Particuliere speeltoestellen: kan het wel of niet?
Belevingsadviseur Petra van Houdt vindt dat de verantwoordelijkheid bij de gebruiker zou moeten liggen.
" Als ik het goed begrijp is de vraag vooral wie er verantwoordelijk is voor als er iets gebeurt. In mijn ogen is de oplossing vrij simpel: de verantwoordelijkheid bij de gebruiker neerleggen…
De gemeenten / de overheid hebben in de afgelopen jaren teveel verantwoordelijkheid naar zich toe getrokken: mensen moesten hun stoep sneeuwvrij houden, de gemeente is gaan strooien. Hondeneigenaren hebben opruimplicht, omdat dat slecht wordt opgevolgd zetten gemeenten speciale afvalbakken met hondenpoepzakjes neer (“ik kon niet opruimen want de zakjes waren op”). In veel landen staan er bv bij picknicktafels in het buitengebied geen afvalbak, ook niet bij openbare bbq’s: wat je meeneemt, neem je ook weer mee terug: de eigenaar is verantwoordelijk voor zijn afval! Het is een mentaliteitskwestie die in mijn ogen de verkeerde kant op is gestuurd.
In het kader van bewoners meer betrekken bij hun leefomgeving, z.g.n. burgerparticipatie en dat mensen niet meer zo 'betutteld' willen worden lijkt mij de enige goede oplossing: je bent zelf verantwoordelijk voor wat je doet! Ik ben er van overtuigd dat mensen hun verantwoordelijkheid zullen nemen en dat de vrijheid om als buurt de openbare ruimte te mogen gebruiken als een tuin van ons samen (eigenaarschapsgevoel) een groter goed is dan alle beperkingen die door regels worden opgelegd voor “als er wat gebeurt”. De openbare ruimte is van iedereen, ook van jou."
Wat vindt u? Heeft Petra van Houdt gelijk of is er een andere oplossing? Discussieer mee over deze kwestie op LinkedIn. Nog geen lid? Meld u dan nu aan bij de BuitenSpelen groep.

De gebruiker is zelf verantwoordelijk voor zijn veiligheid, vindt Petra van Houdt
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Apeldoorn, Utrecht en Breda genomineerd voor Jantje Beton Prijs
13 mrt om 08:17 uurDrie gemeenten maken kans op de titel ‘meest speelvriendelijke gemeente van Nederland’. Apeldoorn, Utrecht en…
Betere samenwerking voor efficiënter gebruik van sportaccommodaties
12 mrt om 08:01 uurSportpark- en verenigingsmanagers werken steeds vaker samen om sportaccommodaties…
Cursus Bewegen in de Openbare Ruimte 2025
3 mrt om 12:19 uurBen jij buurtsportcoach of als professional (bijv. beleidsambtenaar) werkzaam in de wijk en wil jij een…
Een leefomgeving die uitnodigt tot bewegen begint bij goed beleid
26 feb om 09:26 uurBewegen is essentieel voor een gezonde samenleving, maar gebeurt nog te weinig. Ruimtelijke inrichting speelt…
Bewegen in de openbare ruimte krijgt eigen leerlijn
22 jan om 10:23 uurDe openbare ruimte is veel meer dan alleen een plek om te wonen, te werken of te ontspannen. Het is een…
Jongeren willen meer beweegvriendelijke wijken
16 jan om 10:44 uurIn een manifest roepen 44 jongerenorganisaties het kabinet op om meer ruimte te maken voor sport en bewegen.…
Van betonnen jungles en stedelijke labyrinten naar speelwaardige buitenruimten
16 dec 2024Wat zijn de voorwaarden van kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar die bijdragen aan de creatie van een…
Mulier Instituut: 'Bredere kijk op beweegarmoede nodig'
15 nov 2024De ambitie van de Nederlandse overheid dat in 2040 75 procent van de Nederlanders de beweegrichtlijnen haalt is…
Reactie toevoegen