Gesprek VWS: wijzigingen WAS van de baan
Voorgestelde veranderingen
De volgende veranderingen ten aanzien van speeltoestellen waren door het ministerie voorgesteld:
- Het logboek wordt vormvrij (de bijlage met voorschriften vervalt).
- Er komt een lijst van toestellen die geplaatst kunnen worden zonder keuring.
- Er komt een beslisboom die ook kan leiden tot periodieke keuring (op grond van G-kracht en snelheid).
Na de bijeenkomst is besloten dat op korte termijn nu alleen het eerste voorstel wordt verwerkt in de aangepaste regels. Verder denkt het ministerie nog verder over twee onderwerpen. Ten aanzien van punt 2 is dat over een beperkt aantal toestellen die 'op een attractie lijken', zoals een rodelbaan. En ten aanzien van punt 3 over 'de pilot Zwolle'; het mogelijk maken van speelgoed (particuliere speeltoestellen) in de openbare ruimte.
Structureel overleg spelen
Op welke termijn het ministerie deze twee onderwerpen wil meenemen in een WAS 2.0 kon nog niet worden aangegeven. Op termijn kan de speelwereld (ROW-overleg) weer meedenken met het ministerie. Het overleg was dit keer alleen over speeltoestellen, dus zonder attracties. Dat is goed bevallen en het overleg tussen vertegenwoordigers van spelen en het ministerie gaat mogelijk structureel plaatsvinden.
Eenduidig geluid vanuit de branche
Op de voorgestelde wijziging van het WAS, kwamen veel reacties. Diverse stakeholders stuurden brieven, of gaven input in het overleg van 7 oktober. Naast de Branchevereniging Spelen waren er afgevaardigden van diverse AKI's, speeltoestellenontwerpers, inspectiebureaus, SVS, Staatsbosbeheer, ontwerpers van speelnatuurplekken, Ruimte voor de Jeugd, Springzaad, NVWA en Jantje Beton / Nuso. De voorzitter van de Branchevereniging Spelen, Anne Koning, had vooraf contact met veel van deze organisaties zodat de inbreng op veel punten overeenkwam. De diverse organisaties gaven aan dat spelen in Nederland er niet leuker of veiliger op zou worden. Dit eenduidige geluid werd gehoord door het ministerie.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Apeldoorn, Utrecht en Breda genomineerd voor Jantje Beton Prijs
13 mrt om 08:17 uurDrie gemeenten maken kans op de titel ‘meest speelvriendelijke gemeente van Nederland’. Apeldoorn, Utrecht en…
Betere samenwerking voor efficiënter gebruik van sportaccommodaties
12 mrt om 08:01 uurSportpark- en verenigingsmanagers werken steeds vaker samen om sportaccommodaties…
Cursus Bewegen in de Openbare Ruimte 2025
3 mrt om 12:19 uurBen jij buurtsportcoach of als professional (bijv. beleidsambtenaar) werkzaam in de wijk en wil jij een…
Een leefomgeving die uitnodigt tot bewegen begint bij goed beleid
26 feb om 09:26 uurBewegen is essentieel voor een gezonde samenleving, maar gebeurt nog te weinig. Ruimtelijke inrichting speelt…
Bewegen in de openbare ruimte krijgt eigen leerlijn
22 jan om 10:23 uurDe openbare ruimte is veel meer dan alleen een plek om te wonen, te werken of te ontspannen. Het is een…
Jongeren willen meer beweegvriendelijke wijken
16 jan om 10:44 uurIn een manifest roepen 44 jongerenorganisaties het kabinet op om meer ruimte te maken voor sport en bewegen.…
Van betonnen jungles en stedelijke labyrinten naar speelwaardige buitenruimten
16 dec 2024Wat zijn de voorwaarden van kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar die bijdragen aan de creatie van een…
Mulier Instituut: 'Bredere kijk op beweegarmoede nodig'
15 nov 2024De ambitie van de Nederlandse overheid dat in 2040 75 procent van de Nederlanders de beweegrichtlijnen haalt is…
Reactie toevoegen