamerleden. Genodigde Kamerleden waren leden van de commissies EZ, VWS en OCW. De bijeenkomst was openbaar.
Sprekers
Tijdens de bijeenkomst sprak wetenschapper Jolanda Maas over de effecten van speelnatuur en groene schoolpleinen op de ontwikkeling en gezondheid van kinderen. Zij is onderzoeker bij afdeling Sociale Geneeskunde van het VUmc en onderzoekt de relatie tussen natuur en gezondheid. Haar presentatie werd gevolg door gesprekken met vertegenwoordigers van GGD, Menzis, het Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid (IVN), Jantje Beton en Natuurmonumenten met Kamerleden over hun ervaring met en visie op het belang van speelnatuur.
Documentaire ‘Scharrelkids’
Ook werd de documentaire ‘Scharrelkids – avontuurlijk gamen doe je buiten’ getoond. Voor deze korte film werden de zusjes Bibi en Zoë gevolgd terwijl zij door hun moeders werden gestimuleerd naar buiten te gaan ipv heel de middag achter de spelcomputer of voor de TV hangen. De documentaire, gemaakt in opdracht van Jantje Beton en IVN, geeft een goed beeld van de manieren waarop speelnatuur kinderen prikkelt.
Speelnatuur op politieke agenda
Een Kamermeerderheid van SP, PvdA, GroenLinks, D66, ChristenUnie en CDA steunde vorig jaar al een motie van de PvdD voor de vergroening van speeltuinen en schoolpleinen. De Partij voor de Dieren wil dat speelnatuur een belangrijk onderdeel van het preventiebeleid wordt en hoopte met deze bijeenkomst de motie een krachtig vervolg te geven.
Effecten speelnatuur
Onderzoek wijst uit dat mensen in een groene leefomgeving veel gezonder zijn doordat zij in het dagelijks leven in contact komen met (stads)natuur. Kinderen blijken vaker en langer buiten te spelen als er natuurlijke speelplaatsen in de buurt zijn. Groene schoolpleinen en speeltuinen verminderen de kans op overgewicht bij kinderen en leveren een belangrijke bijdrage aan hun ontwikkeling. Een natuurlijke omgeving biedt kinderen ruimte voor vrij spel en creativiteit, wat positieve effecten heeft op hun zelfvertrouwen en op de ontwikkeling van vaardigheden als abstract denkvermogen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Van betonnen jungles en stedelijke labyrinten naar speelwaardige buitenruimten
16 dec om 09:58 uurWat zijn de voorwaarden van kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar die bijdragen aan de creatie van een…
Mulier Instituut: 'Bredere kijk op beweegarmoede nodig'
15 nov om 14:30 uurDe ambitie van de Nederlandse overheid dat in 2040 75 procent van de Nederlanders de beweegrichtlijnen haalt is…
Onderzoek brengt bevindingen over speelvriendelijke steden in kaart
21 okt om 10:10 uurOp 16 oktober jl. hebben onderzoekers van De Haagse Hogeschool en de Hogeschool van Amsterdam hun…
Dordrecht Sportgemeente van het Jaar 2024, ook prijs voor Maastricht
3 okt om 17:37 uurDordrecht is afgelopen week op het jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in ’s-Hertogenbosch…
35 jaar Speelplan: kinderen van jongs af aan naar buiten krijgen
12 sep om 14:42 uurSpeelplan bestaat 35 jaar. We spraken directeur Walid Rahman en keken terug en…
'Doe niets, de kinderen kunnen het zelf': avontuurlijk spelen in Utrecht
30 mei om 09:59 uur“Doe niets, de kinderen kunnen het zelf.” Dat is de eerste en uitdagende tip aan speeltuinmedewerkers die…
Speel-, sport- en beweegbeleid moet iedere inwoner in Vught laten bewegen
15 mei om 11:24 uurDe gemeente Vught heeft voor het eerst een beleid opgesteld waarin de componenten spelen, bewegen en sport…
Hoe AI de veiligheid van kinderen in speeltuinen kan bevorderen
7 mei om 08:59 uurKinderen kunnen veilig spelen in speeltuinen dankzij goed onderhouden speelobjecten. Om te kijken na hoeveel…
Reactie toevoegen