Kennis jongerenwerk weinig benut bij jeugdbeleid
Ruimer beeld van sociale context
De politie richt zich vooral op criminele en overlastgevende jongeren wanneer ze informatie verzamelen over de lokale jeugd, stellen de onderzoekers. Terwijl het jongerenwerk ook kijkt naar jeugdgroepen die geen overlast veroorzaken. Zo ontstaat er een ruimer beeld van de sociale context van deze groepen, vinden de onderzoekers.
Onderzoek 'Politie en jongerenwerk'
Het onderzoek 'Politie en jongerenwerk: waardevolle informatiebronnen voor lokaal jeugdbeleid' is uitgevoerd in opdracht van Kenniscentrum MOVISIE in het kader van het onderzoeksprogramma 'Inzicht in sociale interventies'. In dit programma worden vragen gesteld als: Wat zijn de werkzame bestanddelen van in de sociale sector toegepaste methoden? En welke vormen van onderzoek lenen zich het beste om te weten komen wat wel of niet werkt? De onderzoekers pleiten voor meer samenwerking tussen politie en jongerenwerkers.
Informatieverzameling schiet tekort
De uitvoering en evaluatie van lokaal jeugdbeleid worden beïnvloed door de wijze van informatieverzameling. Uit het onderzoek blijkt dat zowel de informatieverzameling van de politie als die van het jongerenwerk in de praktijk tekort schieten. Het jongerenwerk doet slechts incidenteel onderzoek en vormt daarom geen structurele informatiebron. Bij de politie ligt de focus voornamelijk op repressie. Hoewel beide methodes elkaar zouden kunnen aanvullen, wordt jeugdbeleid vaak niet gemaakt met de informatie uit het jongerenwerk, aldus de onderzoekers.
Convenant
Meer samenwerking tussen het jongerenwerk en de politie, zo luidt het advies van de onderzoekers. In de praktijk dat het jongerenwerk en de politie met elkaar botsen. Een jongerenwerker heeft bijvoorbeeld de wettelijke plicht om crimineel gedrag aan te geven, maar dit heeft consequenties voor zijn veiligheid. De onderzoekers stellen voor om een convenant te maken die de rechten en plichten van de jongerenwerker in de samenwerking beschermt. Zo'n convenant kan de samenwerking tussen politie en jongerenwerk verbeteren.
Klik hier om het onderzoek te lezen.
Bron: www.zorgwelzijn.nl
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Van betonnen jungles en stedelijke labyrinten naar speelwaardige buitenruimten
16 dec om 09:58 uurWat zijn de voorwaarden van kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar die bijdragen aan de creatie van een…
Mulier Instituut: 'Bredere kijk op beweegarmoede nodig'
15 nov om 14:30 uurDe ambitie van de Nederlandse overheid dat in 2040 75 procent van de Nederlanders de beweegrichtlijnen haalt is…
Dordrecht Sportgemeente van het Jaar 2024, ook prijs voor Maastricht
3 okt om 17:37 uurDordrecht is afgelopen week op het jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in ’s-Hertogenbosch…
35 jaar Speelplan: kinderen van jongs af aan naar buiten krijgen
12 sep om 14:42 uurSpeelplan bestaat 35 jaar. We spraken directeur Walid Rahman en keken terug en…
Speel-, sport- en beweegbeleid moet iedere inwoner in Vught laten bewegen
15 mei om 11:24 uurDe gemeente Vught heeft voor het eerst een beleid opgesteld waarin de componenten spelen, bewegen en sport…
Toolbox helpt gemeenten bij monitoren en evaluatie buitenspeelbeleid
16 feb om 12:34 uurOm inzicht te krijgen in de voortgang van beleidsdoelstellingen is monitoring en evaluatie van dat beleid van…
Reactie toevoegen