De helft van de Nederlandse kinderen beweegt veel te weinig
Het rapport geeft op basis van de best beschikbare gegevens een evidence-informed beoordeling van indicatoren of het gebied van bewegen voor gezonde kinderen en jongeren en kinderen en jongeren met een chronische medische aandoening.
Beweegrichtlijnen
Het is een misvatting dat sporten voldoende is voor kinderen om aan de dagelijkse hoeveelheid lichaamsbeweging te komen. Sporten draagt weliswaar aanzienlijk bij aan de dagelijkse portie bewegen, is het niet voldoende om aan de beweegrichtlijnen te voldoen. Daar is meer voor nodig! Vooral in het actief spelen is een aanzienlijke daling te zien de afgelopen.
Uit het rapport blijkt dat de Nederlandse jeugd een voldoende scoort op het gebied van deelname aan sport en actief transport naar school. Maar de helft van de Nederlandse kinderen beweegt veel te weinig. jaren Vooral in het actief spelen is een aanzienlijke daling te zien de afgelopen. Onze infrastructurele faciliteiten om te bewegen is prima, daar ligt het niet aan. De grote vraag is hoe we de Nederlandse kinderen weg achter het scherm en weer actief aan het spelen krijgen.
Tijdbom onder de gezondheid van de toekomstige Nederlandse bevolking
“Onvoldoende bewegen en te veel zitten legt een enorme tijdbom onder de gezondheid van de toekomstige Nederlandse bevolking” aldus Dr Tim Takken, inspanningsfysioloog in het Wilhelmina Kinderziekenhuis en initiatiefnemer van de Nederlandse Physical Activity Report Card voor Kinderen en Jongeren.
“Te veel kinderen krijgen te weinig inspannende beweging. Dat is niet alleen slecht voor hart, vaten en conditie, maar onvoldoende bewegen heeft ook negatieve gevolgen voor leerprestaties, gezond gewicht en gedrag,” aldus Dr Takken.
Minimaal 1 uur bewegen
Alleen sporten is dus niet genoeg! Elke dag moet op het menu van alle kinderen en jongeren komen. De stekker uit het scherm dus! Over de Report Card In de Verenigde Staten en Canada bestaat al meer dan 10 jaar de traditie om jaarlijks een “schoolrapport” te maken van de landelijke prestaties van het beweeg- en sedentair gedrag van de jeugd. In 2012 is het initiatief genomen om dit wereld wijd te doen. Negenenveertig landen in de wereld hebben de handschoen opgepakt, inclusief Nederland. Dit project maakt een wereldwijde vergelijking tussen landen mogelijk en de deelnemende landen kunnen van elkaars successen leren.
De Nederlandse Physical Activity Report Card is te downloaden via www.activehealthykids.nl
Special sporten, bewegen en spelen in BuitenSpelen
In de komende editie van het vakblad BuitenSpelen, verschijningsdatum eind juni, is een special opgenomen over sporten, bewegen en spelen door kinderen.

Tim Takken (links) en Nynke de Jong (rechts) bij de lancering van de 2018 Nl Report Card
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Apeldoorn, Utrecht en Breda genomineerd voor Jantje Beton Prijs
13 mrt om 08:17 uurDrie gemeenten maken kans op de titel ‘meest speelvriendelijke gemeente van Nederland’. Apeldoorn, Utrecht en…
Betere samenwerking voor efficiënter gebruik van sportaccommodaties
12 mrt om 08:01 uurSportpark- en verenigingsmanagers werken steeds vaker samen om sportaccommodaties…
Cursus Bewegen in de Openbare Ruimte 2025
3 mrt om 12:19 uurBen jij buurtsportcoach of als professional (bijv. beleidsambtenaar) werkzaam in de wijk en wil jij een…
Een leefomgeving die uitnodigt tot bewegen begint bij goed beleid
26 feb om 09:26 uurBewegen is essentieel voor een gezonde samenleving, maar gebeurt nog te weinig. Ruimtelijke inrichting speelt…
Bewegen in de openbare ruimte krijgt eigen leerlijn
22 jan om 10:23 uurDe openbare ruimte is veel meer dan alleen een plek om te wonen, te werken of te ontspannen. Het is een…
Jongeren willen meer beweegvriendelijke wijken
16 jan om 10:44 uurIn een manifest roepen 44 jongerenorganisaties het kabinet op om meer ruimte te maken voor sport en bewegen.…
Van betonnen jungles en stedelijke labyrinten naar speelwaardige buitenruimten
16 dec 2024Wat zijn de voorwaarden van kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar die bijdragen aan de creatie van een…
Mulier Instituut: 'Bredere kijk op beweegarmoede nodig'
15 nov 2024De ambitie van de Nederlandse overheid dat in 2040 75 procent van de Nederlanders de beweegrichtlijnen haalt is…
Reactie toevoegen