Speeltuinen dreigen om te vallen door coronacrisis
In een enquête onder haar leden, de leden van Speeltuinwerk Limburg en de Vereniging voor Stads- en Kinderboerderijen, zegt 94% inkomsten mis te lopen vanwege de coronacrisis. 58% van de kindervakantieorganisaties beaamt dit. En meer dan de helft van de speelplekken zegt zelfs dat zij het mislopen van de inkomsten zelf niet kunnen dragen. “Daarom trekken wij aan de bel”, vertelt Dave Ensberg-Kleijkers, bestuurder van NUSO. “Onder andere de sportverenigingen kunnen – geheel terecht - op eenvoudige wijze compensatie krijgen voor het tekort aan inkomsten, maar beheerde speeltuinen moeten het zelf uitzoeken.”
Mislopen van inkomsten
Speeltuinverenigingen en kinderboerderijen ontvangen inkomsten uit subsidie van gemeenten, maar bovenal uit horeca, verhuur en entree van bezoekers. 80% van de respondenten geeft aan inkomsten uit de horeca mis te lopen, 63% van de verhuur van de accommodatie. Kinderfeestjes, dagbesteding, activiteiten voor ouderen etc. zijn allemaal afgelast. “Het voorjaar dat nu begint is normaal een druk bezochte periode. Kunnen we niet open gaan, dan zal dat veel geld kosten. De schatting is dat als we tot 5 mei dicht zijn, we ruim €20.000,- aan inkomsten mislopen.”, aldus Wim van Dorst, voorzitter van speeltuin Elckerlyc Oss.
Gaan gemeenten subsidies intrekken?
Ensberg: “Naast het mislopen van inkomsten is er zorg dat gemeenten subsidies gaan intrekken vanwege het niet nakomen van verplichtingen (minder activiteiten etc.). Dat is dan een extra strop voor zulke speelplekken, waardoor zij dubbel worden belast. We willen dan ook alle gemeenten oproepen om vooral te blijven ondersteunen met die subsidie!”
Faillisement dreigt
Het tekort aan inkomsten heeft grote gevolgen voor de activiteiten die voor kinderen worden georganiseerd (51%) en voor de veiligheid en vernieuwing van materialen (45%). Zelfs 5% zegt dat faillissement dreigt. Uiteindelijk zijn spelende kinderen de dupe. Ensberg: “Juist in deze tijd ervaren we hoe belangrijk ruimte om te spelen is, voor beweging, plezier en ontmoeting. Speeltuinen, kinderboerderijen en vakantiekampen zijn bruisende plekken waar kinderen kunnen spelen en bewegen en waar jong en oud elkaar ontmoeten. Laten we elkaar nu helpen om belangrijke plekken te behouden, zodat we er straks samen volop gebruik van kunnen maken. Ik roep daarom de rijksoverheid en lokale overheid op om deze organisaties te steunen”.
Kijk hier voor meer informatie over coronamaatregeen en speeltuinen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Van betonnen jungles en stedelijke labyrinten naar speelwaardige buitenruimten
16 dec om 09:58 uurWat zijn de voorwaarden van kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar die bijdragen aan de creatie van een…
Mulier Instituut: 'Bredere kijk op beweegarmoede nodig'
15 nov om 14:30 uurDe ambitie van de Nederlandse overheid dat in 2040 75 procent van de Nederlanders de beweegrichtlijnen haalt is…
Dordrecht Sportgemeente van het Jaar 2024, ook prijs voor Maastricht
3 okt om 17:37 uurDordrecht is afgelopen week op het jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in ’s-Hertogenbosch…
35 jaar Speelplan: kinderen van jongs af aan naar buiten krijgen
12 sep om 14:42 uurSpeelplan bestaat 35 jaar. We spraken directeur Walid Rahman en keken terug en…
Speel-, sport- en beweegbeleid moet iedere inwoner in Vught laten bewegen
15 mei om 11:24 uurDe gemeente Vught heeft voor het eerst een beleid opgesteld waarin de componenten spelen, bewegen en sport…
Toolbox helpt gemeenten bij monitoren en evaluatie buitenspeelbeleid
16 feb om 12:34 uurOm inzicht te krijgen in de voortgang van beleidsdoelstellingen is monitoring en evaluatie van dat beleid van…
Reactie toevoegen