Grootste skatepark van Europa in hartje Rotterdam
De ontwerper is de Fin Janne Saario, een in skaterskringen bekende skateparkarchitect. Saario was vroeger zelf professioneel skateboarder en weet als geen ander waar een skatepark aan moet voldoen. Inmiddels heeft hij een bureau voor landschapsontwerp en internationale (skate)parken. Het ontwerp voor het nieuwe skatepark is bedoeld voor zoveel mogelijk disciplines: skateboarders, inliners, bmx-ers en steppers. Het nieuwe skatelandschap beslaat voorlopig het deel van de Westblaak waar nu ook de skate- elementen staan.
Transformer
De uitstraling van het nieuwe skatepark wordt stoer en Rotterdams, met verwijzingen naar de haven en de ‘Transformer’, het beeld dat aan de rand van het skatepark staat. Hier heeft Janne Saario zich door laten inspireren in zijn ontwerp: “Skaters ‘transformeren’ eigenlijk ook in andere mensen of figuren zodra zij zich op hun wielen gaan voortbewegen.” In samenwerking met één of meerdere scheepswerven in de haven van Rotterdam en samen met enkele skaters wordt oud (scheeps)materiaal zoals stalen balken of beplating in het skatelandschap verwerkt.
Het nieuwe skatepark zorgt voor een mooie invulling van de middenberm van de Westblaak. Ook voor het resterende deel van de middenberm, tussen het huidige skatepark en het Eendrachtsplein, is een nieuw inrichtingsplan gemaakt. Dit gedeelte wordt als een groene parkstrook ingericht waardoor de middenstrook ook voor niet-skaters een prettige locatie wordt om doorheen te lopen of even op een bankje te gaan zitten. In dit deel komen enkele elementen die voor streetskaters interessant zijn, zoals plantenbakken die geschikt zijn om langs de randen te skaten.
De ‘vert’ - de verlengde en grote ‘halfpipe’ - komt in het nieuwe plan niet terug. Hiervoor wordt een nieuwe plek gezocht op een andere locatie in Rotterdam. De vert wordt voorlopig opgeslagen tot deze een nieuwe locatie heeft. Inmiddels hebben diverse gebieden en wijken zich gemeld als gegadigde voor deze vert.
De werkzaamheden
Het skatepark wordt 9 februari afgesloten. Eerst worden de huidige skate elementen weggehaald. Vervolgens wordt de groeiplaats van de bomen die om het skatepark heen staan verbeterd door ze nieuwe bomengrond te geven.
In het voorjaar wordt de asfaltverharding van het skatepark weggebroken, zodat er ruimte is om een nieuwe fundering aan te brengen. Voor het betonnen skatelandschap is het van groot belang dat dit niet gaat scheuren of barsten, want dat heeft grote gevolgen voor de bruikbaarheid van het park. Daarom moet er eerst een fundering op heipalen worden aangebracht. Vanwege de nabijheid van de ondergrondse metrobuis is dit een secuur werk.
Als de ondergrond gereed is, kan de bouw van het skatepark zelf beginnen. Dit bestaat uit het aanbrengen van grote EPS- (een soort piepschuim) blokken, die in model worden gesneden en op een betonnen plaat worden aangebracht. Vervolgens wordt het EPS met de hand voorzien van beton en ontstaat het skatelandschap. Het aanbrengen van het beton is specialistenwerk. De aansluitingen en overgangen moeten goed en glad zijn om goed bruikbaar te zijn. De aannemer die dit werk gaat doen moet hier aantoonbare ervaring mee hebben. Meestal zijn de werknemers ook (ex)skaters. Naar verwachting kan het nieuwe skatepark in oktober 2015 in gebruik genomen worden.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Breda uitgeroepen tot meest speelvriendelijke gemeente van Nederland
11 apr om 13:21 uurGemeente Breda heeft de Jantje Beton Prijs 2025 gewonnen en mag zich de komende twee jaar de meest…
Hoe inrichting van speelplekken bijdraagt aan meer buitenspelen
7 apr om 13:14 uurEen aantrekkelijke inrichting van speelplekken kan bijdragen aan meer buitenspeelgedrag van kinderen.…
Slimme aanpassingen voor een actieve leefomgeving
3 apr om 09:32 uurHet slim benutten van de leefomgeving kan bewoners stimuleren om meer te bewegen. Dit artikel verkent hoe we…
Innovatief plein stimuleert beweging en verbinding in de wijk
27 mrt om 09:10 uurEen recent ontwikkeld plein in het Driehoekspark in Rotterdam heeft een wijk nieuw leven ingeblazen door…
Apeldoorn, Utrecht en Breda genomineerd voor Jantje Beton Prijs
13 mrt om 08:17 uurDrie gemeenten maken kans op de titel ‘meest speelvriendelijke gemeente van Nederland’. Apeldoorn, Utrecht en…
Betere samenwerking voor efficiënter gebruik van sportaccommodaties
12 mrt om 08:01 uurSportpark- en verenigingsmanagers werken steeds vaker samen om sportaccommodaties…
De speelzijdige stad: hoe we onze steden speelser en beweegvriendelijker maken
6 mrt om 09:26 uurIn een tijd waarin kinderen minder buitenspelen en steden steeds drukker worden, is het belangrijker dan ooit…
Cursus Bewegen in de Openbare Ruimte 2025
3 mrt om 12:19 uurBen jij buurtsportcoach of als professional (bijv. beleidsambtenaar) werkzaam in de wijk en wil jij een…
Reactie toevoegen