Springzaad na 12 jaar zelfstandige stichting
In 2001 organiseerde Stichting Oase, de moederorganisatie van Springzaad, een bijeenkomst in Rotterdam voor mensen die belangstelling hadden voor natuurlijke tuinen waar kinderen spelenderwijs de natuur konden ontdekken. Er kwamen zo’n 25 mensen op af; hoveniers, ontwerpers, NME-medewerkers, pedagogen, allemaal enthousiaste pioniers. Inmiddels is het 12 jaar later en is het netwerk Springzaad uitgegroeid tot meer dan 1100 deelnemers verspreid over heel Nederland.
Speelnatuur in bloeiende belangstelling
In die 12 jaar heeft het netwerk een belangrijke impuls gegeven aan de groeiende belangstelling voor wat later ‘speelnatuur’ is gaan heten. Tegenwoordig heeft immers elke stad wel tenminste één plek – groene schoolpleinen, groene kinderopvang, natuurspeelterreinen, of speelbossen - waar kinderen in en met de natuur kunnen spelen. Het besef dat spelen in een natuurlijke omgeving gezond en leuk is voor kinderen, groeit nog steeds!
Vrij spel voor natuur en kinderen
Netwerk Springzaad organiseerde de afgelopen jaren talloze bijeenkomsten, studiedagen, cursussen en excursies over natuurlijk spelen, om kennis over speelnatuur te ontwikkelen en te verspreiden onder belangstellenden en professionals. Het boek ‘Vrij spel voor natuur en kinderen’ (2007) werd hét handboek waarop menig natuurspeelplek is gebaseerd en de 30 fotocollages (ideeënkoffertje) zorgden alom voor het kleur- en fantasierijke beeldmateriaal om gedroomde metamorfoses te kunnen realiseren. Er volgden nog veel meer boeken, artikelen, projecten en een veel bezochte website, met onder andere de speelnatuurkaart. Op deze kaart zie je waar natuurspeelplaatsen in Nederland liggen, zodat mensen de voorbeelden in hun eigen omgeving kunnen opzoeken. Alles samen vormt dit een stevige basis voor de nieuwe stichting!
Speelnatuur verenigen
“Er zijn de afgelopen 2 jaar 14 regio-netwerken opgericht, waarvan er 9 online zijn, bijvoorbeeld in Amersfoort, Leiden en Eindhoven,” aldus Willy Leufgen. “Dat mogen er van ons wel 40 worden. Speelnatuur staat enorm in de belangstelling en het netwerk groeit hard. Voor ons is het niet te doen om alle vragen die spelen te beantwoorden. Daarom stimuleren we dat mensen in de regio elkaar gaan helpen en inspireren. Net als de oprichting van de nieuwe stichting maakt ook deze regionalisering van het Springzaadnetwerk deel uit van het Programma Speelnatuur Verenigen, dat Stichting Oase vanaf 2011 samen met Staatsbosbeheer (en medegefinancierd door het Ministerie van EZ) uitvoert.
Netwerk voor speelnatuur
Het bestuur van de kersverse stichting bouwt voort op de kennis en het bestaande netwerk. “Speelnatuur is een begrip geworden. We hebben de afgelopen 12 jaar veel mensen geïnspireerd en gemotiveerd,” aldus Leufgen. “Wij hopen dat speelnatuur het nieuwe bestuur zo blijft inspireren, dat zij de opgebouwde kwaliteiten op gemotiveerde, speelse wijze kunnen blijven waarborgen en liefst ook nog uitbouwen."
De oprichting van Stichting Springzaad, niet toevallig op de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, is een belangrijke stap, een markant moment in de ontwikkeling van een breed en actief netwerk over speelnatuur.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Van betonnen jungles en stedelijke labyrinten naar speelwaardige buitenruimten
16 dec om 09:58 uurWat zijn de voorwaarden van kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar die bijdragen aan de creatie van een…
Mulier Instituut: 'Bredere kijk op beweegarmoede nodig'
15 nov om 14:30 uurDe ambitie van de Nederlandse overheid dat in 2040 75 procent van de Nederlanders de beweegrichtlijnen haalt is…
Onderzoek brengt bevindingen over speelvriendelijke steden in kaart
21 okt om 10:10 uurOp 16 oktober jl. hebben onderzoekers van De Haagse Hogeschool en de Hogeschool van Amsterdam hun…
Dordrecht Sportgemeente van het Jaar 2024, ook prijs voor Maastricht
3 okt om 17:37 uurDordrecht is afgelopen week op het jubileumcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in ’s-Hertogenbosch…
35 jaar Speelplan: kinderen van jongs af aan naar buiten krijgen
12 sep om 14:42 uurSpeelplan bestaat 35 jaar. We spraken directeur Walid Rahman en keken terug en…
'Doe niets, de kinderen kunnen het zelf': avontuurlijk spelen in Utrecht
30 mei om 09:59 uur“Doe niets, de kinderen kunnen het zelf.” Dat is de eerste en uitdagende tip aan speeltuinmedewerkers die…
Speel-, sport- en beweegbeleid moet iedere inwoner in Vught laten bewegen
15 mei om 11:24 uurDe gemeente Vught heeft voor het eerst een beleid opgesteld waarin de componenten spelen, bewegen en sport…
Hoe AI de veiligheid van kinderen in speeltuinen kan bevorderen
7 mei om 08:59 uurKinderen kunnen veilig spelen in speeltuinen dankzij goed onderhouden speelobjecten. Om te kijken na hoeveel…
Reactie toevoegen